Anders Jakobsons blogg - februari, 2019

10x star wars på 5 minuter
Postad: 2019-02-28 11:01:05

Skådespelaren Topher Grace gillar att klippa om andras grejer. Efter inspelningen av "BlacKkKlansman" grottade Grace ned sig i Peter Jacksons "Hobbit"-trilogi och klippte ned dem till en tvåtimmarsfilm. Det var i terapeutiskt syfte för att tvätta bort rollen som KKK-mannen David Duke ur systemet.

Nyligen gav sig Grace på "Star Wars"-franchisen, alla just nu tio existerande filmer, och klippte samman dem till en fem minuter lång trailer som både ger en väldigt konkret sammanfattning av storyn och intressanta korsklippningar. Riktigt tjusigt gjort.

Grace har gjort trailern tillsammans med kompisen Jeff Yorkes. "10 movies. 2 nerds. 1 weekend (when our wives were out of town)" som Grace uttryckte det på Twitter.anders jakobson

oscarsutfallet
Postad: 2019-02-25 09:55:31

Nej, det blev inget mask-pris för Göran Lundström och Pamela Goldammer ("Gräns") men väl en svensk vinnare i Ludwig Göransson för originalmusiken till "Black Panther". Hurra!Sent igår kväll deltog jag i en tävling där man skulle gissa vinnarna i fem kategorier. Det gick inte så bra. Det blev ett rätt bara. Jag får skylla på att jag inte sett några av de filmerna som vann i stället för mina förslag...

Här är vinnarlistan i alla fall:

Best Picture: "Green Book"
Actor in a Leading Role: Rami Malek, "Bohemian Rhapsody"
Actress in a Leading Role: Olivia Colman, "The Favourite"
Actor in a Supporting Role: Mahershala Ali, "Green Book"
Actress in a Supporting Role: Regina King, "If Beale Street Could Talk"
Animated Feature Film: "Spider-Man: Into the Spider-Verse"
Cinematography: "Roma", Alfonso Cuarón
Costume Design: "Black Panthe", Ruth Carter
Directing: "Roma", Alfonso Cuarón
Documentary (Feature): "Free Solo"
Documentary (Short): "Period. End of Sentence."
Film Editing: "Bohemian Rhapsody", John Ottman
Foreign Language Film: "Roma"
Makeup and Hairstyling: "Vice", Greg Cannom, Kate Biscoe and Patricia Dehaney
Music (Original Score): "Black Panther", Ludwig Goransson
Music (Original Song): “Shallow” from "A Star Is Born"
Production Design: "Black Panther", Hannah Beachler (Production Design); Jay Hart (Set Decoration)
Short Film (Animated): "Bao", (omskriven i denna recension) Domee Shi and Becky Neiman-Cobb
Short Film (Live Action): "Skin", Guy Nattiv and Jaime Ray Newman
Sound Editing: "Bohemian Rhapsody", John Warhurst and Nina Hartstone
Sound Mixing: "Bohemian Rhapsody", Paul Massey, Tim Cavagin and John Casali
Visual Effects: "First Man", Paul Lambert, Ian Hunter, Tristan Myles and J.D. Schwalm
Writing (Adapted screenplay): "BlacKkKlansman", Charlie Wachtel & David Rabinowitz and Kevin Willmott & Spike Lee
Writing (Original screenplay): "Green Book", Nick Vallelonga, Brian Currie, Peter Farrelly

Som synes är det bara några enstaka titlar som vi recenserat hittills beroende på att alla ännu inte kommit ut. Här är datum på de som saknas:

"A Star is Born" (2019-03-04)
"Bohemian Rhapsody" (2019-03-18)
"First Man" (precis släppt)
"Green Book" (2019-05-06)
"If Beale Street Could Talk" (under året)
"Spider-Man: Into the Spider-verse" (2019-04-29)
"The Favourite" (under året)
"Vice" (2019-05-27)


anders jakobson

oscarsgaleopeppen
Postad: 2019-02-24 22:52:29

Under många år höll jag mig vaken och såg på Oscarsgalan oavsett om det var arbetsdag och uppstigning i vanlig tid på måndagen. Det gör jag inte i år och har inte gjort på ett tag heller. Inte för att jag inte vill eller är intresserad eller för att det just är arbetsdag och så vidare. Nej, det beror enbart på att Oscarsgalan numera visas via Aftonbladet.

Jag pallar inte med det. Vanlig tv-sändning, ja, Aftonbladet-tv, nej.

Så jag struntar i det och ser resultatet i morgon bitti. Och håller tummarna hela natten för att "Gräns" plockar hem en Oscars för bästa mask. Hur coolt vore inte det?anders jakobson

trailer: rocketman
Postad: 2019-02-21 16:21:55Nu duggar musikfilmerna tätt. "Bohemian Rhapsody" var en alla tiders film om Freddy Mercury och Queen (snart DVD/BD-aktuell) och i maj kan vi se Taron Egerton som Elton John i "Rocketman", vars trailer släpptes i dag.

Filmen beskrivs som en "musical fantasy" och ingen traditionell biopic, vilket betyder att Elton Johns låtar används för att berätta delar av storyn. Kan bli spännande. Glädjande nog är det Egerton som sjunger i filmen, sådant är alltid ett plus.

