Komisk Kabukiman rensar bland buset

FILMEN

Av alla Troma-filmer jag har min ägo måste denna vara den absolut knäppaste. Troma-filmerna består i regel av brutala splattereffekter i kombination med humor, men "SGT Kabukiman N.Y.P.D." (fantastisk titel för övrigt) är i princip en renodlad komedi. Splattereffekterna är få och inte speciellt råa.

Filmen handlar om polisen Harry Griswold som av en händelse hamnar han på en japansk Kabukiföreställning som slutar på ett lite oväntat sätt. När hela teatersällskapet mejas ned av ett gäng busar hamnar Griswold bredvid en gammal japansk man som i sitt sista andetag för över magiska krafter till Griswold.

Det visar sig att en unik tidpunkt stundar, en när stjärnorna står på ett visst sätt och Den Onde kan återuppstå. Den enda som kan stå emot Den Ondes krafter är Kabukimannen. Kabukimanskraften har förts över från generation till generation och det var inte meningen att just Griswold skulle bli nästa länk i kedjan, men det blev han.

Detta är till en början ett riktigt aber för honom då han inte alls var beredd på att förvandlas till en Kabukiman så fort en fara stundar. Dessutom ger det honom enorma problem på jobbet då han blir utskrattad och nedgraderad.

Hjärnan bakom buset är Reginald Stuart - i det offentliga rummet en respekterad mogul, men i själv verket ett kriminellt geni som inte skyr några medel i sin ambition att framkalla Den Onde. Griswold är dock honom på spåret och får ta till Kabukiman för att stoppa honom.

Komedi som sagt - det är gott om skämt hela tiden och mängder av komiska stunder. Innan Griswold lärt sig hantera förvandlingen till Kabukiman ordentligt gör han ett väldigt misslyckat försök där han i stället förvandlas till en clown (!), vilket får oande komiska effekter.

Jag kan inte säga att "SGT Kabukiman N.Y.P.D." är någon av de bästa filmerna jag sett, men för vad den är, är den en mycket underhållande film.


EXTRAMATERIALET

I vanlig Troma-tradition är det förhållandevis gott om extramaterial. Det finns ett kommentarspår med Lloyd Kaufman där han avslöjar lite om hur Troma skapade sina specialeffekter. Det finns ett illa dolt agg mot Hollywoods dyra specialeffekter i Lloyds attityd vilket är ganska roande.

Jag undrar dock om ljudspåret kan ha halkat en halvminut efter eller så, för när Lloyd pratar om olika scener har de redan varit.

Vidare finns en liten kortfilm om hur SGT Kabukiman anklagas för sexuellt ofredande på apan som är med i filmen. Fånigt och inte speciellt kul.

Mer fånigt blir det i inslagen från Tromaville café som verkar varit ett sorts ramverk till när Troma-filmerna visats på TV. Lite roligare blir det i ett litet klipp med den animerade SGT Kabukiman N.Y.P.D. Jag vet inte om det var mer än vad som visas här - det har inte framgått av DVD:n.

Avslutningsvis finns det ett kort kommentarspår om 10 minuter på selektivt utvalda scener med Rick Gianasi.


TRE SAKER

1. Man gillar filmen direkt då Griswold har en voiceover under filmens gång. Det för tankarna till "Den nakna polisen" och framför allt "Fletch" som filmen har vissa likheter med.

2. Rick Gianasi som spelar Griswold/Kabukiman kunde blivit ett komiskt guldkorn om han hade hamnat i rätt sällskap. Resumén på IMDB är dessvärre skapligt tunn.

3. Det är gott om småskämt i princip hela tiden så håll ögonen öppna!


ANDERS JAKOBSON (2006-03-27)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

Relaterade recensioner (7)
20 senaste recensionerna i kategorin splatter
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Splatter
Format: DVD
Region: 0
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2006
Bolag: Troma
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: 4:3
Extramaterial:
Kommentarspår med Lloyd Kaufman, SGT Kabukiman-kortfilm, Klipp från Tromaville Café, Klipp från den animerade SGT Kabukiman, Kommentarer för utvalda scener av Rick Gianasi, SGT Kabukiman rap.
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (27/9):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN AUGUSTI
12 SENASTE
ANIMERADE FILMERNA