Ännu ett utmärkt engelskt kriminaldrama

FILMEN

Den tredelade miniserien "Red Riding 1974/1980/1983" med välgjorda långfilmer satte England på kartan igen när det gällde kriminaldrama, och "The Take" fortsätter på samma bana. Rent storymässigt finns det inga likheter, men i formen finns det det. Avsnitten utspelar sig under olika årtal - det första 1984, det andra 1988 och de två sista 1994. "The Take" bygger också på en skriven förlaga, men där slutar likheterna.

Den tre timmar långa miniserien kretsar kring Freddie Jackson (Tom Hardy). I inledningen av serien släpps han ut ur fängelset efter en fyra år lång volta. Han har suttit tillsammans med långtidsfången Ozzy (Brian Cox) som fortfarande har en stor makt utanför fängelsets murar, men inte tillräckligt stor. Hans före detta kollega Siddy (David Schofield) har tagit över den undre världen, men den impulsiva Freddie ser dock till att snabbt ta över makten genom att ha ihjäl Siddy. I bakhasorna har han sin yngre kusin Jimmy (Shaun Evans) som försöker lära sig rutinerna och avancera i hierarkin. Ozzy märker att Jimmy har det Freddie saknar, nämligen en hjärna. Jimmy får Ozzys förtroende och när Freddie blir allt mer oberäknelig under åren är det Jimmy som får kliva in och ta större ansvar.

Men lika mycket som serien handlar om den kriminella biten så handlar det om familjerelationer. Freddie är gift med Jackie (Kierston Wareing) som tar emot honom med öppna armar när han kommer ut ur fängelset. Nu ska de inte hamna i samma gamla spår igen för Freddie har förändrats, tror hon, men snabbt är han igång och är regelbundet otrogen igen och Jackie tillbringar större delen av resten av serien full eller rödgråten. Hennes syster Maggie (Charlotte Riley) gillar inte alls Freddie, men får i stället ihop det med Jimmy och blir alltså ännu mer indragen i familjen.

Under seriens gång uppstår många störningar inom familjen. Jimmy och Maggie får ett bättre och trevligare liv tillsammans än vad Freddie och Jackie har, vilket gör att systerskapet blir lidande, och via Ozzys Gudfaderliga styre från fängelset uppstår det en tydlig spricka mellan Freddie och Jimmy som bara leder åt ett håll.

Tack vare ett välskrivet manus, välutvecklade karaktärer och ett riktigt bra skådespel går det snabbt att ta sig igenom hela miniserien i ett svep. När jag börjar titta blir jag inte så överdrivet engagerad, men serien utvecklar sig snabbt - förmodligen tack vare de ordentliga tidshoppen - till något betydligt mer intressant än vad jag hade trott. Kvartetten som utgör huvudrollerna är väldigt bra, både tillsammans och var för sig, och Tom Hardy och Shaun Evans som jag sett tidigare stärker sina aktier hos mig, medan de nya ansiktena Kierston Wareing och Charlotte Riley blir nya namn att lägga på minnet.

Ett väldigt bra engelskt kriminaldrama med andra ord.


EXTRAMATERIALET

Tre kortare intervjuer med skådespelarna Shaun Ewans och Brian Cox samt romanförfattaren Martina Cole var bok serien bygger på och vad man kan kalla ett miniatyriskt kommentarspår av manusförfattaren Neil Biswas är vad som bjuds som extramaterial. Ingen överdrivet spännande information kommer fram i dessa inslag som är över på drygt tio minuter.


TRE SAKER

1. Serien bygger på en roman av Martina Cole som specialiserat sig på att skriva om gangstervärlden i London. Hennes böcker är de mest efterfrågade på Englands fängelser, vilket Cole tagit som en komplimang och ett bevis på att hennes berättelser har en genuin verklighetsförankring.

2. Jag har undvikit en ganska viktig del av plotten som baseras kring en hemlighet Tom Hardys och Charlotte Rileys karaktärer delar. De har en hel del starka scener tillsammans på grund av detta. I verkligheten är de förlovade med varandra vilket kan förklara en hel del av deras personkemi i serien.

3. Jag är ganska övertygad om att serien ska utspela sig i London, men den är inspelad i Dublin.


ANDERS JAKOBSON (2011-08-07)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2011
Bolag: Scanbox
Ljud: Dolby digital 2.0
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Extramaterial:
Interviews: Martina Cole, Shaun Ewans, Brian Cox, Screenwriter Neil Biswas on "The Bank Depot Robbert" and "The Rave" scenes
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (27/9):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN AUGUSTI
12 SENASTE
ÄVENTYRSFILMERNA