En skruvad ungdomsfilm

FILMEN

Det är ingen hemlighet att jag gillar Wes Anderson. Samtliga filmer av kostymmannen med de för korta byxorna finns redan i vårt arkiv och får trots varierande kvalitet goda omdömen från mig. Det får även "Moonrise Kingdom", även om det är inte är en film som hotar hans två absoluta mästerverk - "Rushmore" och "The Royal Tenenbaums".

Som vanligt när det gäller en film av Anderson finns det en lång rad med director trademarks att bocka av, och "Moonrise Kingdom" är förstås inget undantag. Jag hade blivit besviken om inte följande punkter hade varit med:

✓ Det flitiga användandet av bilder rakt framifrån
✓ Komplicerade scenbyggen där kameran kan gå från rum till rum
✓ Användadet av starka färger
✓ Massvis med detaljer i bakgrunden
✓ En slowmotionsekvens där huvudpersonerna går mot kameran
✓ Teckningar och böcker
✓ Bill Murray

...och så vidare. Allt detta finns, och därmed kan man med lätthet säga att det är en "äkta" Wes Anderson-film.

Till storyn då: Filmen utspelar sig på en ö i New England. I ena hörnet ligger Summer's End med ett jättehus där advokatparet Walt (Murray) och Laura Bishop (Frances McDormand) bor med sina tre söner och dottern Suzy (Kara Hayward). I en annat hörn finns scoutlägret Camp Ivanhoe där Randy Ward (Edward Norton) leder Trupp 55. Året är 1965 och en morgon saknas en scout. Det visar sig att Sam Shakusky (Jared Gilman) bokstavligt talat lämnat scouterna och försvunnit från lägret. Vad vi snabbt får veta är att Sam och Suzy inlett ett hemligt förhållande och nu rymt tillsammans.

Både scouttruppen och Bishopparet letar nu efter dem, och med i mixen finns öns enda polis (Bruce Willis). Samtliga vuxna i berättelsen är inte speciellt lyckliga, och de enda som egentligen är lyckliga är Suzy och Sam som bara är glada att bli av med sina plågor i livet. Men riktigt så enkelt är det förstås inte och historien tar en vändning halvvägs in i filmen.

Filmen känns väldigt mycket som Andersons version av en ungdomsfilm för det är ungdomarna som driver historien framåt. De vuxna karaktärerna är ganska få, och lite lätt överdrivna. Att den är så pass ungdomscentrerad gör att jag lite per automatik ställer den bredvid "Rushmore" som också hade unga huvudpersoner, om än ett par år äldre än de i "Moonrise Kingdom".

Men det är inte någon barnfilm. Det är som alltid en lätt skruvad historia som man är van vid att Anderson brukar göra. En gammal kollega gjorde en gång en jämförelse mellan hans filmer och bob hunds musik. Lite "off" men samtidigt med alla ingredienser för att bli något bra. Så gillar man Andersons stil, gillar man även "Moonrise Kingdom".


EXTRAMATERIALET

Tyvärr är extramaterialet ganska fattigt och inte speciellt intressant. Allt verkar vara små featuretter gjorda i marknadsföringssyfte innan filmen släpptes. Det är små snuttar på några minuter var som egentligen bara presenterar filmen med lite bakommaterial och citat. Inte någon djupare titt på något vis.

En liten besvikelse, och det ska väl poängteras att det inte finns något annat extramaterial som vi gått miste om på någon av de utländska utgåvorna heller.


TRE SAKER

1. En annan Anderson-bekant dyker upp i filmen - Jason Schwartzman.

2. Några andra kända skådespelare som gör mindre roller i filmen är Tilda Swinton och Harvey Keitel.

3. Däremot är ingen av Wilsonbröderna med. Owen Wilson har varit med i, eller inblandad i, alla Andersons tidigare filmer.


ANDERS JAKOBSON (2012-12-28)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (10)
20 senaste recensionerna i kategorin dramakomedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Dramakomedi
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2012
Bolag: Warner Bros.
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.85:1
Extramaterial:
A Look Inside Moonrise Kingdom, Welcome to the Island of Penzance, Set Tour with Bill Murray,”
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (21/11):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN SEPTEMBER/OKTOBER
12 SENASTE
BARN- & FAMILJEFILMERNA