Anders Jakobsons blogg

Årssammanfattning av 2019
Postad: 2020-01-01 11:47:24

Det är nytt år och det är bokstavligt talat dags för mig att vända blad, eller åtminstone skapa ett nytt dokument med namnet "Filmlistan 2020" i min anteckningsapp.

De som hänger med här i bloggen vet att jag haft som tradition de senaste ca 15 åren att anteckna allt jag ser - långfilmer, dokumentärer, tv-seriesäsonger etc - i en lista. 2019 blev det 218 titlar på listan, vilket är runt 20 färre än 2018, men några mer än de närmast liggande åren. Av dessa har 155 förevigats i recensioner på DVDKritik.se under det gånga året.

Vanligtvis brukar jag lista de 25 bästa släppen (som jag recenserat under året), men till skillnad från de senaste åren har jag i år valt att krympa listan till 20 titlar för att få till en mer fokuserad och tajt lista.

Innan vi kommer till den ska jag säga att i samband med årssammanfattningen 2018 satte jag en målsättning om att blogga mer. Det gjorde jag - i ett halvår. Det tog stopp halvvägs, vilket kan ha att göra med att det i början av december ploppade ut en ny, kommande recensent vid namn Ralf. Det är väl inte lönt att sätta nya bloggmål för 2020 men jag hoppas att jag kan vara lite mer regelbunden i alla fall.

Med det sagt så har vi här...

...DE 20 BÄSTA RECENSERADE SLÄPPEN PÅ DVD/BLU-RAY/STREAMAT UNDER 2019

After Life - Säsong 1 (Dramakomedi)
Ricky Gervais bästa produktion hittills
- Gapskrattsglädje och gråtframkallande sorg varvades när Ricky Gervais skrev, regisserade och spelade den cyniska mannen som tappat både hopp och hyfs efter att hans fru dött. Gripande och enormt sevärt.

Avengers: Endgame (Action)
Ett fantastiskt avslut men inte slutet
- Det kommer många superhjältefilmer varje år men ingen kan mäta sig med ”Avengers: Endgame”, finalen efter 20 föregående filmer. En enorm film på alla sätt och vis som kommer att skriva in sig i filmhistorien.

Big Little Lies - Säsong 2 (Drama)
Ytterligare en välskriven omgång tv-drama
- Egentligen borde det ha räckt med den första och utmärkta säsongen, men efter den enorma succén fick vi mer. Och fortsättningen levererade, med Meryl Streep som ny och obehaglig ensemblemedlem.

Black Summer - Säsong 1 (Skräck)
The helt-jävla-galna-speed-Walking Dead
- Egentligen borde jag somna direkt vid första scenen i zombieserien ”Black Summer”. Genren är uttjatad och gjord, men den här serien lyckades i åtta febriga avsnitt omvända mig totalt. Får vi mer? Jag hoppas på det.

Bohemian Rhapsody (Drama)
En av de bästa musikfilmerna någonsin
- Som musiker och musikintresserad brukar vanligtvis musikfilmer ha ett visst lager av skarvande i sina gestaltning av spelandet. Den Oscarsvinnande Queen-filmatiseringen var i stället oerhört övertygande på alla vis.

Dark - Säsong 2 (Science fiction)
Hjärngympa och tuggmotstånd omgång två
- Den tyska tidsresethrillern ”Dark” blev ännu mer komplicerad och krånglig i sin andra omgång, men hänger man med i svängarna är det otroligt givande att lägga fokuserad tid på den. Jag längtar efter den avslutande tredje säsongen.

Doom Patrol - Säsong 1 (Dramakomedi)
Knappast de genomsnittliga superhjältarna
- Att säga att det är brist på superhjälteserier nu för tiden är att ljuga, men att säga att denna brokiga skara hjältar utgör en av de mest intressanta och välskrivna bidragen i genren är att tala sanning helt och hållet.

El Camino: A Breaking Bad Movie (Drama)
Tack för filmen som inte behöver finnas
- ”Breaking Bad”-sagan borde vara över, med undantag för de historiska kompletteringar som kommer via ”Better Call Saul”, men denna överraskningsfilm fyllde i luckor som man inte trodde fanns. Suget att se om serien kom på köpet.

