Anders Jakobsons blogg

Årssammanfattning av 2014
Postad: 2015-01-01 12:42:21

Ännu ett år är till ända och jag kan summera allt jag sett. Det första och sista jag såg 2014 var svenska tv-serier - "Fröken Frimans krig" och "Viva Hate", och totalt betade jag av 224 filmer, tv-säsonger, dokumentärer eller musikfilmer. Tragiskt nog är detta en siffra som blir lägre och lägre för varje år, men livet är som det är.

Av dessa 224 blev det 166 publicerade recensioner på DVDKritik.se under året som gått, och av dessa 166 har jag valt ut 25. En liten skillnad från tidigare år är att jag direkt uteslöt tv-säsonger, även om några borde varit med på listan ("Breaking Bad - The Final Season" och "True Detective - Säsong 1" till exempel), men det fanns lite för mycket film att uppmärksamma.

Så här är den, listan över...

...DE 25 BÄSTA SLÄPPEN PÅ DVD/BLU-RAY UNDER 2014

American Hustle (Drama)
Storspelande utspökad ensemble
- Filmen blev möjligen den stora förloraren under Oscarsgalan, men är hur som helst en rolig och smart film om lurendrejare under 70-talet. Välkända skådespelare ser fördjävliga ut men är fördjävla bra i sina roller!

Anchorman 2 - The Legend Continues (Komedi)
En uppföljare som slår föregångaren totalt
- Jag har fortfarande lite svårt att smälta att uppföljaren till "Anchorman" letade sig in på topplistan, då jag inte alls tyckte om den första filmen. Jag vet inte vad Will Ferrell och Adam McKay gjort, men lyckat blev det!

Bad Words (Komedi)
Bateman är elak i munnen i sin regidebut
- Den mer eller mindre hundraprocentige Jason Bateman långfilmsdebuterade som regissör med elakt roliga "Bad Words" där han själv gjorde huvudrollen som hämndlysten rättstavare. Låter tråkigt, men var jättekul!

Captain America: The Winter Soldier 3D (Action)
En vändpunkt i Marvels filmuniversum
- Tre filmer och en tv-serie i Marvels filmuniversum kom ut på hemmamarknaden under 2014 men det var den andra Captain America-filmen och tv-serien "Agents of S.H.I.E.L.D." som drastiskt utvecklade huvudstoryn. Spännande fortsättning!

Captain Phillips (Action)
Pulshöjande pirataction utan träben
- Tom Hanks fortsätter att leverera minnesvärda insatser. Här har vi en av två verklighetsbaserade karaktärer på listan där han spelar en slug och modig kapten under en nagelbitsspännande kapning. Mycket bra!

Dallas Buyers Club (Drama)
Torka aldrig tårar utan illegala droger
- 2014 var lite av Matthew McConaugheys år. Fina insatser i "Mud", "True Detective" och så både Oscarsstatyett, Golden Globe och en SAG Award för rollen i denna gripande men ändå positiva film. Välförtjänt på alla sätt och vis.

Förr eller senare exploderar jag (Drama)
En kärlekshistoria med stort C
- Årets stora snyftare. En film om ungdomar som inte är en ungdomsfilm. En film om vänskap och kärlek, om liv och död, och om flickan och pojken som möts utan att ha tiden på sin sida. Ladda upp med näsdukar - det behövs!

Godzilla 3D (Action)
Kungen bland alla monster
- Efter indiefilmen "Monsters" kändes det självklart att britten Gareth Edwards skulle få ta "Godzilla" in i framtiden. Med stora tunga kliv klampade tidernas fetaste monster in på biografer och i vardagsrum. Maffigt!

The Grand Budapest Hotel (Komedi)
Snyggt och underhållande komiskt äventyr
- Även om Wes Anderson har sin speciella visuella stil och alltid upprepar sig ur en synvinkel kan jag inte låta bli att älska hans filmer och se fram emot varje ny titel med illa dold iver. "The Grand Budapest Hotel" svek inte!

Gravity (Thriller)
I rymden kan ingen höra dig. Alls.
- Skräck betyder inte alltid monster och blod. Ibland kan det betyda ensam i oändligheten. "Gravity" svävade fritt men höjde pulsen hos var och varannan tittare, när Sandra Bullock kämpade för sitt eget liv i regi av Alfonso Cuarón.

Guardians of the Galaxy 3D (Action)
Lekfullt, roligt och mycket underhållande
- Det som på förhand kändes som en "hopplös" film i Marvels filmuniversum blev i stället en extremt underhållande och ett fräscht komplement som bokstavligt talat vidgar universumet ytterligare. Årets stora överraskning.

