Den inlagda mannen och hans sonsonson

FILMEN

Att en skådespelare gör två roller i samma film är kanske inte helt ovanligt, men att rollerna spelar mot varandra är inte lika vanligt. Det kräver en hel del av både filmskapare och skådespelare för att det ska bli naturligt och bra. Nu har denna på pappret komplicerade skådespelaruppgift kommit till Seth Rogen som i "An American Pickle" spelar en man och hans barnbarnsbarn i samma scener.

Mannen, som syns på postern här intill, är Herschel Greenbaum, en dikesgrävare i fiktiva östeuropeiska Schlupsk för 100 år sedan. En tradigt jobb, men det är vad det är. Han kärar med sig i Sarah som han delar framtidsdrömmar med. Under "den bästa sommaren i mitt liv", vilket är en grådaskig höst, gifter de sig och får sedan snabbt se sitt land förstört av Kosackerna. De emigrerar till New York och bosätter sig i Brooklyn där Herschel får jobb i en gurkinläggningsfabrik som råttfångare. När Sarah blir gravid lovar Herschel att familjen Greenbaum från och med nu bara ska få det bättre och att kommande generationer ska vara rika på både framgång och pengar.

Strax därpå ramlar Herschel ned i en tunna med saltlake, precis innan locket läggs på och tunnan förseglas, vilket är exakt sekunderna innan fabriken läggs ned och blixtsnabbt töms på anställda och bommas igen. Hundra år går och av en ren slump öppnas tunnan och Herschel kommer upp, levande och helt bevarad som sekunden han ramlade i. Den inlagda mannen blir en världssensation och till slut hittas hans enda levande släkting, barnbarnsbarnet Ben som är precis lika gammal.

Det är en rolig premiss till filmen och de inledande scenerna är väldigt roliga. Det blir förstås en komisk kulturkrock när generationerna möts, speciellt i hipstertäta Brooklyn där Herschel smälter in oerhört väl. Men familjelyckan vänder när olikheterna kommer fram. Speciellt kring den judiska tro Herschel bär som Ben lämnat bakom sig. Herschel tycker att Ben svikit sin familj, och det går så långt att de blir fiender som försöker förstöra för varandra.

Den här vändningen i historien är inget oväntat men blir ändå en trist utveckling på en historia som börjat kul. Det är visserligen lite kul när två personer förstör för varandra på dråpliga vis, men det blir aldrig lika kul som hur filmen började. Det är ingen katastrof på något vis - man kan se "An American Pickle" och underhållas av den ändå, men det känns som den kunde blivit bättre och roligare med en annan utveckling.

Nu ska det dock sägas att dramat i storyn väger upp bristen på gapflabb och jag tycker definitivt att Seth Rogen lyckats otroligt bra med den förmodat svåra uppgiften att göra två roller, speciellt som han spelade in dem på ett svårt vis. Så det finns mycket bra i och med filmen ändå.


EXTRAMATERIALET

Inget, men...


TRE SAKER

1. ...HBO har släppt en liten featurette som visar hur man spelade in två versioner av Seth Rogen på ett lite ovanligt vis. Finns att se på YouTube.

2. Manuset är skrivet av Simon Rich som adapterat sin egen fyrdelade novell "Sell Out" som först publicerades i The New Yorker.

3. För regin står Brandon Trost som långfilmsdebuterar med den - som regissör alltså, han har ett digert CV som filmfotograf där några av hans senare titlar är "Extremely Wicked, Shocklingly Evil and Vile" och "The Disaster Artist".


ANDERS JAKOBSON (2020-08-17)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin dramakomedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Dramakomedi
Format: Streamat
Utkomstår: 2020
Bolag: HBO
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 1.78:1
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (5/10):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN AUGUSTI
12 SENASTE
ROMANTISKA KOMEDIERNA