Humorbefriad, otrevlig blodbadssplatter

FILMEN

I ett ödsligt hus har en hel familj slaktats och försvunnit. Det är bara hushållerskan Ella kvar. Trots att huset är nedgånget och det är blod överallt verkar hon trivas där.

En bankrånare på flykt stöter på Ella utanför huset och tar henne som gisslan när polisen dyker upp. Han tror att det är han som har makten, men positionerna blir strax vända. När Ella får syn eller smak på blod får vi veta sanningen om familjens död och försvinnande, och ju mer blod Ella får i sig desto mer växer hennes galenskap och blodtörst och bankrånaren inser snabbt att det här kommer att sluta illa.

Ännu värre blir det när den slaktade familjen återuppstår som hungriga zombies...

Så långt allting väl, nästan. För att vara en Tromafilm är "Parts of the family" riktigt påkostad. Eller, nja, hantverket känns hyfsat gediget även om effekterna har fokuserats mer på blodet och slafset än själva våldet. För slafs finns det gott om. När Ella blir riktigt galen och slickar i sig blod och tarmar från en död polis är det faktiskt på gränsen. Otrevligt och helt befriat från Tromas vanliga humor.

I och för sig bidrar skådespelet till en del oplanerad humor. Det här är en belgisk produktion och skådespelarna pratar brittisk engelska och amerikansk om vart annat. Ella spelas för övrigt av svenska Cecilia Bergqvist som debuterade med en liten biroll i "Vita lögner" 1997. I en biroll i filmen ser vi Lloyd Kaufman, Tromas grundare.

När det gått en timme av filmen har vi fått reda på att Ellas stora önskan är att bli ihjälbiten av zombisarna för att på så vis bli "en del av familjen", men de vill inte det av någon märklig anledning. Där kunde historien faktiskt ha slutat, på en sorts depressiv ton med Ellas besvikelse, men ytterligare en halvtimme kvarstår med fokus på zombisarna.

Zombies förresten, de ser mer ut som mumier, vilket troligtvis är ett make-up-tekniskt val. De rör sig traditionsenligt långsamt och ryckigt, förutom när de ska slåss med poliser då de plötsligt är snabba och smidiga. Märkligt.

Filmen slutar på ett sätt som man kunde förutse ganska tidigt och lämnar väl en likgiltig eftersmak. En på sätt och vis intressant idé, men ganska segt genomförd med mängder av ologiska händelser.


EXTRAMATERIALET

Bland extramaterialet finns en "intervju" med filmens producent och en trailer till filmen. Jag är tveksam till benämningen "intervju" i detta fall, eftersom det bara är Johan Vanderwoestijne som rakt upp och ned berättar allt väsentligt han har att säga om filmen rätt in i kameran i två och en halv minut. Jag tror till och med att han filmat sig själv.

Bland det intressantaste i denna korta monolog är att han slöt ett 10-filmers deal med Troma i anslutning till filmen, men bröt sedan detta efter ett litet bråk om filmens klippning. Troma gjorde själva en alternativ version av filmen, som Johan verkar måttligt entusiastisk över.


TRE SAKER

1. Filmens i särklass märkligaste scen är när bankrånaren återuppstår som zombie och Ella haft ihjäl själva zombieledaren. Då samlar bankrånarzombien ihop lite blodkladd och målar en tavla (!) som han sen trycker över huvudet på zombieledaren och i och med det återuppstår han. Glasklart!

2. Det tar ganska exakt en minut av filmen innan det är både nakna bröst och blod i bilden. Måste vara ett Troma-rekord!

3. Som tidigare nämnt finns det en alternativ version av filmen där filmen klippts om ordentligt och mängder av nya scener och skådespelare lagts till, bland annat porrfilmsaktören Ron Jeremy. Den alternativa filmen verkar betydligt porrigare i de få klipp man får se på denna DVD.


ANDERS JAKOBSON (2006-11-17)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (7)
20 senaste recensionerna i kategorin splatter
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Splatter
Format: DVD
Region: 0
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2006
Bolag: Troma
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: 4:3
Extramaterial:
Intervju med producenten Johan Vanderwoestijne, trailer.
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (21/9):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JULI/AUGUSTI
12 SENASTE
ACTIONFILMERNA