Escape at Dannemora (Drama)
Fascinerande på så många vis
- Det var visserligen Patricia Arquettes gestaltning som gick genom rutan, men allt i denna verklighetsbaserade historia om en spektakulär flykt från fängelset Dannemora var minnesvärt och fascinerande. En utmärkt miniserie.

Klaus (Animerad)
Netflix bidrar till julmyset
- Precis som det känns omöjligt att göra nya jullåtar, borde det vara omöjlighet att göra nya julfilmer. Men Netflix lyckades med ”Klaus”. En charmig animerad pärla som har goda möjligheter att bli en riktig julklassiker.

Long Shot (Komedi)
Genuint rolig och politiskt vass
- Komedier som inte är roliga vill man inte lägga tid på. ”Long Shot” är inte ett sådant exempel utan snarare den raka motsatsen. En väldigt lyckad och komedi med Seth Rogen och Charlize Theron som roligt omaka par.

Mindhunter - Säsong 2 (Drama)
Teorin omsätts i praktiken
- Efter alldeles för lång väntan kom det äntligen en andra omgång av ”Mindhunter” och nu längtar man genast efter mer. Ett stort, verklighetsbaserat fall gjorde säsongens centrum fokuserat och spännande.

Rocketman (Drama)
Rå, ärlig och respektfylld musikfantasi
- Att Elton Johns liv skulle bli film kändes självklart och givet, men att det skulle bli en fantasifylld musikal som tänjde på gränser och lekfullt bearbetade hans låtskatt var mer oväntat. Taron Egerton var övertygande i huvudrollen.

Spider-Man: Into the Spider-Verse (Animerad)
En otroligt bra animerad superhjältefilm
- Det kom visserligen en spelfilm med Spider-Man under året, men denna animerade film var bättre. En mycket välgjord, modern och lekfull tolkning som bjöd in hur många Spindelmän som helst på samma gång.

Stranger Things - Säsong 3 (Science fiction)
Kalasbra och spännande tredje runda
- Mytologin i ”Stranger Things” utvecklas och växer sig starkare med varje säsong, precis som skådespelarna växer in i sina roller mer och mer. Tredje säsongen skruvade upp serien avsevärt och vi ser fram emot mer inom kort.

Störst av allt (Kriminaldrama)
En alldeles utmärkt svensk Netflixdebut
- Malin Persson Giolitos hyllade roman adapterades av FLX till Netflix första svenska originalproduktion. Resultatet blev spännande och bra, även för de som läst romanen och därmed redan kunde historien. Välgjort!

Toy Story 4 (Animerad)
Fjärde filmen matchar de tidigare
- Nästan tio år efter det som troddes vara slutet på Pixars stora succéserie återsåg vi leksakerna för ett sista äventyr, kanske. Trots att det handlar om en fjärde film fanns kvaliteten och hjärtat där - precis som vanligt.

Unbelievable (Kriminaldrama)
Bland det bästa på strömmad tv just nu
- Kriminaldramer duggar tätt nu för tiden och bland det bästa som gick att se 2019 var verklighetsbaserade ”Unbelievable” om en serievåldtäktsman och de kvinnor som satte dit honom. Otäckt men väldigt välspelat.

Watchmen - Säsong 1 (Thriller)
Årets bästa tv - för fansen
- 2019:s stora överraskning. Vem hade vågat tro att en modern fortsättning på Alan Moores och Dave Gibbons klassiska grafiska novell skulle hitta så exakt rätt i ton och historia? Helt suveränt i nio utmärkta avsnitt.

Älska mig - Säsong 1 (Dramakomedi)
Kanske årets bästa svenska tv
- 2010:s stora svenska tv-överraskning. Josephine Bornebusch stod för manus, regi och huvudroll i detta underhållande drama om kärlek med en dysfunktionell familj i centrum. Osvenskt, och därför årets bästa svenska tv.

Tidigare år:

Årssammanfattning av 2018
Årssammanfattning av 2017
Årssammanfattning av 2016
Årssammanfattning av 2015
Årssammanfattning av 2014
Årssammanfattning av 2013
Årssammanfattning av 2012
Årssammanfattning av 2011
Årssammanfattning av 2010


anders jakobson

<< Januari 2020 >>
Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Sök i bloggen:
SENASTE 10 RECENSIONERNA AV ANDERS JAKOBSON:
RECENSERAT DENNA DAG (4/3):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JANUARI/FEBRUARI
12 SENASTE
BARN- & FAMILJEFILMERNA