Anders Jakobsons blogg

Årssammanfattning av 2010
Postad: 2011-01-01 09:58:27

2010 har blivit 2011 och det är dags för mig att sammanfatta året som gått. De som har läst den här bloggen de senaste åren vet att jag för bok över allt jag ser sedan ett par år tillbaka, och 2010 blev det 372 titlar på listan (och med "titel" menar jag långfilm, dokumentär, musik-dvd eller komplett tv-säsong). Detta är dock inte ett nytt personligt rekord, men bra nära. 2008 nådde jag 386 titlar så det var ändå ganska nära.

Lite mer siffror: På annandagen publicerades min 1000:e recension på DVDKritik.se. Lite galet när man tänker på det, men med nästan 400 sedda grejer per år blir det snabbt ett antal recensioner i arkivet.

För övrigt har DVDKritik.se:s besökssiffror ökat avsevärt under de tre sista månaderna av 2010, med en toppnotering i november och det är vi så klart både glada och tacksamma för.

Det om det. Jag ogillar att ranka saker jag ser eller lyssnar på, men jag vill ändå presentera någon sorts topplista över det bästa jag sett under året och den blir för enkelhetens skull i alfabetisk ordning. Så här är...

...DE 25 BÄSTA SLÄPPEN PÅ DVD/BLU-RAY UNDER 2010

(500) days of summer (dramakomedi)
Ömsom sött, ömsom bittert i 500 dagar
- Det finns filmer som är precis i ens smak och rara "(500) days of summer" var som gjord för mig. Sköna musikreferenser, ett spännande bildspråk och en historia man blev både glad och ledsen av att se. Helt perfekt.

The Answer Man (dramakomedi)
Suveränt bra när Jeff Daniels ger svar
- Jeff Daniels må ha slagit igenom som ett pucko med kass mage en gång i tiden, men han är som bäst när han får blanda humor med sarkasmer och en klädsam melankoli. Här är han författaren med alla svar, men inga som helst ambitioner att egentligen ge dem.

Avatar (sci-fi)
Precis så speciell som alla har sagt
Utgåvan som var värd att vänta på
- Hypen kring James Camerons film visade sig vara sann och den var lika bra i ännu längre format och framför allt var utgåvan precis det man hade längtat efter.

Avsked (drama)
Vacker, värdigt och Oscarsbelönat
- Japansk film är inte bara blodsprutande skräckfilmer utan de kan vara raka motsatsen också: blodfattiga och otroligt sköra. Här behandlas olika sorters avsked när en ung begravningsentreprenör hittar sin gamla far.

Breaking Bad - Säsong 1 (tv-serie, drama)
Originell serie om kriminell kemilärare
- Det blev sommar och jag ville sätta tänderna i en ny tv-serie och jag visste redan på förhand att jag skulle gilla "Breaking Bad", men att jag skulle gilla den SÅ mycket visste jag inte. Hoppas säsong 2 och 3 släpps snart!

Cemetery Junction (dramakomedi)
Sammanfattat med ett ord: Strålande
- Ricky Gervais och Stephen Merchants gemensamma långfilmsdebut imponerade inte i trailerformat men det slutgiltiga resultatet var desto mer imponerande. Ingen originell historia men vansinnigt bra berättat.

Den fantastiska räven (animerad)
Typiskt Anderson, fast med djurdockor
- Ryckiga dockanimationer från en filmskapare med en väldigt typisk stil, det kunde väl ändå inte fungera? Jo, det kunde det och resultatet blev lika typiskt fast ändå helt annorlunda.

District 9 (sci-fi)
Realistisk alien invasion i Sydafrika
- Det krävdes en ung sydafrikan för att blåsa liv i alien invasion-genren igen, men så han gjorde det... Neill Blomkamps framtid är otroligt ljus, och debutfilmen är en modern klassiker.

The Hurt Locker (krigsdrama)
Vackert om en ful verklighet
- Kathryn Bigelows annorlunda Irakkrigsskildring skrällde rejält på Oscarsgalan och själv blev James Camerons före detta fru den första kvinnliga regissören att få det mest ärofyllda priset inom gebitet. Välförtjänt, så klart.

The Imaginarium of Doctor Parnassus (drama)
Gilliams fantasi blev Ledgers sorti
- Terry Gilliams fantasi i all ära, men det var Heath Ledgers sista filmroll som var den stora grejen. Eller den stora grejen var hur tre andra skådespelare kunde komplettera Ledgers insats med egna versioner av karaktären. Fantastiskt.

Inception (action)
En av årets absolut bästa filmer
- Det var som att gå tillbaka till 1999 och få den där magiska känslan som "The Matrix" levererade igen. Känslan av att se något helt nytt i en genre där allt redan borde ha varit gjort. Christopher Nolan blev John Blund och tog med oss till drömmarnas värld.

Ingen bor i skogen (tv-serie, komedi)
Karaktärsdriven och absurd humor
- När första avsnittet av Norrlandskollektivet Klungans tv-serie visades fattade jag ingenting och slutade att titta. När DVD:n kom tog det hela serien innan jag fattade humorn, men då ville jag genast se den igen. Originellt är ordet jag letar efter.

