Anders Jakobsons blogg

Årssammanfattning av 2012
Postad: 2013-01-01 09:00:15

Vi har vänt blad och 2012 har blivit 2013. I mitt fall betyder det ett nytt blankt dokument att skriva ned vad jag ser under året. Trogna (?) läsare vet att jag sedan ett antal år tillbaka gjort till en rutin att hålla koll på hur mycket jag ser per år, det vill säga hur många "titlar" (filmer, dokumentärer, föreställningar, kompletta tv-säsonger, musikfilmer etc) jag hinner beta av.

2011 bjöd på ett toppnotering som jag aldrig nog kommer att matcha. Då blev det 436 titlar, och på grund av diverse olika ointressanta anledningar kom jag inte i närheten av det under 2012. 318 står det i dokumentet.

Min traditionsenliga årsbästalista består av 25 titlar som jag recenserat och presenteras i bokstavsordning. Om jag hade inkluderat titlar som jag själv inte recenserat skulle "The Cabin in the Woods" haft en naturlig plats på listan, då den hör till det absoluta toppskiktet under 2012.

Men den är inte med här i min lista av...

...DE 25 BÄSTA SLÄPPEN PÅ DVD/BLU-RAY UNDER 2012

50/50 (Dramakomedi)
En må bra-film om att må dåligt
- Att göra en film om cancer som man faktiskt mår bra av att se är inte det lättaste, men det lyckades man med i "50/50". En ömsom underhållande och ömsom gripande film om kärlek, vänskap och om en femtio procents chans att överleva den värsta sjukdomen.

Anonym (Drama)
Spännande konspiration i kostym
- Vem var egentligen Shakespere? Det är en fråga som fortfarande gäckar vissa grupperingar och i "Anonym" läggs en av teorierna fram. En välgjord och spännande kostymfilm, som i alla fall får en att för en stund bli Oxfordian...

Another Earth (Drama)
Lågmäld och effektiv indiepärla
- Ibland hittar man de mest spännande filmerna inom indiesfären, som "Another Earth", ett ganska lågmält science fiction-drama om när en identisk kopia på vår egen jord dyker upp på himlavalvet och förändrar två människors liv för alltid.

The Artist (Drama)
En kärleksfull hyllning till filmkonsten
- Det var ju en smått idiotisk idé - att göra en stumfilm i svartvitt om en stumfilmsstjärna på 20-talet, men så bra det blev. En alldeles förtjusande film som på alla sätt och vis fångar både tidsandan och hantverket från forna tiders filmvärld.

The Avengers (Action)
Som om serietidningsbilder kommer till liv
- Efter att ha byggt upp till "The Avengers" med fem separata filmer kan man säga att Marvel leder kriget mot D.C. med råge. Vi fick ett storslaget superhjälteäventyr, precis som man vill att det ska vara och precis som det hoppat ut ur en serietidning.

Bron - Säsong 1 (Kriminaldrama)
Välskriven dansk-svensk deckarunion
- Årets bästa kriminalserie som bokstavligt talat delade handlingen mellan Sverige och Danmark genom att placera en styckad kropp precis på gränsen på Öresundsbron. Briljant och spännande, med riktigt välskrivna karaktärer - som kommer tillbaka.

Contagion (Thriller)
Ingenting för de med bacillskräck...
- Det här är definitivt ingen film man bör titta på om man känner sig lite smårisig och stannar hemma från jobbet. Inte heller för de som prioriterar handsprit före livsmedel i smittotider. Alla andra kan titta och fasas över smittorisken...

The Dark Knight Rises (Action)
Värdig avslutning på en exemplarisk trilogi
- "There's a storm coming..." och den hette "The Dark Knight Rises". Eller så hette den Bane, för muskelknippet Tom Hardy lyckades göra ytterligare en färgstark skurk i en filmsvit som redan peakat med Heath Ledgers Joker. Snygg avslutning av Nolan.

The Descendants (Dramakomedi)
Ättlingsdrama i paradiset
- Alternativ titel: "Hemligheten på Hawaii". George Clooney stod i fokus i detta familjedrama som fungerade på så många nivåer. Man och hustru, pappa och barn, kusiner och kusiner. Ett bra drama helt enkelt.

The Devil Inside (Skräck)
Välgjort och riktigt skrämmande
- Egentligen borde jag inte gillat "The Devil Inside". Det kändes på förhand som den bara återgav sådant man sett tidigare, men den dokumentära stilen och besatt-temat fungerade eftersom filmen var så fruktansvärt välgjord. Ruskigt!

Drive (Thriller)
Spagettiwestern med bilhandskar
- Ryan Gosling sa inte mycket i "Drive" men blev genom sin tystnad en mycket mystisk figur som visar sig vara en riktig jävel på att köra bil och banka skiten ur folk. En hård actionthriller som växte till en riktigt våldsam, spännande och bra film.

