Anders Jakobsons blogg

Årssammanfattning av 2017
Postad: 2018-01-01 10:41:26

Ännu ett år har lagts till handlingarna och jag väljer att summera på precis samma sätt som jag gjort de senaste åtta åren, det vill säga att plocka ut de 25 bästa grejerna ur mina publicerade recensioner under året. Den siffran landade på 125 vilket har att göra med att vi generellt sett recenserar lite mindre numera. Det innebär även att en femtedel av det jag skrivit om är med på listan, vilket gör listan lite mindre "skärpt" än, låt säga 2011-listan, då 25 av 285 valdes ut. Jag övervägde att minska ned listan till 20 titlar, men det fick bli 25 som vanligt.

Totalt sett har jag sett 200 långfilmer, dokumentärer, föreställningar eller tv-seriesäsonger under året som gått vilket också är en mindre siffra än tidigare. 2017 har på flera olika sätt varit ett annorlunda år, mest beroende på privata skäl som skakat om mitt liv totalt, och det har märkts inte minst i den här bloggen då inläggen har varit väldigt få. Jag hoppas på att göra en bloggcomeback under 2018.

Till sist, DVDKritik.se landade på 247 nya recensioner under 2017 och min generella känsla är att vi skrivit mer om tv än vanligt, men det stämmer faktiskt inte. Procentfördelningen mellan film och tv är 75-25 och så var det även 2016. Jag misstänker dock att fördelningen om ett år kommer att se lite annorlunda ut.

Nåja, nog om det, här är...

...DE 25 BÄSTA SLÄPPEN PÅ DVD/BLU-RAY/STREAMAT UNDER 2017

The Accountant (Thriller)
Bourne korsad med Rainman
- I en av årets bästa actionfilmer spelar Ben Affleck den autistiske antihjälten i en film som kändes genomarbetad och seriös. Afflecks karaktär utnyttjade både hjärnan och musklerna i en rafflande och intensiv historia.

Arrival (Science fiction)
Om kommunikation, språk och tid
- En ur alla synvinklar annorlunda alien invasion-film med ett tänkvärt upplägg, fullständigt originella utomjordingar och ett tonläge som bet sig fast i ryggmärgen. Det utdragna tempot samspelade fint med filmens tankar om tid.

Big Little Lies (Drama)
En riktig fullträff på alla sätt och vis
- Årets bästa tv-drama utan tvekan. Den sju avsnitt långa miniserien var spännande i det sista och en riktig uppvisning i bra skådespel med Reese Witherspoon och Nicole Kidman i spetsen. Och det kommer att komma mer snart.

Den allvarsamma leken (Drama)
Periodfilm om passion och hemligheter
- Pernilla Augusts periodfilm var absolut en välgjord historia, men stannar kvar hos mig främst för att det var en av de sista insatser jag såg Michael Nyqvist göra. Han gick bort alldeles för tidigt under året, och rollen i ”Den allvarsamma leken” gav honom en Guldbagge.

Doctor Strange 3D (Action)
Magi och mysticism i visuell fullträff
- ”Doctor Strange” introducerar magi i Marvels filmuniversum och med Benedict Cumberbatch i huvudrollen och ett för filmserien visuellt unikt uttryck blev filmen en av årets bästa. Jag vill se betydligt mer av karaktären och hans värld.

Everybody Wants Some!! (Dramakomedi)
Livet var en fest (och lite baseball) 1980
- Richard Linklaters stilmässiga fortsättning på kultklassikern "Dazed and Confused” lånade sin titel från en skön Van Halen-låt och var en lika skön film som jag gärna hade sett som en komplett tv-serie. Den gav en längtan efter mer.

Geralds lek (Skräck)
Panik, obehag och äckel i lyckad tolkning
- 2017 var Stephen Kings största filmår på länge med två biofilmer och två tv-filmer, där ”Geralds lek” var den bästa av de senare. Regissören Mike Flanagan lyckades översätta en mindre känd Kingroman till film på ett sätt som få kan och resultatet blev obehagligt och bra.

I, Daniel Blake (Drama)
Superrealistiskt om byråkratins trassel
- Ken Loachs extremt realistiska film handlade om en man som fastnade i byråkratins snårigheter och hamnade i ett ingenmansland, för sjuk för att kunna jobba men för frisk för att inte få bidrag. Plågsamt verklig.

Kubo och de två strängarna (Animerad)
Imponerande hantverk i gripande historia
- Animationsstudion Laika bjöd på ännu en otroligt välgjord handanimerad historia som tog oss in i en japansk sagovärld och gav oss en gripande familjehistoria. Den sköna Beatles-referensen gjorde knappast filmen sämre.

La La Land (Drama)
Väl värd alla lovord och utmärkelser
- Oscarsvinnaren levde upp till hypen och levererade sång och dans och en fin kärlekshistoria om två personer som på olika vis letade efter lyckan i Hollywood och fann varandra - i alla fall en stund. En bra modern musikalfilm.

