DVDKritik.ses blogg

thomas bästa 2013
Postad: 2013-12-27 09:43:42

Under mellandagarna kommer Thomas Helsing, Emma Åkerlind och Henrik Andersson presentera sina årsbästalistor. Först ut är Thomas.



1. "Du gör mig galen!"
Årets bästa filmsläpp på DVD och blu-ray? Ja, jag vill ju påstå att så är fallet. Det humoristiska dramat med den vansinnigt illa valda svenska titeln har så många utmärkta delar att jag inte har utrymme till att lista dem. Bradley Coopers framtid ser riktigt spännande ut efter att ha figurerat i två utmärkta draman i år och här matchas han av ett överraskande manus och idel utmärkta skådespelarinsatser som tillsammans skapar ett så trasigt, men ack så mänskligt persongalleri. Dessutom är det alldeles för sällan vi får se ett fint dansnummer nu för tiden!

2. "Black Label Society - Unblackened"
Jag har inte sett så många konserter i år, ännu färre på film, men även om jag hade det skulle Black Label Societys "Unblackened" ha legat högt upp på listan. Bandet bjuder på fantastiska nytolkningar för de redan frälsta och en charmig och lättlyssnad väg in för nya fans. "Unblackened" är ett skinande exempel på hur man förädlar sin egen musik och gör en oumbärlig livekonsert som det bara är att luta sig tillbaka och njuta av.

3. "The First Time"
Ett fåtal amerikanska ungdomsfilmer har faktiskt försökt ta tonåringars tankevärld på allvar men det har skett alldeles för sällan. Jag tänker på klassiker som "The Breakfast Club" och "Pump up the Volume" och i år fick vi två stycken på en gång. Medan "The Perks of Being a Wallflower" gjorde ganska stort väsen av sig smög den här importfilmen omkring i vassen. Hade den slagit större hade man kunnat tala om ett genombrott för Britt Robertson, men i stället får ni bekanta er med henne i serien "Under the Dome". I början av nästa år släpps dock denna lågmälda ungdomsfilm här i Sverige så håll ögonen öppna.

4. "Star Trek Into Darkness"
När de första bilderna började rulla ut från JJ Abrams andra "Star Trek"-film förstod vi Trekkies ganska snabbt att den skulle bli en ny version av den kanske bästa Trek-filmen hittills - "Star Trek II: Khans vrede". Även om denna inte blev lika minnesvärd, och trots att Benedict Cumberbatchs Khan inte är samma formidabla superskurk som Ricardo Montalbans, så klarade ändå Abrams att höja nivån från första filmen.

5. "World War Z"
"World War Z" hade stora förväntningar att infria hos ganska många och på det stora hela lyckades man ro det i land. Att dessutom sätta Brad Pitt i huvudrollen gav en oväntad men viktig tyngd åt filmen. Som effektspäckad popcornrulle var den alldeles utmärkt, även om jag hade föredragit det ursprungliga slutet.

6. "The Words"
Det får väl sägas vara ett bra år för Bradley Cooper med tanke på framgången med "Du gör mig galen!". Det här lågbudget-dramat gav oss ännu en tung roll för honom att bita tag i och precis som i den tidigare nämnda filmen omgavs han av idel starka kort i övriga roller. Dessutom tog den upp några spännande frågeställningar: Vad gör du om du får chansen att fuska dig till dina drömmar? Kommer samvetet ikapp dig?

7. "Kon-Tiki"
Den norska filmen om Thor Heyerdahls fantastiska seglats över Stilla havet gjorde inte många besvikna. Fin kritik och en Oscarsnominering skvallrade om en välgjord storfilm. Även om filmen, liksom solen, har sina fläckar går det inte att bortse från att det här är ett av årets mest välpolerade filmsläpp.

8. "The Perks of Being a Wallflower"
Historien känns igen men Stephen Chboskys adaption av sin egen kritikerrosade roman lyckades tack vare utmärkt rollbesättning och fin regi förvandla boken till en varm och unik berättelse. Emma Watson stjäl en hel del av rampljuset i sin första stora roll efter "Harry Potter"-serien. Resultatet blev en plats på den här listan och den näst mest intressanta ungdomsfilmen i år.

