Anders Jakobsons blogg

Årssammanfattning av 2011
Postad: 2012-01-01 09:34:34

I vanlig ordning har jag hållit koll på allt jag sett under året. Det är något jag roat mig med under de senaste åren, och även om det blev panik vid ett tillfälle under 2011 då jag av misstag råkade radera det "draft"-mail som fungerat som anteckningsblock så har jag fått ihop en lista som faktiskt chockar mig själv.

I fjol blev det 372 titlar på listan (och med "titel" menar jag långfilm, dokumentär, musik-dvd eller komplett tv-säsong), vilket var fjorton i från min toppnotering 2008 då jag hade 386.

2011 krossade jag det gamla rekordet och slutade på exakt femtio titlar mer - 436! Helt vansinnigt! Jag kan redan nu säga att rekordet inte kommer att slås under 2012...

Precis som i fjol har jag valt ut 25 filmer av de jag recenserade som jag anser vara "bäst". De är sorterade i bokstavsordning för någon mer specifik rangordning än så här orkar jag inte med. Så här är...

...DE 25 BÄSTA SLÄPPEN PÅ DVD/BLU-RAY UNDER 2011

Against the current (Drama)
Roadtrip längs med Hudsonfloden
- En annorlunda roadtrip bjuder denna film på, och en oväntad och gripande vändning. Bra dialog och fint skådespeleri när två vänner och en främling reser tillsammans mot New York.

Black Swan (Thriller)
Släpp loss din inre Svarta svan!
- Sällan har balett varit så magnetiskt spännande som i "Black Swan", men samtidigt är filmen molande obehaglig mest hela tiden när en balettdansös upplever konstigheter. Ruskiga body horror-inslag...

Bridesmaids (Komedi)
En tjejfilm som är behagligt otjejig
- Det var inte "en manlig 'Baksmällan'" som pressen ville få det till. I stället var det en film som skildrade tjejer som de faktiskt är utan Hollywoods förskönande filter. Och roligt blev det, oavsett om man är tjej eller inte.

Dinner for Schmucks (Komedi)
Fransk fars the American way
- En affärsman, en idiot och en middag. Och en miljard andra äventyr längs med vägen. USA dammade av en fransk fars och fick till det riktigt bra och riktigt roligt. Fantastisk scenografi med uppstoppade möss!

Dumma mej (Animerad)
Kanonbra debutfilm som utmanar Pixar
- Helt plötsligt fick Pixar en utmanare när Illumination Entertainment debuterade med en film om en skurkaktig typ och hans gula underhuggare. Superkul. Bolaget släppte även fullt godkända "Hopp" under året.

The Eagle (Äventyr)
På jakt efter den örn som försvunnit
- En romare på jakt efter en försvunnen guldörn i hopp om att rentvå sin faders namn. Och allting utspelar sig i Skottland. En annorlunda svärd-och-sandal-film som stack ut bland de andra under 2011.

Exit Through the Gift Shop (Dokumentär)
Med hela världen som målarduk
- Det skulle bli en dokumentär om den fascinerande konstnären Banksy, men Banksy vände kameran åt andra hållet och fångade historien om en oorganiserad filmare som blev konstnär i stället.

The Fighter (Drama)
Familjen före allt
- Ett riktigt familjedrama som rymmer både boxning, heroin, svek och försoning. Verklighetsbaserat och med strålande skådespelarprestationer från prisvinnande Christian Bale och Melissa Leo.

Gränsen (Krig)
Sveriges maffigaste krigsfilm
- En svensk andravärldskrigsfilm som var totalt påhittad och osannolik, men samtidigt var det bästa inom genren Sverige fått fram hittills. En välgjord och otroligt spännande krigsfilm. På svenska.

I rymden finns inga känslor (Komedi)
En originell svensk pärla
- Med ett originellt och roligt angreppssätt på ett ganska allvarligt ämne (Aspbergers) lyckades denna film charma in sig totalt hos mig, och även hos de som väljer ut Sveriges Oscarskandidat. Mer än en kandidat blev den dock inte.

The King's Speech (Drama)
T-t-t-t-t-t-t-t-t-t-t-talet som gjorde intryck
- Och apropå Oscars så blev det utskåpning när "The King's Speech" tog hem ungefär alla tunga priser. Verklighetsbaserad, välgjord och både rolig och dramatisk. En värdig vinnare i hård konkurrens.