Legion - Säsong 1 (Action)
Långt ifrån en traditionell superhjälteserie
- Precis som årets X-Men-film (”Logan”) var annorlunda var även franchisens första tv-serie något unikt inom superhjälteformatet. ”Legion” utmanade tittaren men belöningen var väl värt allt hjärnskrynklande under de åtta avsnitten.

Lion (Drama)
Böla ordentligt till en av årets bästa filmer
- Ibland överträffas dikten av sanningen, som i den här fullständigt gripande historien om den lilla indiska pojken som kom bort från sin familj och allt vad trygghet hette och som växte upp någon helt annanstans. Men alla minnen förde honom tillbaka.

The Lobster (Drama)
En minst sagt udda dystopisk kärleksfilm
- ”Hitta en partner inom 45 dagar, eller förvandlas permanent till ett valfritt djur.” - ja, det var upplägget i den dystopiska ”The Lobster” där Colin Farrell spelade huvudrollen. En udda film som inte var helt behaglig trots romantiken.

Logan (Action)
En epok går i graven
- Efter 17 år och nio filmer avslutade Hugh Jackman sin insats som Logan a.k.a. Wolverine med X-Men-franchisens mörkaste kapitel. Långt ifrån en ordinär superhjältefilm, men en på alla sätt värdig sorti som kan ge ringar på vattnet.

Manchester by the Sea (Drama)
Om familj och förluster
- Casey Affleck briljerade verkligen som den plågade mannen som tvingas återvända till kuststaden Manchester-by-the-Sea där det värsta som hänt honom skett. Affleck vann en Oscar för rollen i den känslosamma filmen.

Mindhorn (Komedi)
Rolig brittisk 80-talsparodi med en twist
- Självgod skådespelare från en 80-talssuccé tvingas bli sin fiktiva snutkaraktär på riktigt när det krisar. Under den fånroliga humorn vilar ett allvar om karriärer som gått i stöpet och gamla meriter som inte är värt något längre.

Mindhunter - Säsong 1 (Thriller)
Blodfattig men ändå blodisande
- Långsamt men stadigt kryper vi i ”Mindhunter” in under skinnet på brutala mördare allt medan FBI utvecklar metoder och sätt att kategorisera och identifiera seriemördare innan uttrycket fanns. Kusligt på ett eget vis.

Okja (Drama)
Smått fantastisk och tänkvärd
- ”Okja” bjöd på ett av de bästa datagenererade ”djur” jag sett, den hundlika supergrisen som skulle rädda världen. Men filmen gör tittaren betydligt mer sugen på vegetariska alternativ. En smart och udda historia.

Rogue One: A Star Wars Story 3D (Action)
Värdigt komplement med rätt känsla
- Star Wars-franchisens framtid är säkrad för flera år framöver och medan ”The Force Awakens” och ”The Last Jedi” tar Skywalker-sagan vidare blev ”Rogue One” en rå och tonsäker komplettering. Franchisens bästa film?

Sameblod (Drama)
Viktigt om likheter mellan dåtid och nutid
- Årets starkaste svenska drama tog med oss till 30-talets Sverige och landets otrevliga särbehandling av samer med Statens institut för rasbiologi vidriga mätningar som kronan på verket. Tänkvärt om utanförskap, även med moderna ögon.

Sing (Animerad)
Charmigt och snyggt så det sjunger om det
- Illumination har haft lite svårt att få till riktigt bra filmer utanför sin ”Dumma mej”-serie, men ”Sing” träffade rätt ton med en mysig story, roliga karaktärer och gott om maffiga sångnummer. Snyggt och om några år kommer uppföljaren.

Spider-Man: Homecoming (Action)
Spider-Man kommer hem till rätt plats
- Med Marvel Studios i ryggen har Spider-Man hittat hem, efter två försök som börjat bra men landat illa, och med Tom Holland som nätsvingaren kan karaktären tas vidare och möjligen bli Avengers ryggrad om några år.

Split (Thriller)
Fantastisk insats i en av årets bästa filmer
- M. Night Shyamalans karriär de senaste tio åren eller så har skiftat lite i kvalitet men ”Split” var en comeback som hette duga. Och när det visade sig att filmen var en uppföljare som kompletteras av ”Glass” snart blev allt ännu bättre.

Swiss Army Man (Drama)
Unikt, fantasifullt och väderspänt
- Ibland behövs det inte mer än en udda idé, ett bra manus och två lysande skådespelare för att resultatet ska bli unikt och bra. Vem trodde att ”Harry Potter” skulle bli ett pruttande lik som Paul Dano släpade runt i skogen?

Vaiana 3D (Animerad)
Urtjusig prinsessfilm utan prinsessa
- Med en smaragdfärgad fräschör bjöd Disney på en ny värld i ”Vaiana” - visserligen en i allra högsta grad verklig värld, men ny i animerade sammanhang och resultatet blev snyggt, charmigt och på alla sätt och vis lysande.


anders jakobson

<< Januari 2018 >>
Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Sök i bloggen:
SENASTE 10 RECENSIONERNA AV ANDERS JAKOBSON:
RECENSERAT DENNA DAG (2/3):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JANUARI/FEBRUARI
12 SENASTE
DRAMAKOMEDIERNA