IG i historieberättande, Troma

FILMEN

"Class of Nuke 'em high" får väl ses som Tromas variant av den klassiska highschoolfilmen. Upplägget är i alla fall välbekant, liksom persongalleriet - den snygga sportkillen som inte riktigt fått till det med sin snygga tjej, ett par sexgalna fåntrattar och ett rejält gäng rötägg. Gänget, "The Cretins", ser ut som hej-kom-och-hjälp-mig och sätter hela i skolan i skräck samtidigt som de säljer gräs till eleverna.

Knarket odlas på kärnkraftsverket i Tromaville där allt utspelar sig och i inledningen av filmen blir det givetvis i läcka i en reaktor och radioaktivt jox rinner ut. Fem minuter senare har den första eleven på skolan drägglat grön fradga och förvandlats till ett smältande lik. Troma spiller ingen tid på tjafs.

Saker och ting börjar bli allt mer märkliga på skolan och The Cretins ser sin chans att tjäna lite mer pengar (och trakassera lite mer elever) genom att sälja gräs som ger en "atomic high". Problemet är bara att det radioaktiva joxet letat sig in i gräset och förvandlat det till rena giftet. På ett party hamnar en joint i munnarna på Warren och Chrissy (den snygga sportkillen och hans tjej) och de kommer loss ordentligt och ligger med varandra.

Givetvis blir Chrissy "gravid" och föder en liten ödleliknande sak genom munnen (!). Ödlesaken spolas ned och hamnar i en tunna med radioaktivt jox som finns i källaren i skolan och börjar växa till sig.

Allt eftersom ökar The Cretins anarkistiska terrorism och det hela slutar en situation där man inte vet vad som är värst: rötäggsgänget eller ödlebarnet som växer till sig och får smak på människokött?

Ja, som ni kan lista ut av min förvirrade sammanfattning av filmen så är det inte världens mest logiska historia vi har att göra med. Men va fan, det är ju Troma.

Splattereffekterna är ganska bra tycker jag, vad som är sämre är upplägget av historien. Det känns ändå som något byggs upp i början av filmen som sedan inte alls tas till vara på under andra hälften. Det blir för mycket fokus på The Cretins och för lite på monstret i källaren. Nu blir monstret bara ett överraskningsmoment som dyker upp i The Cretins terror, i stället för att vara den riktiga skräcken i historien.

Men om jag förstått Troma rätt så har väl historien aldrig varit det väsentliga i filmerna.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består av ett kommentarspår med filmens regissör, till lika Mr Troma himself, Lloyd Kaufman. Lloyd Kaufman figurerar även i två av de ytterligare tre extramaterialsinslagen på skivan. Dels presenterar han ett block med borttagna scener och dels är han med i Tromas smått oseriösa program "Tromaville Café" tillsammans med några andra Tromaprofiler.

Inget av detta är speciellt intressant, men det sista inslaget bland extramaterialet är en lite gullig intervju med The Cretins ledare och en av hans tjejer som faktiskt blev ihop, och gifta på riktigt.


TRE SAKER

1. Skådespeleriet är inte på någon hög nivå, men tar emellanåt riktiga djupdyk i amatörträsket. En av de värsta scenerna är när någon från kärnkraftsverket är nere i skolans källare för att mäta radioaktiviteten strax innan han blir ödlemonsterkäk och för att hålla historien igång kör han en liten onaturlig monolog samtidigt som han ska reagera på ljud och lukter. Fantastiskt dåligt.

2. En av Warrens kompisar ser PRECIS ut som Magnus Uggla när han var med i melodifestivalen på 70-talet. Det ÄR Magnus Uggla, inget snack om saken!

3. När man får se monstret i all sin prakt - vilket vi egentligen inte får men i alla fall... - så är det oväntat bra gjort. Rätt så inspirerat av "Alien", men bra ändå, så igen tycker jag det är synd att det inte utnyttjades fullt ut.


ANDERS JAKOBSON (2006-03-27)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

Relaterade recensioner (7)
20 senaste recensionerna i kategorin splatter
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Splatter
Format: DVD
Region: 0
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2006
Bolag: Troma
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: 4:3
Extramaterial:
Kommentarspår med Lloyd Kaufman, borttagna scener, intervjuer, inslag från Tromaville Café, trailers.
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (27/9):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN AUGUSTI
12 SENASTE
ACTIONKOMEDIERNA