Anders Jakobsons blogg

Årssammanfattning av 2020
Postad: 2021-01-01 09:07:54

Vi har gått in i 2021 och det är dags för mig att sammanfatta min egen film- och tv-konsumtion med den traditionsenliga listan baserat på det jag recenserat på DVDKritik.se under det gånga året.

2020 var ju ett annorlunda år för alla, men för mig var det det av flera anledningar. Framför allt en som heter Ralf och som föddes några veckor innan årsskiftet 2019/2020. Jag har alltså ägnat hela 2020 som nybliven pappa med allt vad det innebär. Det vill säga att det innebär att dagarna då man kunde dega en hel dag i soffan och klämma en halv tv-serie är förbi.

Men när jag tittar på min lista över det jag sett under 2020 är det många titlar under den första delen som jag starkt kopplar ihop med mitt faderskap. Under några veckor hade jag sonen i ett bärsele och stod framför tv:n och såg serier och filmer tills det var dags att lämna över honom till "serveringspersonalen" vid tvåtiden på natten. Framför allt kopplar jag tv-serierna "Ballers - Säsong 5" och "Dracula" samt filmerna "Once upon a time in Hollywood" och "Marriage Story" till dessa veckor. Jag kan så här knappt ett år senare sakna den perioden.

Några månader senare hade utvecklingen lett till nya rutiner och jag och Ralfs mamma fick plötsligt tillbaka våra gemensamma kvällar och kunde dra igång ett ambitiöst sommarprojekt där vi tittade på samtliga filmer i Marvels filmuniversum, vilket jag bloggat om. Ett kul projekt.

2020 har dock förändrat DVDKritik.se av andra skäl. Några av de distributörer som förser oss med recensionsex har inte kunnat skicka i samma utsträckning som tidigare, mest på grund av Corona. I andra fall har bolag bytt distributör till sådana som inte skickar ut alls eller inte heller har en digital lösning för oss recensenter. Det har med andra ord varit övervägande material från streamingtjänsterna bland recensionerna. Netflix, HBO, CMORE, Viaplay, Prime och Disney+ har gått varma. Så lär det kanske fortsätta framöver. Nu i höst är det dessutom 15 år sedan DVDKritik.se drog igång. Vi får se om det uppmärksammas...

Nåja, det var lite allmänt om 2020. Rent konkret så har det för mig handlat om totalt 186 sedda titlar och 133 publicerade recensioner. Det är en minskning sedan tidigare år och det beror på de anledningar jag redan listat, kanske främst på föräldraskapet. En godkänd anledning till mindre film- och tv-tittande, förmodar jag.

Nåväl, med det sagt kommer här...

...DE 20 BÄSTA RECENSERADE SLÄPPEN PÅ DVD/BLU-RAY/STREAMAT UNDER 2020

Bäckström - Säsong 1 (Kriminaldrama)
Ett mildare svin i spännande deckargåta
- Leif GW Perssons legendariska skitstövel Bäckström lever igen! Efter en misslyckad satsning i USA har Sverige fått tillbaka karaktären i Kjell Bergkvists tappning. Mildare än i böckerna men deckargåtan var utsökt. Får vi en andra omgång inom kort? Jag hoppas på det.

Better Call Saul - Säsong 5 (Drama)
I stället för Jimmy: Saul
- Spinoffserien som jag initialt avfärdade som onödig och överflödig går från klarhet till klarhet och utmanar sitt storasyskon ”Breaking Bad” ordentligt. Kanske är det bara en säsong kvar men oj vad bra den här serien är!

Björnstad - Säsong 1 (Drama)
Sverigeskildring bland puckar och hat
- Fredrik Backmans hockeyroman blev i filmat utförande HBO Nordics stora svenska succé. Krocken mellan ett litet samhälles tilltro till sin idrottsrörelse och konsekvenserna av ett övergrepp innebar både spänning och eftertanke.

Blinded by the light (Dramakomedi)
Hur en pakistanier drabbas av Springsteen
- Kombinationen av musikens (och texternas) makt och skildringen av rasismen i 80-talets England var sannerligen effektiv i detta musikdrama där den bredbenta arbetarklassrocken från Bruce Springsteen sätter tonen för historien.

Dark Waters (Thriller)
I de mörkaste vatten finns vidrigheterna
- Det är något fascinerade med historier där ambitiösa advokater gör allt de kan för den lilla människans kamp mot de stora företagens hjärtlöshet. Denna Mark Ruffalo-frontade film försvann lite i myllret men är mycket sevärd.

Doctor Sleep (Skräck)
En lyckad uppföljare till två förlagor
- Mike Flanagan hade ingen lätt uppgift: att både filmatisera Stephen Kings bokuppföljare till ”The Shining” och följa upp Stanley Kubricks fria tolkning av den samma. Men han lyckades med båda bitarna på ett galant vis.

