Tidig tortyr för Ryan Nicholson-fans

FILMEN

Om man läser Henriks inte allt för positiva recension av Ryan Nicholsons "Gutterballs" (2008) så kan man sammanfatta plotten i filmen med "en brutal våldtäkt fungerar som katalysator till en ännu brutalare hämndaktion". Med exakt samma ordval kan man enklast sammanfatta Nicholsons debutfilm "Torched" från 2004.

Nu har jag inte sett "Gutterballs" men jag kan ändå tänka mig att filmen är lite som en inofficiell remake på "Torched", i alla fall på dess grundidé. "Torched" är med sin totala spellängd på knappt 44 minuter mer av en lång kortfilm än en kort långfilm. Det vilar en lätt amatörkänsla över filmen, speciellt över ljudet och skådespelarnas insatser, men också över själva bildkvaliteten, men samtidigt är den förhållandevis bra filmad och klippt och specialeffekterna är det inga fel på. Nicholsons bakgrund är just som specialeffektsmakare, främst make-up- och protesarbete.

I den här filmen är det sjuksystern Deanna (Michelle Boback) som blir utsatt för en våldtäkt i hissen till sin lägenhet av en maskerad man som kallar henne för "sin lilla jordgubbe". I och med att hon är sjuksyster tar hon ett DNA-prov från mannens... resultat innan hon duschar av det yttersta lagret av skammen och förnedringen.

Redan någon natt senare väcks hon av en maskerad man som lägger sig på henne, men hon lyckas försvara sig och "taserar" honom medvetslös. Hon binder honom och tar ett blodprov för att jämföra med det tidigare provet. Snart lever Deanna ett dubbelliv där hon till vardags är som vanligt mot vänner och grannar, men sedan bedriver grov tortyr på sin bundna förövare, speciellt med en blåslampa och med stort fokus på karlns könsorgan...

Jag är ju inget större fan av tortyrporrskräckgenren och tycker inte att "Torched" är speciellt märkvärdig, men det finns så klart scener där det är svårt att inte sympativrida sig i smärtor. Som så många andra filmer inom genren vet man inte riktigt var storyn ska ta vägen och plotten kompliceras en smula för att sedan bjuda på en liten knorr på slutet. För Ryan Nicholson-konnässörer är det väl lilla julafton att "Torched" nu släppts på marknaden, men för den generella skräckdiggaren ger filmen inte så speciellt mycket.


EXTRAMATERIALET

Bakomfilmen består till större delen av råfoto från ett par specifika scener, med regissörens instruktioner. Mest fokus läggs det, precis som i filmen, på könsorganstortyren som på ett eller annat sätt lär gå till historien. Resten av bakomfilmen skildrar hur filmteamet på något sätt lyckats sätta i gång ett brandlarm och får besök av brandkåren... Inte alls intressant och ruskigt irriterande ljudmässigt.

I en kvartslång intervju pratar Ryan Nicholson lite allmänt om filmen och ger förvånansvärt lite information av det intressantare slaget. Jag tror att man egentligen ska se intervjun innan bakomfilmen, men det spelar nog ingen större roll.

Det finns även ett kommentarspår att slå på om man är sugen.


TRE SAKER

1. "Torched" klipptes ned och blev en del i Ryan Nicholsons antologi "Hell Hath No Fury" 2006.

2. Filmens soundtrack utgörs av några metallåtar i Slayer-stil. Nicholson har bland annat regisserat en video till Necrophagia, och vad jag har förstått av intervjun bland extramaterialet så är det en av medlemmarna som gjort musiken till "Torched".

3. Nicholsons tidigaste punkt på meritlistan är från 1993 och gäller som "special makeup effects artist" för "Arkiv X".


ANDERS JAKOBSON (2011-06-09)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (3)
20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: DVD
Region: 0
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2011
Bolag: Dark Entertainment
Ljud: Dolby digital 2.0
Bild: Letterbox widescreen 1.77:1
Extramaterial:
Behind the scenes, Interview with Ryan Nicholson, Audio commentary, Trailer, Trailer show
RECENSERAT DENNA DAG (27/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
SKRÄCKFILMERNA