Anders Jakobsons blogg

Årssammanfattning av 2018
Postad: 2019-01-01 12:09:22

Nu lägger vi 2018 bakom oss och börjar på ett nytt blankt ark. För mig är det bokstavligt då jag sedan många år för bok över alla filmer, tv-serier, dokumentärer och liknande jag ser per år. En anteckning i Evernote fungerar som ett ark och i skrivandets stund är det tomt, men det blir det förstås strax ändring på.

2018 slutade listan på 237 titlar, vilket är en liten lätt ökning med 37 sedan 2017, men många titlar bort från mitt rekordår 2011 då jag landade på 436...

För DVDKritik.se:s räkning ligger vi på ungefär lika många recensioner som vi gjorde sist, strax under 250 stycken. Det mest noterbara i sajtens siffror är att antalet recensioner av streamsläpp ökat från 12 till 26 procent på ett år. Tidens tecken.

Fullt lika imponerande siffror blir det inte när jag tittar på antalet blogginlägg jag klämt ur mig under 2018. De kan man nästan räkna på sina båda händer, men det ska det bli ändring på. Jag har ett behov av att skriva av mig och då får bloggen bli en kanal för det.

Då så - snart följer min lista över de 25 bästa släppen på DVD/blu-ray och streamat under 2018. Urvalet kommer från de 157 titlar som jag recenserat. Det är faktiskt tionde gången i följd som jag gjort en sammanställning på det här viset så sist i detta inlägg finns länkar till tidigare år. Kanske mest för min egen skull, men för den som vill få en lista över 250 bra grejer från 2010-talet så är det bara att klicka runt!

God fortsättning, och här är...

...DE 25 BÄSTA SLÄPPEN PÅ DVD/BLU-RAY/STREAMAT UNDER 2018

A Futile and Stupid Gesture (Komedi)
Skruvat och kreativt i många lager
- Humorn i 70-talstidningen National Lampoon tror jag inte hade tilltalat mig, men denna lekfulla gestaltning av skaparen Doug Kenney samt amerikanska ikoner som bland annat Bill Murray, John Belushi, Harold Ramis och Chevy Chase var vansinnigt roande.

A Ghost Story (Drama)
Filosofiskt om tid under lakanet
- En spökhistoria eller ett spökes historia - ja, denna långsamma och stillsamt vackra historia om sorg och tid använde sig av den mest legendariska gestaltning av ett spöke som hittats på och det fungerade oväntat bra i detta originella sammanhang.

A Quiet Place (Skräck)
Schhhhh! Årets bästa skräckfilm är här...
- Enkelt sammanfattat är det ingen originell historia: En familj håller sig gömda från ett yttre hot, men tillägget av blodtörstiga monster med extremt bra hörsel gjorde upplägget extremt spännande - och tyst. En utmärkt rysare.

Annihilation (Science fiction)
Färgsprakande, tänkvärt och kusligt
- Alex Garland uppföljare till ”Ex-Machina” blev för intelligent för biograferna men fick sitt hem på Netflix. Tur det, för denna skruvade och obehagligt udda sci-fi-historia kräver att bli sett av så många som möjligt.

Avengers: Infinity War 3D (Action)
Tidernas största ensemblesuperhjältefilm
- Tio år av sammansatta Marvel-filmer ledde fram till superhjältefilmernas superhjältefilm. Nästan hela ensemblen på plats, en ny och intressant skurk, en bra story och en cliffhanger som hette duga. Bättre än så blev det inte inom denna genre i år.

Better Call Saul - Säsong 4 (Drama)
Så förbannat bra att jag blir ledsen
- Spinoffen har utvecklats till att bli ett fullvärdigt och oumbärligt komplement till ”Breaking Bad”. Avstånden mellan serierna krymper för varje säsong, men tack och lov finns det mycket utrymme kvar innan de går ihop.

Borg (Drama)
Många känslor i finalernas final
- Att en noga återskapad tennismatch skulle bli spännande nästan 30 år senare förvånade mig, men med två fina gestaltningar av två legendariska idrottsmän blev denna segmenterade biopic mer än det som utspelade sig på planen.

Call me by your name (Drama)
En vacker historia om kärlek
- Manusadaptionen gav en Oscarsstatyett och med tanke på kvaliteten i historien är det inte förvånande. Det handlar om sökandet och den bitterljuva unga kärleken mellan en tonåring och en ung man under en sommar i Italien.

Coco 3D (Animerad)
Pixar tacklar döden som bara de kan
- Pixar och moderbolaget Disney har börjat utforska andra miljöer än de västerländska eller olika sagoriken och når samma lyckade resultat. Till och med det mexikanska dödsriket känns färgglatt och trevligt, och filmen var förstås lysande.

Det (Skräck)
Den där clownen för en ny generation
- Skräckfilmen hör egentligen mer ihop med det stora Stephen King-året 2017, men det var i år clownen Pennywise (Bill Skarsgård i en ikonisk roll) satte skräck i en ny generation på hemmamarknaden. En finfin ny version där del två väntar runt hörnet.

The Disaster Artist (Dramakomedi)
Historien om världens bästa sämsta film
- James Franco regisserade sig själv som mannen bakom kalkonfilmen "The Room" - en för-bra-för-att-vara-sann-story som trots allt var just det. En galen och rolig skildring av Hollywood långt bortom både budget och sans.

