Ett mildare svin i spännande deckargåta

FILMEN

Jag har recenserat min beskärda del av Leif GW Persson-filmatiseringar här på DVDKritik.se och är ett stort fan av professorns böcker och karaktärer. Ärkesvinet Evert Bäckström har figurerat i skriven form sedan 2002 och har karriärmässigt gjort en duktig resa där han gått från oduglig till ännu sämre till värsta mästerdetektiven. I böckerna är Bäckström ett riktigt as som gärna tar genvägar för att få arbetsdagen att gå snabbare än snabbt, som tar mutor och stjäl och som har en usel människosyn som skulle kunna kategorisera honom som rasist, homofob och mansgris. I denna nya tv-serie, som kommer som lite av en överraskning, har man mildrat svinet ordentligt och i Kjell Bergqvists version är Bäckström nästan trevlig.

Jag skriver att den kommer som lite av en överraskning. För några år sedan sålde GW karaktären till FOX i USA för en okänd men uttalat rejäl prislapp. De gjorde 13-avsnittaren "Backstrom" som oerhört löst baserades på karaktären och inga andra figurer ur GW:s bokuniversum. Serien floppade och lades ned, men jag gillade den för vad den var. Parallellt producerade SVT miniserier där Rolf Lassgård spelade hjälten Lars Martin Johansson tre gånger om. I de första figurerade Bäckström spelad av Claes Malmberg, som i mitt tycke gjorde det riktigt bra - GW har uttryckt sitt öppna missnöje, men i den sista var karaktären inte med, fast en annan karaktär fick ha Bäckström-attityden. Min misstanke då var att Bäckström som karaktär var förlorad till amerikanska krafter för tid och evighet.

Men så var det inte, och denna sex avsnitt långa tv-serie baseras till stor del på GW:s senaste kriminalroman "Kan man dö två gånger?" (2016) med vissa inslag från andra romaner också. Historien inleds med att Bäckströms granne, den unga scouten Edvin (Elvis Stegmar) kommer med ett fynd. Ett kranium med ett kulhål i sidan. Edvin redogör tydligt var han hittat skallen och hur han varsamt tagit hand om den, samt vilka analyser han gjort om vem den kan tillhöra. Här märks det tydligt att Edvin och Bäckström har en djupare relation som sträcker sig längre än en simpel grannsituation.

Hur som helst - Bäckström initierar en mordutredning och så småningom hittas resten av kroppen på skärgårdsön där Edvin hittade skallen och en bild av offret blir allt tydligare. Det är en asiatisk kvinna i 30-årsåldern. Men när DNA-proverna kommer tillbaka visar det sig att kvinnan redan har dött en gång i en helt annan del av världen. Hur är det möjligt? Kan man dö två gånger?

Bäckström omringas av andra karaktärer. Stjärnskottet Ankan Carlsson (Agnes Lindström Bolmgren) som är upptagen av ett värdetransportrån med ryska inslag, utredarna Olsson och Olzzon (Filip Berg och Peshang Rad) samt Nadja (Malgorzata Pieczynska) och teknikern Niemi (Rolf Lydahl). Dessutom kliver åklagaren Hanna Hwass (Livia Millhagen) in och tar över utredningen med ambitionen att sätta dit Bäckström, men snart ska Hwass inse att det finns personliga kopplingar till fallet hos henne som skakar om.

I mitt tycke är detta en lyckad bearbetning av GW:s bok (och böcker) och jag tycker att det mesta klaffar riktigt bra. Låt gå för att Bergqvists version av Bäckström är lite mildare än den skrivna förlagan, men det blir bra ändå. Skaparna har även tagit till ett litet berättargrepp för att gestalta hur Bäckström sätter in sig i situationer och drar slutsatser (vilket som karaktärsdrag för mig är mer kopplat till Lars Martin Johansson) och det är att Bäckström kliver in i scener som en sorts spöklik betraktare. Ibland berättas situationen på ett sätt, ibland på ett annat, beroende på hur mycket Bäckström faktiskt vet. Snyggt och smart gjort.

Jag gillar även att serien bara består av sex avsnitt. Det är en brittisk formel som är fullt tillräcklig denna gång. Det fokuserade formatet bidrar till att hålla intresset levande hela vägen, för deckargåtan i säsongen är bra och spännande in i det sista och även om dessa sex avsnitt skulle kunna vara det enda vi får se med karaktärerna, finns det små trådar att rycka i för att komma vidare om det blir fler omgångar. Hoppas att det blir så.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. På Bäckströms arbetsrum kan man se den klassiska GW-bobbleheadfiguren.

2. Haqvin Furuhjelm måste vara ett fullständigt unikt karaktärsnamn. Rollen görs av Johan Widerberg som därmed återförenas med Kjell Bergqvist i deckarsammanhang. De har ju gjort de två säsongerna av "Springfloden" ihop, där de har helt andra roller och förhållanden till varandra.

3. Mer? Ja, gärna för min del. Det finns fler ofilmade bitar om Bäckström från GW:s böcker att utveckla vidare.


ANDERS JAKOBSON (2020-04-22)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (11)
20 senaste recensionerna i kategorin kriminaldrama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Kriminaldrama
Format: Streamat
Utkomstår: 2020
Bolag: CMORE
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 1.78:1
RECENSERAT DENNA DAG (21/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
UNDERHÅLLNINGSUTGÅVORNA