Kul för både människor och djur

FILMEN

"League of Super-Pets", eller "DC League of Super-Pets" om man ska vara småpretentiöst petig, är en faktiskt underhållande animerad film inom DC-världen där Supermans hund Krypto står i fokus. Karaktären debuterade så tidigt som 1955 i ett Superboy-äventyr och var tänkt att vara en engångsföreteelse, men supervovven blev så populär att han bet sig fast (ha!) och har figurerat hyfsat regelbundet i olika sammanhang sedan dess.

Det här är ju lite knepigt när det gäller superhjältar. Hur mycket man än skulle vilja att det var 100 procent seriöst hela tiden finns det alla dessa märkliga inslag och varianter som gör att man får tugga i sig en hel del oseriöst och småtramsigt vare sig man vill det eller inte. Med andra ord är jag generellt sett inte jätteglad i att det finns en superhund, men i det här specifika sammanhanget - en animerad och rolig film - är det förstås strunt samma.

Krypto (röst av Dwayne Johnson) är Supermans (John Krasinski) bästa vän, men börjar bli lite orolig när Lois Lane (Olivia Wilde) blir ett allt mer närvarande inslag i husses liv. Till och med så att han planerar att fria till henne. Vad händer då? Är det slut på husse-hund-myset då?

När Lex Luthor (Marc Maron) fångar upp en meteorit bestående av orange kryptonit (vars egenskap är att den ger superkrafter) får Superman och Krypto, samt valda delar av Justice League rycka in och lösa biffen, men en liten bit av meteoriten fångas upp av ett marsvin, Lulu (Kate McKinnon), som tidigare varit försöksdjur hos Lex Luthor och där inspirerats till onda gärningar. Lulu får superkrafter men det får även de mer snälla djuren hunden Ace (Kevin Hart), grisen PB (Vanessa Bayer), sköldpaddan Merton (Natasha Lyonne) och ekorren Chip (Diego Luna).

Lulu sätter sin plan i verket och fångar Superman med grön kryptonit och får även Krypto att äta en liten smula vilket gör att han förlorar sina krafter. Han vänder sig därför till de snälla djuren för hjälp. De har ingen aning om hur de hanterar sig krafter och Krypto har ingen aning om hur man är en god vän så alltså måste de samarbeta.

Filmen utvecklar sig till en ganska rolig och rapp historia som i grund och botten inte skiljer speciellt mycket från andra superhjälteäventyr där en superskurk sätter en massiv och ond plan i verket. Det lustiga är ju förstås att det är ett litet pälslöst marsvin som är den stora skurken. Men det fungerar och det är kul får både yngre och äldre, skulle jag gissa. Jag hade i alla fall kul i dryga 100 minuter.


EXTRAMATERIALET

Trots få rubriker bland extramaterialet rymmer det oväntat mycket. Till att börja med en pedagogisk kurs om hur man ritar Krypto. Inte jättekul för alla men för mig var det intressant. Sen får vi en inblick i karaktärerna och storyn genom ett inslag med röstskådespelarna och ett annat med filmskaparna. Det hela rullar vidare med mer design och en snabb titt på påskägg i filmen, vissa mer obskyra än andra måste jag säga.

Allra mest plats tar de bortklippta scenerna som i nästan samtliga fall, undantag finns, är tidiga, primitiva rörliga storyboards med temporära röster. Här ser man framför allt en del karaktärer som försvann för att det helt enkelt fanns för många.

Sammanlagt rör det sig om ungefär en timmes extramaterial eller så och det är inte speciellt snålt i dessa tider.


TRE SAKER

1. Det görs en hel del referenser till Marvel-karaktärer vilket känns lite oortodoxt. I och för sig kan man utgå från att ganska många av de som ser filmen inte vet om att Iron Man och Batman inte hör till samma världar.

2. Det är rätt många kända röster i filmen i och med att det är många karaktärer. Till exempel gör Keanu Reeves rösten till Batman. Några andra medverkande är bland annat Thomas Middleditch, Ben Schwartz, Jameela Jamil och Jemaine Clement.

3. Huvudsaklig regissör är Jared Stern som tidigare regisserat filmen "Happy Anniversary" men som manusförfattare bland annat skrivit "The Lego Batman Movie".


ANDERS JAKOBSON (2022-10-27)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (12)
20 senaste recensionerna i kategorin animerad
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Animerad
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2022
Bolag: Warner Bros.
Tema: Superhjältar
Ljud: Dolby Atmos 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.40:1
Extramaterial:
How to draw Krypto, Behind the super-voices, Super-Pets animation 101, The world of Super-Pets, Find the Easter eggs, Deleted scenes
RECENSERAT DENNA DAG (14/7):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
ACTIONFILMERNA