Me & Orson Wells (drama)
En riktig pärla bland de okända filmerna
- Årets kanske största överraskning signerad alltid intressanta Richard Linklater. Såg man förbi den fåniga och irrelevanta taglinen "Zac is back!" hittade man ett utmärkt drama och årets bästa birollinsats av Christian McKay som titelns Orson Wells.

Moon (sci-fi)
M-O-O-N, that spells moon
- En enmansshow av alltid utmärkta Sam Rockwell om en man på en avlägsen rymdstation som upptäcker att han inte är ensam. David Bowies son Duncan Jones stod för både manus och regi. Ett namn att lägga på minnet.

Nowhere boy (musikdrama)
John Lennons komplicerade uppväxt
- Som road av musikfilmer och ett stort The Beatles-fan blev det rena julafton att se en film om John Lennon innan The Fab Four. Och Aaron Johnson i huvudrollen visade att han kunde mer än att sparka arsle.

Prinsessan och grodan (animerad)
Tillbaka till penna, papper och 2D igen
- Disney satsade på ett gammalt beprövat kort: Handgjorda 2D-animationer och en historia med en prinsessa i huvudrollen och tänk, det var precis vad man behövde bland alla moderna animerade filmer. Den känns redan som en klassisk Disney-film.

A Serious Man (dramakomedi)
Kafkastämning, enligt bröderna Coen
- Ethan och Joel Coen är alltid Ethan och Joel Coen och i "A Serious Man" skildrade de en judisk man i skiftet mellan 60- och 70-talet som allt går åt helvete för. Absurt och svart, men så otroligt roligt på brödernas underfundiga vis.

Sherlock Holmes (action)
Sällsynt lyckat stilbrott från originalet
- Vänner av Arthur Conan Doyles originalkaraktär kanske rynkar på näsan åt Guy Richies version av Sherlock Holmes. Själv gillade jag den väldigt mycket och Robert Downey Jr var mycket bättre här än i småsvaga "Iron Man 2".

Shutter Island (thriller)
Spännande för de som inte läst boken
- Alternativ titel: "April, april, jag kan lura dig vart jag vill". Dennis Lehanes romanklassiker blev i Martin Scorseses regihänder en lika klurig thriller där det gäller att hänga med i svängarna. Snygg och smart, men allra bäst om man inte läst boken förstås.

Solsidan - Säsong 1 (tv-serie, komedi)
Supersuccé med svenska humoreliten
- Det är inte ofta det händer, men ibland får Sverige fram en riktigt rolig komediserie. "Solsidan" blev en sådan tittarsuccé med sin igenkänningshumor att skaparna fick prestationsångest för fortsättningen. Snart får vi se om de pallade för trycket eller inte.

Sons of Anarchy - Säsong 1 & 2 (tv-serie, actiondrama)
Okänd men bra och välgjord dramaserie
Spänningar och dramatik i Charming
- Från ingenstans kom en för mig helt okänd serie om ett mc-gäng och jag föll som en fura på en gång. Riktigt bra om onda personer som är goda eller vice versa. Säsong 2 fortsatte på samma bana.

Toy Story 3 (animerad)
Avslutar succésviten på ett snyggt sätt
- Alla goda ting är tre och när Pixar kompletterar sin "Toy Story"-svit gör de det på ett värdigt och mycket underhållande vis. "Toy Story" var deras debut och första succé. Den tredje filmen är deras senaste och knappast den sista succén.

Up in the air (drama)
Reitman övertygar uppe i luften
- Jason Reitman går från klarhet till klarhet och tecknar här ett porträtt av en ständigt resande man (George Clooney) som tappat bort sig själv bland alla flygmil. Skön och rapp dialog och en förbannat tjusig film.

Upp (animerad)
Pixar fortsätter uppåt med ny succéfilm
- Det är väl bara Pixar som kan lyckas få till en feel good-film med en gubbe, en scout och en jättestor fågel i huvudrollerna. Förutom att bjuda på ett roligt äventyr innehåller filmen även det gråtmildaste collage man sett i en animerad film.

Vägen (thriller)
Grå väg genom apokalypsens efterspel
- Årets smutsigaste film. Man vill seriöst ta en väldigt varm dusch efter att ha sett Viggo Mortensen och hans filmson traska runt i ett söndertrasat landskap där faror ruvar runt varje hörn och hoppet finns vid horisonten. Ruggig och bra.

Som synes av rubriken ovan gäller denna lista sådant som kommit på DVD/blu-ray under året. Jag har givetvis sett biofilmer också och fem titlar som sannolikt kommer att dyka upp på nästa års lista är Cornelis, Dumma mej, I rymden finns inga känslor, Machete och The Social Network. Men mer om det under 2011.


anders jakobson

<< Januari 2011 >>
Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Sök i bloggen:
SENASTE 10 RECENSIONERNA AV ANDERS JAKOBSON:
RECENSERAT DENNA DAG (19/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
ROMANTISKA KOMEDIERNA