En fiende att dö för (Thriller)
Imponerande och internationellt av Dalle
- Jag är fortfarande chockad över att det är Peter Dalle som gjort "En fiende att dö för". Jag trodde inte att den duktiga komikern hade en sådan här spännande och internationell film i sig. Action och drama till havs när andra världskriget bryter ut.

En ny start (Dramakomedi)
Rätt ton i både story och skådespel
- Gamla favoriter sviker nästan aldrig. Cameron Crowe svek mig i alla fall inte i sin film om änklingen som köpte ett zoo för att rädda sin familj. Feel good med en väldigt bra Matt Damon i huvudrollen.

Hugo (Barn o familj)
Gammal och ny filmmagi
- Modern filmteknik utnyttjad till max när gammal filmteknik skulle återges. Det blev den oväntade utvecklingen i filmen om den övergivna pojken på tågstationen som hittade ett nytt liv och en hel del hemligheter. Snyggt och originellt.

Maktens män (Drama)
Clooney skänker Clooneyrollen till Gosling
- Det blev lite av ett generationsbyte mellan George Clooney och Ryan Gosling när Clooney regisserade och gav den typiska Clooneyrollen till Gosling i en politisk thriller som kändes som en mörkare version av "Vita huset".

Modig (Animerad)
Pixar sticker modigt ut från mallen
- En årsbästalista utan en ny film från Pixar är ingen årsbästalista... Pixar fortsätter att vara bäst på att göra animerad film och avancerar på alla plan med varje ny film, så även med "Modig" som tog med oss på äventyr i Skottland.

Moneyball (Drama)
Bakom kulisserna i baseballsporten
- Jag har sagt det förr och säger det igen: Baseball är en väldigt bra filmsport, till och med när man knappt får se någonting av själva spelet. Här handlade det om spelet bakom gräsplanerna och om statistik som hjälpmedel till det perfekta laget.

Moonrise Kingdom (Dramakomedi)
En skruvad ungdomsfilm
- En Wes Anderson-film är alltid en Wes Anderson-film, även om den utspelar sig på en ö under 60-talet och innehåller både scouter och deprimerade advokater i rollerna. Alla Andersonska ingredienser fanns med och det var precis det man ville ha.

Mupparna (Komedi)
Formattänjande comeback
- Det kom faktiskt som en överraskning att "Mupparna" skulle bli en av de 25 bästa under 2012, men det var tack vare det lekfulla formatet och den sköna humorn i filmen. Det blev många scener att skratta högt åt.

Play (Drama)
Obehaglig realism kryper in under skinnet
- En välgjord och faktiskt riktigt otäck svensk film, om när barn förtrycker andra barn och om rasism från olika synvinklar. Två ämnen som dessvärre alltid är aktuella men som kanske aldrig blivit tydligare än i "Play".

Prometheus (Science fiction)
Scott sluter cirkeln efter 33 år
- Ridley Scotts återkomst till "Alien"-världen delade publiken i två läger - vissa hatade filmen och tyckte den var usel, medan andra älskade den och såg den som ett bra komplement till mytologin. Jag vajade "Prometheus"-flaggan högt.

Tinker Tailor Soldier Spy (Thriller)
Suggestiv och effektiv spionthriller
- Ganska grå, ganska tung och ganska lång, men vilken internationell debut Tomas Alfredson fick till! En snygg och spännande film med så många gigantiska stjärnor att man knappt kan lista dem. Plus i kanten för Gary Oldmans coola skådespel.

Tintins äventyr: Enhörningens hemlighet (Äventyr)
Lyckad omarbetning av originalmaterialet
- Trots motion capture-tekniken, trots Indiana Jones-känslan och trots omstruktureringen av originalstoryn blev den första "Tintin"-filmen en härlig och fartfylld äventyrsfilm för vi som växt upp med journalisten från Bryssel.

Win Win (Dramakomedi)
En smart och förtjusande film
- En av de filmer på min årsbästa listasom jag tror hör till de minst kända, men fler borde verkligen ta del av denna originella och underhållande film. En perfekt dramakomedi med en alltid lysande Paul Giamatti i huvudrollen.

Young Adult (Dramakomedi)
Annorlunda på flera olika vis
- 2011 var det "Bridemaids" som gav en mer "realistisk" bild av unga kvinnor på film. 2012 var det "Young Adult" där Charlize Theron visade upp en annan sida av sig själv som rätt knepig hemvändare. Kombinationen Jason Reitman och Diablo Cody lyckas igen.


anders jakobson

<< Januari 2013 >>
Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Sök i bloggen:
SENASTE 10 RECENSIONERNA AV ANDERS JAKOBSON:
RECENSERAT DENNA DAG (1/12):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN SEPTEMBER/OKTOBER
12 SENASTE
SKRÄCKFILMERNA