Beprövad idé med en ny twist

FILMEN

Filmer om djävulsutdrivning brukar alltid vara intressanta och "Exorcismus" är inget undantag. Här får vi träffa Emma som börjar uppföra sig underligt efter att hon och några kompisar utforskat det ockulta. Rätt snart står det klart att hon är besatt och även hennes föräldrar som inte alls tror på det får ge med sig när de ser vad hon gör, det finns liksom inte rum för tvivel. Sagt och gjort, det bestäms att fader Ennis (spelad av Doug Bradley som skrivit in sig i skräckfilmshistorien som Pinhead i "Hellraiser"-filmerna) ska driva ut demonen som tagit över Emma.

Utan att säga för mycket kan jag ju berätta att "Exorcismus" har en liten oväntad twist på slutet, en som jag personligen gillar. Den förklarar en hel del saker som man funderar på under filmens gång. Bland annat så har Ennis en lite udda metod för att driva ut demonen. Han spänner fast Emma i en stol, vilket i sig inte är så konstig. Men han gör det flera dagar i sträck och släpper däremellan loss henne. Ett något annorlunda sätt att driva ut demoner. Tidigare har de ju fått suttit fastspända under hela utdrivningsfasen.

Jag gillar "Exorcismus". Den håller hela vägen och har som sagt en liten twist på slutet som gör att den skiljer sig lite från andra filmer i den här genren. Det känns lite som om man tänkt till ytterligare en gång för att få filmen lite annorlunda och det är bra. Skådespelarna är det inte mycket att klaga på. De gör det de ska och de gör det bra. Emma ser verkligen besatt ut när hon ska se sådan ut och väldigt späd och oskyldig, visserligen bakom en tuff fasad, när det är det som gäller.

Det är alltså mycket glädjande att meddela att de fått till en film som även om den är baserad på ett rätt vanligt tema faktiskt tillför något nytt.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Jag förstår inte alls omslaget. Känns inte som om det är hämtat från filmen.

2. Filmen är egentligen fransk och dess originaltitel är "La posesión de Emma Evans". Det lustiga är dock att den inte utspelar sig i Frankrike och ingen att pratar franska… Dock finns det en trailer som är dubbad till franska på den officiella hemsidan.

3. Filmen är producerat av samma team som gjorde "Rec".


HANS-ÅKE LILJA (2011-11-04)
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2011
Bolag: CCV
Ljud: DTS 5.1 HD MA
Bild: 1080p High Definition 2.35:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (27/2):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JANUARI
12 SENASTE
KRIGSFILMERNA