Det är något som inte stämmer, eller?

FILMEN

Det är inte allt jättelätt att vara recensent. Ibland skulle man vilja skriva saker som i allra högsta grad är spoilers och då gäller det att tygla sig och komma runt det hela på något vis. Jag kan inte ens skriva de två titlar som regissören Olivia Wilde säger har inspirerat filmen för det skulle avslöja mer än vad jag visste när jag började titta på filmen. Alltså tyglar jag mig och försöker komma runt det hela.

Alice (Florence Pugh) är hemmafru i ett idylliskt 50-talsområde där solen alltid skiner och alla männen synkroniserat backar ut från sina uppfarter i sina välpolerade bilar medan fruarna vinkar hejdå för att sedan ta hand om dagens göromål. Lite omsorg av hus och hem, lite rekreation och sedan förbereda middagen och ta emot den hårt arbetande mannen med en färdigupphälld och stärkande alkoholhaltig dryck. Likt alla andra män jobbar Alices Jack (Harry Styles) inom Victory Project som även byggt upp detta finfina bostadsoområde. Hjärnan bakom det hela är den excentriska och snudd på mytomspunna Frank (Chris Pine) som alla män vill bli bästis med. Det är tydligt att det är Frank som är chefen över allt och alla och lyckligtvis för Jack har han hamnat på Franks positiva lista.

Men då har redan Alice börjat uppleva märkliga saker som får henne att tro att det är något som inte stämmer. Hon har märkliga minnesbilder och oförklarliga blackouter om vartannat och finner sig ofta i situationer där hon närapå kvävs eller kläms. De flesta andra fruar förstår ingenting men det finns någon annan bland dem som sticker ut i mängden, vilket visar sig vara högst olämpligt. Men är det verkligen något som inte stämmer eller är Alice på väg att tappa förståndet?

Trots den soliga miljön och närbilder på fräsande ägg och bacon och annat som hör till livets goda, vilar det ett molande obehag över filmen och paranoian som drabbar Alice är effektivt skildrad. Det gör "Don't Worry Darling" till en ganska kuslig film där man verkligen funderar över hur allt hänger ihop.

Olivia Wilde, som även gör en roll i filmen, har skapat en film som inte passerar ljudlöst förbi. Det är hennes andra regiinsats där den första var "Booksmart" som jag tyvärr missat. Det får jag försöka rätta till för jag gillar helt klart tonen och känslan i filmen. Givetvis är det mer i historien än det jag skrivit här och i sin helhet är "Don't Worry Darling" inte alls tokig.


EXTRAMATERIALET

Bakomfilmen är ungefär en kvart lång och väldigt omfattande och konkret trots sin korta speltid. Här finns inget onödigt utan det man behöver veta om filmens teman, karaktärer, skådespelare, design och så vidare.

Denna kompletteras av en bortklippt scen som är en ganska skräckinjagande mardrömsscen på nästan en minut som presenteras okommenterat och utan ett sammanhang. Men otäck är den oavsett.


TRE SAKER

1. Manuset av Katie Silberman efter en idé av Carey och Shane Van Dyke, låg på den berömda Blacklist.

2. Huset Frank bor i är det så kallade Kaufmann House, ett av världens mest kända hus från mitten av förra seklet. Husets exteriörer har varit med i flera filmer tidigare men det här ska vara första gången man får se interiörer från huset.

3. Ett annat speciellt hus i filmen är det som utgör Victory Projects huvudkvarter. Det kallas Volcano house och har tidigare ägts av tv-personligheten Huell Howser.


ANDERS JAKOBSON (2022-12-21)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2022
Bolag: Warner Bros.
Ljud: Dolby Atmos
Bild: 1080p High Definition 2.39:1
Extramaterial:
The Making of Don't Worry Darling, Alice's Nightmare Deleted Scene
RECENSERAT DENNA DAG (15/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
MUSIKUTGÅVORNA