En komikers uppväxt (Drama)
En oerhört sevärd nyversion
- Jonas Gardells roman filmades redan på 90-talet men den nya versionen är kanske ännu bättre. En historia om uppväxt och identitet, barns sociala spel, bitterljuv förortsromantik, förtyckta minnen, vänskap och tragedi. Mycket sevärt.

Fatman (Actionkomedi)
Omedelbar ond jul-klassiker
- Filmarkiven behöver fler onda julskildringar som balans till det glittrande och glada. "Fatman" känns som en omedelbar klassiker med sin drypande svarta humor och sköna anslag. Vem hade trott att Mel Gibson skulle bli en utmärkt jultomte?

Framåt (Animerad)
En lekfull toppenfilm från mästarna
- Pixar är mästare på att skildra relationer. Här handlar det om relationen mellan två bröder och en hädangången far, i en magisk värld där alla tappat tron. Resultatet? Ja, lysande och givetvis magiskt. Vad annars?

Jojo Rabbit (Dramakomedi)
Lyckad svart komedi med allvarlig botten
- Hitler som Hemliga Mållgan är roligt nog bara att skriva, men i ”Jojo Rabbit” är det så. Det är en annorlunda skildring av Nazityskland. Absurd men även gripande när en liten tysk pojke ifrågasätter vad det egentligen är han får lära sig om livet.

Joker (Thriller)
När vansinnet tar över
- Superskurkarnas superskurk är en garvande galning vars bakgrundshistoria finns i många varianter. Den här har mer gemensamt med ”Taxi Driver” och ”King Of Comedy” än traditionella Batman-filmer. Joaquin Phoenix är obehagligt bra.

Kärlek & anarki - Säsong 1 (Dramakomedi)
Galet, underhållande och naket
- Sveriges andra originalserie för Netflix blev en absurt rolig och vågad serie utan hämningar. En anarkistisk kärlekshistoria, precis som titeln indikerar. Man vill verkligen se mer av detta och jag håller tummarna för mer.

The Mandalorian - Säsong 1 / Säsong 2 (Science fiction)
En riktig fullträff / Från topp tre till topp ett
- Båda säsongerna av ”The Mandalorian” kom under 2020 och det är inte möjligt att skilja dem åt. ”Star Wars” har aldrig varit bättre än vad den är i denna obeskrivligt utmärkta tv-serie. En anledning att skaffa Disney+!

Normala människor (Drama)
Varmt rekommenderad tittning
- Ibland behöver man en bra kärlekshistoria ett kanske rättare sagt en kärleks histoir och den här om ett mycket komplicerat förhållande mellan två unga irländska normala människor var helt underbar och innehöll även en liten avstickare till Sverige.

Orca (Drama)
Den definierande svenska 2020-filmen
- Det var ett år som utmanade filmskaparna över världen. Hur skulle man jobba när allting stängde ned? Genom att göra en film om det. Josephine Bornebusch skrev och regisserade en film som mer än något annat var året 2020.

The Queen's Gambit (Drama)
Oväntat rafflande schackdrama
- Vem hade trott att en våg av schackintresse skulle sprida sig över världen under 2020? Det var precis vad som hände när Netflix-minin etablerade schack som en utmärkt filmsport i ett välgjort perioddrama. Väl spelat!

Quick (Thriller)
Förskräcklig historia blir fantastisk film
- Det är ett av modern tids mest uppmärksammade kriminalvårdsfall, där just vården skapade en massmördare ur nästan ingenting. En otrolig historia och en utmärkt film med ett strålande skådespel från den svenska eliten.  

Richard Jewell (Drama)
Årets bästa verklighetsbaserade film?
- Clint Eastwood drar inte ned på arbetstempot eller kvaliteten på sina produktioner. Denna verklighetsbaserade historia håller tittaren på halster: är titelns Richard Jewell en oväntad hjälte eller en inhemsk terrorist?

Själen (Animerad)
Själsligt jazzande med eftertanke
- Pixars kanske mest vuxna film hamnade direkt i streamingtjänsten och handlade om meningen med livet och jazz och varvade en realistisk New York-miljö med en fullständigt unik själsvärld. Rolig, tänkvärd och hela tiden underhållande.

Tenet (Action)
Tillbaka fram till tiden
- Christopher Nolan stod för ett årets största filmupplevelser när han utmanade tittaren med sin scifidoftande actionfilm där tid och verklighet bänds bortom det normala. Klassisk Nolan i varenda ruta, men å så bra!

Tidigare år:

Årssammanfattning av 2019
Årssammanfattning av 2018
Årssammanfattning av 2017
Årssammanfattning av 2016
Årssammanfattning av 2015
Årssammanfattning av 2014
Årssammanfattning av 2013
Årssammanfattning av 2012
Årssammanfattning av 2011
Årssammanfattning av 2010


anders jakobson

<< Januari 2021 >>
Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Sök i bloggen:
SENASTE 10 RECENSIONERNA AV ANDERS JAKOBSON:
RECENSERAT DENNA DAG (28/2):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JANUARI
12 SENASTE
DRAMAFILMERNA