En ganska stor upplevelse

FILMEN

Tusen år efter de sju dagarnas eld har människan börjat bygga upp civilisationen igen, men den giftiga djungeln är hem till enorma hotfulla insekter. Den titulära prinsessan Nausicaä, som alltså kommer från Vindarnas dal, utforskar själv djungeln och har lärt sig att kommunicera med varelserna där.

Ett flygplan från Tolmekia kraschar i dalen, och på planet finns prinsessan från Pejite. Innan hon dör berättar hon för Nausicaä att lasten innehåller en uråldrig insektskrigare som Tolmekia planerar att föda upp och låta förstöra giftdjungeln. Hon ber Nausicaä att förstöra lasten, men Tolmekias prinsessa Kushana kommer och tar över dalen med sina krigare.

Samtidigt har Nausicaä upptäckt att giftet ligger i marken, och att rent vatten kan föda normala plantor. Nu är det upp till henne och hennes vänner att stoppa Tolmekia innan det är försent.

De tidiga filmerna från Hayao Miyazaki visar prov på de kännemärken som Studio Ghibli sen blivit kända för. Ett miljövårdande budskap, starka kvinnliga karaktärer, mängder av fantastiska idéer och miljöer, och meddelandet att du kan klara av allt. Dock har de tidiga filmerna något som de senare inte har lika mycket av, och det är våldsam action. Skottlossning, slagsmål och en skvätt blod kan vara oväntat för den som kanske bara sett "Min granne Totoro" eller "Ponyo".

Även om det ibland kan bli lite många ingredienser i historien, rullar de två timmarna förbi ganska lätt. Nog märks det att filmen är mer än 25 år gammal, och Ghibli skulle absolut komma till att göra mer välgjorda animeringar i framtiden, men sett med rätt perspektiv är det fortfarande en imponerande film. Faktum är att jag tyckte bättre om den nu än när jag såg den för första gången för ungefär femton år sen. Yngre barn kan nog tappa tråden och intresset efter ett tag, men för äldre är det bäddat för en ganska stor upplevelse.

Observera att en svensk dubbning saknas på denna blu-ray, trots att det står på omslaget. Det är dock snarare ett tryckfel än ett fel på skivan, då den tidigare DVD-utgåvan inte heller hade svenskt ljud.


EXTRAMATERIALET

Omslaget listar "Studio Ghiblis uppkomst (26 min)" men detta finns ingenstans att finna på skivan. Istället får vi ett gäng trailers samt ett bild-i-bild-spår med hela filmens storyboards.


TRE SAKER

1. Trots att filmen producerades året innan Studio Ghibli grundades, räknas den ofta in bland deras filmer.

2. För att öka intresset och dra in pengar för att skapa filmen gjorde Miyazaki en manga av historien. Därför tror en del att filmen är baserad på en existerande manga, när det egentligen är tvärtom.

3. I USA klipptes filmen om och ändrades avsevärt. Man tog bort det mesta av miljötemat och insekterna ändrades till aggressiva fiender. Denna version gavs ut i Sverige under titeln "Vindens krigare".


HENRIK ANDERSSON (2012-04-25)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (12)
20 senaste recensionerna i kategorin animerad
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Animerad
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2012
Bolag: Scanbox Vision
Tema: Studio Ghibli
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: 1080p High Definition 1.85:1
Extramaterial:
Trailers, storyboards
RECENSERAT DENNA DAG (19/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
MUSIKUTGÅVORNA