När musiken och allt annat tystnade

FILMEN

Flera av oss har säkert ställt oss själva frågan: Om jag var tvungen att ge upp ett sinne, vilket skulle jag då välja? Det är ingen lätt fråga. Man kanske har ett självklart svar först, men sedan börjar man fundera och väga sinnen mot varandra och då är det inte lika lätt. Mina kulturella preferenser är musik, film och böcker - ska jag då spara synen eller hörseln? Det får bli doft eller smak som ryker, men hur kul är det?

Men för mig är musik inte bara något jag lyssnar på utan även något jag framför som musiker. Precis som filmens huvudperson Ruben (Riz Ahmed) är mitt instrument trummor och alla år av spelande har tagit ut sin rätt. Men så illa som det blir för Ruben har det inte blivit för mig. Han har ett band ihop med sin partner Lou (Olivia Cooke). Det spelar en sorts påfrestande noiserock som ligger närmare performance än en traditionell konsert. Det är våldsamt, högt och mycket på samma gång.

En dag försvinner Rubens hörsel bara så där. Den kommer visserligen tillbaka, men försvinner snart igen. Han försöker ändå att hålla skenet uppe och spela med Lou men hör man inget blir det svårt. Till saken är att Ruben är före detta missbrukare som varit ren i fyra år men när livet drastiskt förändras ligger ett återfall och väntar bakom hörnet. Innan det går så långt får Lou och Ruben kontakt med ett sorts boende för döva före detta missbrukare. Ruben har siktet inställt på dyra implantat som ska lösa allt men vad han behöver är att förstå vad som hänt och få verktyg för att hantera situationen. Det kan han få på boendet men det innebär hårda regler och att han och Lou separeras.

"Sound of Metal" var flerfaldigt Oscarsnominerad. Både som bästa manus, bästa film, bästa manliga biroll och bästa manliga skådespelare och Riz Ahmed gör verkligen en Oscarsvärdig insats. Men statyetterna kom i två andra kategorier: bästa ljud och bästa klippning och det känns fullt naturligt. Speciellt ljudvinsten för är det något som sticker ut i filmen är det hur ljudet används för att spegla Rubens hörsel.

Det här är väldisponerat drama. Kontrasten mellan filmens inledande oväsen och den tystnad som dominerar större delen av filmen är effektiv och talande. För mig blir det en filmupplevelse som kryper lite extra nära. Min genväg till Rubens öde är kort och därför blir filmen väldigt stark.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Filmen baseras på en ofullbordad film kallad "Metalhead" där duon Jucifer (faktiskt skivbolagskollegor med några av mina band) spelade en fiktiv version av sig själva. Manusförfattaren Derek Cianfrance arbetade om storyn tillsammans med regissören Darius Marder till "Sound of Metal".

2. Duon har på olika sätt tidigare varit involverad i draman som "Blue Valentine" och "The Place Beyond the Pines".

3. Riz Ahmed lärde sig att spela trummor under ett halvår inför inspelningen. Inte för att vara elak, men det typ av spel han bjuder på behöver inte speciellt mycket träning...


ANDERS JAKOBSON (2021-05-10)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: Streamat
Utkomstår: 2021
Bolag: SF Anytime
Tema: Oscarsvinnare
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.39:1
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (12/8):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JUNI/JULI
12 SENASTE
DOKUMENTÄRERNA