Machete (Action)
Stenhårt och grymt underhållande
- Hårdare än så här blev det inte 2011 när en fejktrailer blev en komplett långfilm. Brutalt och hårt och samtidigt underhållande med Danny Trejo som den skoningslösa actionhjälten. Fler filmer, tack!

Monsters (Science fiction)
En film som garanterat går till historien
- Filmens story kommer inte att hålla för evigt men omständigheterna bakom produktionen går till historien. Minst tänkbara filmcrew och en obegripligt talangfull och påhittig filmare. Mångmiljonsresultat på ingen budget.

Scott Pilgrim vs The World (Actionkomedi)
Kaotisk komedi för tv-spelsgenerationen
- Edgar Wright tog sig an indieserien "Scott Pilgrim" och gjorde en fantasi- och fartfylld film som bara han kan. Charmig och originell och ett formexperiment som lyckades oväntat väl.

Sherlock - Säsong 1 (Drama)
En modern men ändå klassisk Holmes
- En klassisk karaktär i modern tappning. De tre långfilmslånga avsnitten i den första säsongen bjöd på spänning och briljant skådespel av Benedict Cumberbatch och Martin Freeman. Säsong 2 kommer snart.

Small Town Murder Songs (Thriller)
Liten stad, kort film, men stor behållning
- Årets underdog och filmen som väldigt få hört talas om. Peter Stormare i sin första (?) internationella huvudroll som småstadspolisen med ett personligt bagage som dras in i ett mordmysterie. Långsam och udda.

The Social Network (Drama)
Snärtigt berättat om Facebooks historia
- Kombinationen Aaron Sorkin och David Fincher kunde inte misslyckas. Aldrig tidigare har dataprogrammering framstått så rafflande, och historien om Facebook - tillskruvad eller inte - var spännande värre.

Sound of Noise (Komedi)
Slagverk som terrorism
- Årets mest internationellt uppmärksammde svenska film. Fyra trumslagare använder musik som terrorism och gäckar polisen gång på gång. Minst sagt originell men kanske inte en film för alla.

Splice (Science fiction)
En modern Frankensteins monster
- Årets kanske läskigaste film om genforskarna som får fram en människohybrid de inte riktigt kan kontrollera. Otäck nästan hela tiden och ett styrkebesked från mannen bakom originella "Cube".

Stake Land (Skräck)
Välgjord indiefilm trots välbekant upplägg
- Jag kan knappt sätta ord på hur less jag är på den rådande vampyrtrenden. Den är blodfattig och tandlös, för att skämta till det. Men så kom det en indiefilm och gjorde något nytt i genren. Oväntat och bra.

The Trip (Komedi)
Imitationer, sarkasmer och mat
- Ibland behövs det inte mer än två "vänner" som strösslar sarkasmer över varandra för att det ska bli otroligt roligt. Som när Steve Coogan och Rob Brydon åkte på restaurangturné ihop och spelade sig själva.

Trolljägaren (Skräck)
Nu går det troll i norsk film
- Denna norska film uppmärksammades internationellt långt innan den kom till Sverige. Hypen var befogad för norrmännen bjöd på en "Blair Witch Project"-variant med troll i stället för häxor. Både rolig och imponerande.

True Grit (Western)
Kargt när Coenbröderna gör en remake
- De textremsehatande amerikanerna bönade om undertexter när Jeff Bridges mumlade loss som oborstad marshall i den kalla vilda västern. Coen bytte genre som vanligt och bjöd på en spännande och bra cowboythriller.

Trust (Drama)
Otroligt bra om obehagligt tema
- Ifall jag skulle rangordna filmerna i den här listan är det högst sannolikt att "Trust" skulle hamnat överst. Denna gripande skildring av en familjs sönderfall bet sig ända in i märgen på mig. Årets bästa film.

Winter's Bone (Drama)
Kärvt och obehagligt men ruskigt bra
- Det var fler filmer som kröp in i märgen, som denna Oscarsnominerade indiefilm. Ett iskallt landsbyggdsdrama om hemligheter och en oskriven social struktur. Ruskig och ruggig och otroligt intim.


anders jakobson

<< Januari 2012 >>
Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Sök i bloggen:
SENASTE 10 RECENSIONERNA AV ANDERS JAKOBSON:
RECENSERAT DENNA DAG (23/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
ACTIONKOMEDIERNA