Mörk version av Tillbaka till framtiden

FILMEN

Sam Reide har förmågan att resa tillbaka i tiden och han gör det då och då för att hjälpa polisen att lösa ouppklarade mord. Det är dock väldigt viktigt att han inte blandar sig i det som händer då det skulle kunna få förödande konsekvenser. En dag kommer dock systern till hans mördade före detta flickvän och påstår att systerns mördare fortfarande är på fri fot och att den man som nu ska avrätta för dådet egentligen är oskyldig. Sam bestämmer sig, efter noggrant övervägande, för att resa tillbaka i tiden för att ta reda på vem den verklige mördaren är. Frågan är bara om han kommer att kunna se på när kvinnan han älskar mördas eller om han kommer att ingripa oavsett vilka konsekvenser det i sådant fall får.

Naturligtvis kan han inte bara stå och se på vad som händer. Han blandar sig i och resultatet blir som man kunnat misstänka förödande. När han kommer tillbaka till nutiden ser den helt annorlunda ut. Mördaren är nu en seriemördare och dessutom misstänks nu Sam för att vara mördaren. Kan det vara så att han utfört morden medan han hoppat fram och tillbaka i tiden och att det även gjort så att han själv inte minns att han faktiskt begått dem? Eller finns det en mördare fri därute någonstans?

Jag gillar "Butterfly Effect 3". Den är som en mörkare och våldsammare version av "Tillbaka till framtiden" samtidigt som den är så långt från en komedi man kan komma. Det enda som jag personligen inte riktigt tycker håller med hans tidsresor är själva sättet som han reser på. Han måste nämligen ligga i ett badkar fult med kallt vatten och is för att det ska funka. Till sin hjälp har han sin syster som ser till att inget händer medan han är iväg. Det känns krångligt och inte helt logiskt men samtidigt ställer det ju till det lite för honom att han inte bara kan skutta iväg när det passar.

Filmens idé är riktigt fascinerande. Tänk om man skulle kunna hoppa tillbaka i tiden till ett speciellt tillfälle. Skulle man kunna göra det och sen låta bli att blanda sig i det som händer? Det skulle nog vara svårt men som ide till en film är det genialiskt. Det funkade som komedi i "Tillbaka till framtiden" och som mörk action här i "Butterfly Effect 3".

Som det framgår av titeln är detta dessutom del tre i en serie filmer. Personligen har jag inte sett de två första men jag tyckte inte att jag saknade något när jag såg denna. Det skulle ju kunna vara så, som det så ofta är, att filmerna är rätt fristående även om de har en siffra i titeln. Något som också är ovanligt är att den tredje filmen i en serie är så pass bra som denna är. Jag gillar den skarpt och det enda problemet är att man riskerar att bli galen om man tänker för mycket på fenomenet att resa i tiden...


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består förutom kortare intervjuer med Chris Carmach (Sam Reide), Rachel Miner (Jenna Reide), Seth Grossman (regissör) och A.J. Dix(producent) även av en bakom kulisserna-film. Tyvärr är detta bara en film där någon gått runt och filmat (helt privat ser det ut som) och inte något specialgjort till blu-ray-utgåvan.


TRE SAKER

1. I den första filmen är det Ashton Kutcher som har huvudrollen och i den andra är det Eric Lively.

2. Av någon anledning får Sam alltid med sig en ficklampa när han åker bakåt i tiden...

3. Filmens slut kommer överraskande men är kanske ändå inte så överraskande…


HANS-ÅKE LILJA (2009-12-17)
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin science fiction
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Science fiction
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2009
Bolag: Warner Home Video
Ljud: DTS 5.1 HD MA
Bild: 1080p High Definition 2.35:1
Extramaterial:
Intervjuer med Chris Carmach, Rachel Mina, Seth Grossman och A.J. Dix och en bakom kulisserna- film.
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (27/9):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN AUGUSTI
12 SENASTE
ACTIONFILMERNA