Den svenska biopremiären är 17 maj, vilket är en vecka före England och två veckor före USA. Extra trevligt för svenska (och srilankesiska) Elton John-fans.


anders jakobson

trailer: the dirt
Postad: 2019-02-19 17:15:26

Som barn fostrades jag till att lyssna på hårdrock av min äldre bror, men Mötley Crüe var ett band jag upptäckte själv som inte var något som min bror gillade. En liten revolt på sätt och vis.

Många år senare, 2002, köpte jag bandets självbiografi "The Dirt" i England och slukade sida efter sida under flygresan hem. Nu, sjutton år senare, kommer spelfilmen baserad på boken och i dag kom trailern:Det ser oväntat bra ut. Konstigt att se "Game of Thrones"-psykot Ramsey Snow/Bolton (Iwan Rheon) som Mick Mars och "11.22.63"-Lee Harvey Oswald (Daniel Webber) som Vince Neil, men det ska nog fungera.

Premiär på Netflix 22 mars.


anders jakobson

trailer: yesterday
Postad: 2019-02-14 13:49:55

Det här var ju ett minst sagt kul upplägg: den aspirerande musikern utan medgång som en dag är den enda personen i hela världen som kommer ihåg The Beatles låtar och plötsligt blir störst i världen.

Som The Beatles-fan är jag positiv till det mesta som har med bandet att göra ("Across the Universe" till exempel) så den här filmen är som gjord för mig. Svenskt premiärdatum är inte satt än, men den internationella premiären är i slutet av juni.anders jakobson

vintervårprojekt: game of thrones 1-7 (5)
Postad: 2019-02-11 17:47:55

På grund av anledningar har det blivit en liten paus i "Game of Thrones"-projektet. Lyckligtvis pausade vi planerat när sista avsnittet av säsong 5 hade rullat klart. Det var i fredags och i dag är det måndag. Alltså är det ingen överdrivet lång paus, men det känns! Det är ju lite vanskligt att få en rutin av det här slaget. Plötsligt känns en dag utan ett avsnitt som ett misslyckande. Och det är det ju inte.

Nu är det 17 avsnitt kvar innan vi sett klart de tillgängliga säsongerna. Sist gjorde jag en liten uträkning där 14/2 var ett möjligt slutdatum. Det är det inte längre, men när februari byter namn till mars bör vi vara klara.

Säsong 5 slutade väldigt dramatiskt, speciellt med en viss viktig karaktärs död. Just därför är jag angelägen om att komma igång med tittningen igen...anders jakobson

logga in till captain marvels cyberrymd
Postad: 2019-02-10 14:29:21Det här är ju helt genialt! Nästa stora film i Marvel Cinematic Universe är "Captain Marvel" som utspelar sig på 90-talet och vad är bättre än att marknadsföra filmen med en tidsmässigt korrekt hemsida?

Här är Captain Marvels hem på nätet fylld av fula bakgrunder, Comic Sans, gästböcker och animationer i toppklass! Det är en konst att göra sådana här gammelfula hemsidor nu för tiden, och även om den här egentligen är för bra för att vara riktigt tidstrogen är det ändå en nostalgisk uppenbarelse som får mig att le stort.


anders jakobson

från parodi till superhjältar
Postad: 2019-02-10 11:07:10I går visades "Not Another Teen Movie", en collegefilmparodi från 2001 som egentligen inte borde ha någon större plats i mitt hjärta, men som ändå har det till en liten del då den var en av de första - om inte till och med DEN första - filmen som jag skrev om som biorecensent för lokaltidningen.

Jag får bläddra i klippärmen och se om jag hittar den.

När jag ser filmen med unga karaktärer så här nästan 20 år senare tycker jag att det är kul att se om det blev något av skådespelarna. Och det blev det ju - flera av dem är aktiva i dag och framför allt var det kul att se självaste Captain America, Chris Evans, i sin första huvudroll. Men först när filmen lider mot sitt slut och jag kollar upp lite andra skådespelare inser jag att Chyler Leigh som spelar den kvinnliga huvudrollen är ingen annan än Alex Danvers, syster till Supergirl i tv-serien med samma namn.

Det är väl ett lustigt sammanträffande - de båda huvudrollsinnehavarna har gått vidare till att vara framträdande figurer i två olika superhjältefranchiser. Så kan det gå!


anders jakobson

superbowlspot: avengers: endgame
Postad: 2019-02-04 10:59:28

I natt var det Superbowl i USA och det betyder traditionsenligt ett ypperligt tillfälle för film- och tv-bolag att fresta tittarna med små snuttar av vad som komma skall. Bland utbudet fastnar jag förstås för snutten för "Avengers: Endgame" som i sin halvminutslånga prakt är enligt följande:Tack och lov finns det människor som uppenbarligen inte har något bättre för sig än att lägga tid på analysera varenda sekund av en trailer eller teaser, så därför bjuder jag på denna analys:Min egen kommentar? Tja, jag är peppad som sjutton oavsett om sekund 11 betyder ditt eller datt...


anders jakobson

<< Februari 2019 >>
Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      
Sök i bloggen:
SENASTE 10 RECENSIONERNA AV ANDERS JAKOBSON:
RECENSERAT DENNA DAG (18/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ
12 SENASTE
THRILLERNA