The Endless (Science fiction)
En indiepärla som biter sig fast
- Ytterligare en indiebetonad sci-fi-film som gjorde ett bestående avtryck. Två bröder återförenas med den kult de växte upp i. Tvivlaren av dem upptäcker att det ändå finns något bakom allt snack, något som påverkar allting.

Happy! - Säsong 1 (Actionkomedi)
En skruvad julhistoria med extra allt
- Filmer efter tecknade förlagor är inte bara superhjältehistorier. Den här deckargåtan hade allt: en seriemördande jultomte, en försupen antihjälte och en animerad flygande goseenhörning. Hoppas det inte var en engångsföreteelse!

Lady Bird (Dramakomedi)
Charmig och realistisk coming-of-age
- Saoirse Ronan går från klarhet till klarhet, här i en film gjord av Greta Gerwig som lovar att "allt är sant, men det har inte hänt". Ronan spelar Ladybird under det sista identitetssökande high school-året innan vuxenlivet tar vid.

Mandy (Skräck)
Ger mig hopp om skräckfilmsgenren
- Vi har alla garvat åt Nicholas Cages överspel och explosiva agerande, men när det blir en naturlig del av en flummigt originell skräckfilm blir det genialiskt och perfekt. En fin insats av legendaren och en utmärkt film.

The Meyerowitz Stories (New and Selected) (Dramakomedi)
Baumbachs senaste intellektuella familj
- En typisk filmpärla som många sannolikt missar. Noah Baumbachs Netflixfilm är stjärnspäckad och rör sig i de världar han brukar skildra. Ben Stiller och Adam Sandler gör några av sina bästa insatser i modern tid. Missa inte.

My Dinner with Hervé (Drama)
En riktig godbit i streamingutbudet
- En biopic man inte visste att man ville se. "Världens mest kända dvärg", falnande superstjärnan Hervé berättar sin story och obekväma sanningar för en journalist i en dubbelt verklighetsbaserad film. Utmärkt.

Sharp Objects (Thriller)
Febrig spänning ända fram till sista rutan
- Årets tveklöst bästa tv-produktion. Filmatiseringen Gillian Flynns debutroman är en kuslig deckargåta där en sargad journalist återvänder till sin hemstad och återupplever hemska minnen. Missa inte seriens absolut sista eftertexter!

Tårtgeneralen (Dramakomedi)
En absurd småstadsskildring med värme
- Filip och Fredriks roman var lite svårtuggad men filmatiseringen är mer lättsmält. En charmig gestaltning av 80-talets småstadssverige och den misslyckade entreprenören som vill sätta Köping på kartan. En bra regidebut från duon.

Ted - För kärlekens skull (Drama)
Från solig charm till allvarligt mörker
- Efter Cornelis och Monica Z kändes Ted Gärdestad som fullt naturlig att gestaltas i en biopic. Den somriga ungdomen glider successivt ned i något dystrare. Härlig musik, sköna miljöer och fina skådespelarinsatser.

The Shape of Water (Drama)
En stum kärlek mellan människa och fisk
- Guillermo del Toro gjorde en egen version av "Skräcken i Svarta lagunen" där monstret och tjejen blev kära på riktigt och resultatet blev en vacker och originell film som gav del Toro sina två första Oscarsstatytter. Mycket välförtjänt.

Thor: Ragnarök 3D (Actionkomedi)
Humor och action: Precis vad Thor behövde
- ”"Black Panther" var Marvels stora 2018-hit, men för mig var "Thor: Ragnarök" den riktiga fullträffen. Efter några bökiga solofilmer blev det mer humor och mer action för Thor och formen passade karaktären perfekt. Stor underhållning.

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (Drama)
Tre mäktiga skådespelarinsatser - minst
- Oscarsvinnande Frances McDormand spelar i "Three Billboards…" en inte överdrivet sympatisk person, men som genom förlusten av sin dotter och en bristande polisiär insats i mordutredningen blir en utmärkt huvudperson. Gripande.

Tully (Dramakomedi)
Imponerande idé, manus och gestaltning
- Kombinationen Jason Reitman, Diablo Cody och Charlize Theron fungerade fint för andra gången och historien om utbrända trebarnsmamman visade sig i själva verket handla om något helt annat än vad man som tittare trodde.

Videomannen (Thriller)
Rolig, gripande och originell VHS-nostalgi
- Stefan Sauk tog för sig i rollen som Sveriges videokung när denna hittar en värdefull VHS-film och slarvar bort den när en skoningslös samlare vill köpa den. Spännande, rolig men även tänkvärt gripande under nostalgin.

Tidigare år:

Årssammanfattning av 2017
Årssammanfattning av 2016
Årssammanfattning av 2015
Årssammanfattning av 2014
Årssammanfattning av 2013
Årssammanfattning av 2012
Årssammanfattning av 2011
Årssammanfattning av 2011
Årssammanfattning av 2010


anders jakobson

<< Januari 2019 >>
Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Sök i bloggen:
SENASTE 10 RECENSIONERNA AV ANDERS JAKOBSON:
RECENSERAT DENNA DAG (9/12):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN NOVEMBER
12 SENASTE
KOMEDIERNA