Her (Drama)
Nätdejting 2.0
- Den alltid intressanta Spike Jonze gav oss i "Her" en romantisk science fiction-historia om en omöjlig men trovärdig kärlek mellan en man och hans operativsystem. Joaquin Phoenix förmedlade rätt känslor och filmen blev tänkvärd.

Inside Llewyn Davis (Drama)
En vecka i folkmusikerns liv
- En ny film av bröderna Coen är som att återse en kär vän för första gången. Något bekant men helt nytt också. Den här gången satte de sina gemensamma fötter i folkmusikens 60-tal och levererade något som både lät bra och var bra.

Monica Z (Drama)
Fantastiskt, gripande och fritt
- Sverige börjar nu bli riktigt bra på att göra både biografi- och periodfilmer, vilket "Monica Z" är ett ypperligt bra exempel på. Lika ypperligt bra var sångerskan Edda Magnason i titelrollen. Hon var sin roll.

Oldboy (Action)
Obehaglig och rå men smart konstruerad
- Det är väldigt lätt att tycka om en remake om man inte sett originalet. Kanske är original-"Oldboy" ännu bättre och remaken bara en blek kopia? Jag vet inte, men jag gillade Spike Lees version mycket. Rå och smart.

Philomena (Drama)
Må bra-drama med gripande botten
- Det bästa med "Philomena" är inte den gripande verklighetsbaserade historien utan kemin mellan Dame Judi Dench som spelar skinn-på-näsan-tant som bara hon kan och Steve Coogan som galant gjorde en sansad roll. Värt pengen bara det.

Predestination (Science fiction)
Berikande resa genom tid och rum
- Man ska inte leta logik i tidsresefilmer, speciellt om en paradox är inblandad. "Predestination" snurrar till det, men blir en spännande och kanske för de flesta en överraskande historia som med enkla medel gör något rejält och bra.

Rush (Drama)
Rivalitetsdrama på fyra hjul
- "Rush" lyckades med att dels undvika att ställning i Niki Laudas och James Hunts duster på 70-talets Formel 1-banor, och dels skildra dessa duster på ett dramatiskt rafflande vis. Välspelat och riktigt spännande av Ron Howard.

Saving Mr. Banks (Drama)
Thompson och Hanks levererar filmmagi
- Tom Hanks andra minnesvärda insats överskuggas möjligen av Emma Thompson när de gestaltar Walt Disney och P.L. Travers i en utdragen förhandling om att göra film av Mary Poppins. Kunde varit ännu längre på film utan problem!

The Secret Life of Walter Mitty (Dramakomedi)
En livlig fantasi blir ett fantastiskt liv
- Ben Stiller charmade mig när han i rollen som världens tråkigaste man kliver ut ur sitt trygghetsskal och bokstavligt talat låter slumpen leda honom fram. Filmen tänjde på fantasigränserna och det handlade bara om att njuta.

Stockholm Stories (Drama)
En utmärkt svensk multiplottfilm
- Skådespelaren Jonas Karlsson har en parallell karriär som novell- och romanförfattare. I "Stockholm Stories" blev några av hans noveller sammanfogade till en fascinerande och imponerande multiplottfilm. En av årets bästa svenska filmer.

Upside Down (Science fiction)
Upp är ned, ned är upp
- Brister i storyn och logiken åsido - den romantiska science fiction-filmen om två parallella världar som nästan snuddade vid varandra, var ett visuellt spektakel med ett annorlunda tonläge. Märklig och udda på ett positivt sätt.

Vi är bäst! (Drama)
Förtjusande från två gånger Moodysson
- Lukas Moodysson adapterade hustrun Cocos självbiografiska serie om sin egen uppväxt som punktjej under 80-talet. Resultatet blev en charmigt inslag i feministdebatten med ett härligt nostalgiskt skimmer.

The Wolf of Wall Street (Drama)
Fullt ös, medvetslös
- Bara jag tänker på "The Wolf of Wall Street" blir jag smått anfådd. Sällan har en så lång film känts så rasande snabb. En holmgång av sällan skådat slag där Leonardo DiCaprio gestaltar 80-talets yuppievansinne fullt ut.

X-Men: Days of Future Past 3D (Action)
Maffigt äventyr genom tid och rum
- "X-Men"-franchisen hade i princip målat in sig i två olika hörn och då enades båda spåren i ett klassiskt forn- och framtidsäventyr där en ny tidslinje ritades upp. Smart, och nu kan filmserien tuffa på med ny kraft.


anders jakobson

<< Januari 2015 >>
Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Sök i bloggen:
SENASTE 10 RECENSIONERNA AV ANDERS JAKOBSON:
RECENSERAT DENNA DAG (2/3):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JANUARI/FEBRUARI
12 SENASTE
BARN- & FAMILJEFILMERNA