9. "Iron Man 3"
Utanför den första trilogin "X-Men"-filmer samt de fantastiska "Hellboy-filmerna finner jag väldigt få superhjältefilmer intressanta. Ett undantag har varit filmerna om Tony Stark alias Iron Man. De har sakta förbättrats så att den här tredje delen faktiskt tar sig in på en sådan här lista. Guy Pearce är en utmärkt superskurk och Ben Kingsley ett lika oväntat som roligt inslag. Det är inte den perfekta superhjältefilmen men det är ett mycket kompetent försök som vet hur man roar.

10. "Liberal Arts"
Kanske är det för att jag befinner mig i ungefär samma ålder som huvudpersonen Jesse Fisher. Kanske är det för att ytterligare en film om en ålders/livs-kris överraskade med att faktiskt säga något meningsfullt. Kanske var det för att Zac Efron gjorde ytterligare en skruvad och minnesvärd roll men Josh Radnors andra film som manusförfattare och regissör fångade mig verkligen och gav en vink om att han kan bli en mycket kompetent filmskapare i framtiden.

BUBBLARE:

"The Way Way Back"
"Song for Marion"
"Stand Up Guys"
"Looper"
"To the Wonder"
"Källan"
"Röjar-Ralf"
"Skyfall"
"Vehicle 19"

THOMAS RECENSIONER 2013:

21 & Over (Komedi)
Jag saknar John Hughes

The Bible - Säsong 1 (Drama)
För de redan frälsta

Black Label Society - Unblackened (Musik)
Avkoppling för metal-fans

Border Run (Thriller)
Lågbudgetrulle med förenklat budskap

Chasing Mavericks (Drama)
Slätstruken Karate Kid-kopia

Cirque du Soleil - Worlds Away (Underhållning)
Sevärd utan att vara välgjord

Coonskin (Animerad)
Aktuell satir 40 år senare

Dead Man Down (Thriller)
Krångla inte till det, Oplev!

Den förbjudna trädgården (Drama)
Två filmer i en

Den stora skrattboxen 2 (Komedi)
En skrattbox för fars-älskare

En värld utan slut (Drama)
Såpa med högt produktionsvärde

Estrad (Underhållning)
Enstaka pärlor i förlegad humorklassiker

High Stakes (Thriller)
Lovar mycket, håller inget

Källan (Komedi)
En film att diskutera

Kon-Tiki (Action)
En nästan fläckfri storfilm

Last Passenger (Thriller)
Snygg debut med brister

Liberal Arts (Komedi)
Om svårigheterna med att åldras

Liv & Ingemar (Dokumentär)
En bitter eftersmak

Love Me Tender (Drama)
En stunds förströelse med Elvis

The Paperboy (Drama)
Svettigt och fascinerande som en varböld

Penthouse North (Thriller)
Thriller utan spänning

Person of Interest - Säsong 1 (Science fiction)
Ett ”A-Team” för 2010-talet

Rodeoprinsessan (Barn o familj)
En genomamerikansk familjefilm

Song for Marion (Komedi)
En balansakt som nästan löper linan ut

The Sweeney (Action)
Trist och idéfattigt

Teskedsgumman (Barn o familj)
Politiskt tidsdokument för nostalgiker

To the Wonder (Drama)
Självbiografiskt utanför konventionerna

Två älskade i Paris (Dramakomedi)
Binoche är bättre på engelska

Vehicle 19 (Thriller)
Ur minibussens synvinkel

Welcome to the Punch (Thriller)
Smurfig engelsk action

The Words (Drama)
Ord öppna för tolkning


dvdkritik.se

Inlägget går inte att kommentera
 
<< December 2013 >>
Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Sök i bloggen:
RECENSERAT DENNA DAG (25/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
DRAMAFILMERNA