Lögnen som ska vända skammen

FILMEN

I en liten hamn i Newfoundland har den gamla fiskeindustrin avtagit totalt och förvandlat stolta arbetare till skamfyllda bidragstagare. Det finns inte så mycket att göra än att hämta ut sin check på postkontoret, omvandla den till sedlar på bankkontoret och sedan omvandla sedlarna till alkohol.

En möjlighet dyker då upp när ett stort företag kan tänka sig att smälla upp en ny industri i samhället, men under vissa förutsättningar. Bland annat måste det finnas en permanent doktor i Tickle Head, och det gör det inte. Inte förrän plastikkirurgen Paul (Taylor Kitsch) tvingas tillbringa en månad där. Samhällets nya borgmästare Murray (Brendan Gleeson) samlar sina grannar och informerar om att de måste spela ett slugt spel för att "förföra" doktorn att stanna kvar efter en månad. Alla måste vara med och göra precis allt, även om det betyder att byta ut hockeyintresset mot cricket, tvångslyssna på jazz eller lämna pengar som Paul kan hitta. Går det att hålla liv i en lögn i en månad och räcker det för att få jobben att återvända till bygden?

I Chevy Chase-filmen "Livet på landet" (1988) övertalas en hel liten stad att visa upp sitt allra bästa ansikte för att ett hus ska bli sålt, och jag tänker på den filmen när jag ser "The Grand Seduction". Det är faktiskt lite kul när den nya doktorns intressen ska uppfyllas och när en sliten stad ska "piffas till" och bli mer idyllisk än vad den är. Murray och hans gäng har sina lustiga metoder.

Det blir dock inte någon våldsam skrattfest till slut, men väl en underhållande stund, med en lite tänkvärd efterklang. Många småorter har torkat ihop på samma vis som denna fiktiva hamn och det är på alla sätt och vis tragiskt.


EXTRAMATERIALET

Kommentarspåret är med skådespelarna Brendan Gleeson och Mark Critch och den senare figurerar så mycket i extramaterialet att man tror att han skrivit, regisserat eller producerat filmen. Han har inte gjort något av det, men får ändå vara filmens ansikte utåt bakom kameran.

Featuretterna är minutlånga och berättar filmens premiss ett par gånger om och ger ungefär samma information med olika ordval. Inte så värst spännande. Lite kul är inslaget där Critch får gissa om olika ord är Newfoundland-, fiske- eller medicinslang.


TRE SAKER

1. Filmen är en kanadensisk remake på en tidigare kanadensisk film på franska – "La grande séduction". Manusförfattaren Ken Scott har skrivit båda versionerna. Scott har även skrivit och regisserat "Delivery man" två gånger, första gången som "Starbuck" och då på franska.

2. Det är inte speciellt många välkända ansikten i filmen, och många av de mindre rollerna görs av innevånare i Trinity Bight som fått agera Tickle Head i filmen.

3. Lite lågstadieflashback: Det var i Newfoundland som Leif Eriksson anlände runt år 1000 och upptäckte Vinland.


ANDERS JAKOBSON (2014-11-21)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2014
Bolag: Universal
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Extramaterial:
Kommentarspår, On The Grand Seduction, Welcome to Tickle Head, Newfoundland, Fisherman or Medical?, The Cast Interviews, Red Carpet Promo
RECENSERAT DENNA DAG (14/7):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
ACTIONFILMERNA