Välbekant men samtidigt överraskande

FILMEN

Det är ganska lätt att se "Bakom hennes ögon" som en ordinär och inarbetad thriller om kvinnan som hamnar i ett förhållande med en gift man och dras in i en minst sagt knepig sits när hon dessutom blir vän med mannens fru. Upplägget i sig är kanske inte jättevanligt, men i grova drag är det ändå något man typ har sett förut. Och jag ska kallt erkänna att jag inte var i närheten av att känna mig speciellt engagerad under de första två avsnitten av totalt sex. Inte så att jag var redo att kasta in handduken, men åtminstone så pass att det kändes lite som bortkastad tid att se miniserien.

Men lyckligtvis vänder det och slutet är nog inte jätteenkelt att förutse. Men det säger jag inget om.

Det är Louise (Simona Brown) som är kvinnan i beskrivningen ovan. Hon är skild med delad vårdnad om en son i typ sjuårsåldern. Hennes ex-man har gått vidare med en ny partner, Louise har det inte. Slumpen gör dock att hon faktiskt bokstavligt talat stöter ihop med en trevlig man på krogen som hon delar några drinkar med och det finns definitivt kemi. De kommer så långt som till en kyss när han plötsligt drar sig undan, uppenbart ångestfylld. Ett trist slut.

Dagen därpå ska det visa sig att mannen är Louise nya chef, David (Tom Bateman), som till råga på allt har med sig sin fru Adele (Eve Hewson) under första dagen på jobbet. Louise ser ingen annan lösning än att snopet gömma sig på toaletten. Så småningom kan hon inte undvika David och det blir förstås en minst sagt awkward stämning under några minuter, innan de enas om att hålla hemligheten för sig själva. Men kort därpå stöter Louise bokstavligt talat igen på Adele på gatan. De går in i varandra och Louise avslöjar snabbt att hon vet vem Adele är och det blir den märkliga starten på en vänskap som är lika hemlig den. Det är bäst så, anser alla parter.

Snart utvecklas relationen med David till något rent sexuellt och Louise kommer samtidigt Adele allt närmare och inser att något inte står rätt till i äktenskapet. Som tittare blir man snabbt varse om det, men ledtrådarna till vad som faktiskt pågår under de luddiga dialogerna mellan Adele och David dröjer. Det gör att man kan sitta i tv-soffan och spekulera och gissa fritt kring vad sanningen är. Sådant är alltid kul och jag måste säga att när vi så småningom kommer till slutet är det ganska tillfredsställande.

Resan dit är dock lite sladdrig emellanåt. Jag har lite svårt att säga exakt varför men jag upplever att berättelsen kunde ha tajtats till lite. Dessutom är det lite sisådär med realismen i serien, men det är bara att acceptera det för vad det är. I sammanfattning är "Bakom hennes ögon" ändå en sevärd thriller med en aningens för seg inledning men en bra upplösning.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Serien baseras på Sarah Pinboroughs roman med samma namn som sedan ett par år finns på svenska.

2. För regin står norrmannen Erik Richter Strand som bland annat gjort några "Varg Veum"-filmer tidigare.

3. Eve Hewson är dotter till Paul David Hewson, mer känd under sitt artistnamn Bono.


ANDERS JAKOBSON (2021-06-07)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller, TV-serie
Format: Streamat
Utkomstår: 2021
Bolag: Netflix
Tema: Netflixoriginal
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 1.78:1
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (13/8):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JUNI/JULI
12 SENASTE
ACTIONFILMERNA