Mediokert och ointressant spektakel

FILMEN

Black Adam har varit något av en drömroll ur DC-stallet för Dwayne Johnson, enligt honom själv. Det är en karaktär jag inte är bekant med och det är rent historiskt sett en figur som hör ihop med Captain Marvel/Shazam. Det fanns planer på att lansera Black Adam redan i den första Shazam-filmen, men i stället blev det en egen film. Karaktären har samma typer av krafter som Shazam och har delvis samma ursprung, men ganska olika attityder.

För femtusen år sedan revolterade en pojke i staden Kahndaq mot den tyranniska kung Anh-Kot och fick Shazams krafter vilket gjorde honom till hjälten Teth-Adam. I modern tid är Kahndaq fortfarande en förtryckt stad, där Intergang letar efter artefakten Sabbacs krona, gjord i den magiska kristallen Eternium. Även arkeologen Adrianna Tomaz (Sarah Shahi) letar efter kronan och i det tumult som uppstår lyckas hon väcka Adam (Johnson) från hans dvala och hjälten gör processen kort med alla elakingar.

Detta ger ringar på vattnet och får Amanda Waller (Viola Davis), känd från "Suicide Squad", att beordra hjältarna i Justice Society of America - Carter Hall/Hawkman (Aldis Hodge), Kent Nelson/Doctor Fate (Pierce Brosnan), Maxine Hunkel/Cyclone (Quintessa Swindell) och Albert Rothstein/Atom Smasher (Noah Centineo) - att fånga Teth-Adam, för de vet att han inte är den hjälte som de flesta tror att han är. Inte minst Adriannas son Amon (Bodhi Sabongui) som peppar Adam till att vara Kahndaq stora hjälte. Men Adam är ingen hjälte. Han drivs inte av heroiska tankar och när han ställs mot Justice Society blir det en våldsam batalj där ingen blir en vinnare.

Men snart ska Sabbacs krona bli en mer betydande del i historien, vilket betyder att fokuset flyttas bort från Adam för en stund. Men frågan är fortfarande om han är god eller ond och om hans krafter kan användas till något bra?

För att vara en drömroll förvånas jag över hur lite Dwayne Johnson gör av karaktären. Historiskt sett i serietidningarna har Black Adam varit både Shazams ärkefiende och en antihjälte som drar åt det mer hjälteaktiga hållet, och det är klart att det blir lite svårt att definiera honom. För mig som tittare utan någon som helst åsikt om karaktären på förhand blir det ganska trög tittning där Black Adam bara framstår som en sur och stel figur som jag inte får några som helst känslor för. Det är det jag menar med att Johnson gjort så lite av karaktären. Det finns väldigt få nyanser för att väcka tittarens känslor.

Hela filmen är ett, visserligen lätt episkt men främst ointressant spektakel som förlitar sig på omöjliga CGI-drivna actionsekvenser av ett ganska enformigt slag. Jag är faktiskt besviken för att filmen inte lyfter. Nu var mina förväntningar rätt lågt ställda, men "Black Adam" är ett typexempel på ännu en superhjältefilm i mängden som dessvärre kommer att passera rätt snabbt ur närminnet. Den ligger visserligen i det övre skiktet när det gäller årets mest inkomstbringande filmer, men i den stora mängden av superhjältefilmer som kommer är den ett högst mediokert bidrag.

Jag ska inte tjata mer om DC:s oförmåga att få till ett fungerande filmuniversum, men sannolikheten att det blir mer av Black Adam, hur mycket Dwayne Johnson vill det och trots det ekonomiska utfallet, är ganska liten. Sedan den här filmen hade biopremiär har DC installerat James Gunn som huvudansvarig och han har redan utannonserat förändringar som pekar på en omstart där flera av de etablerade karaktärerna från de senaste årens filmer inte kommer att fortsätta i sina nuvarande utformningar, om än alls. Det kanske är lika bra det och jag hade faktiskt inte velat se mer av Black Adam.


EXTRAMATERIALET

En dryg timme har samlats ihop när det gäller extramaterial. Det är många och förhållandevis korta klipp och det känns mycket som information och citat läcker över från ett klipp till ett annat även om jag inte kan påstå att det är exakt samma information eller citat som upprepas.

Det som tilltalar mig mest är de två första lite längre klippen som berättar om karaktären Black Adam och Justice Society of America. När det finns en förlaga, som det gör i dessa fall, tycker jag att det är befogat och givande att få ta del av historien och se lite bilder. Extra viktigt när det är karaktärer som inte hör till de vanligaste.

I övrigt är det klipp med fokus på bland annat design, actionsekvenser, specialeffekter och så vidare.


TRE SAKER

1. Filmen har en "hemlig" bonusscen i eftertexterna som uppmärksammades när filmen gick upp på bio. Dessvärre kommer den inte att leda till någonting.

2. Kul med Justice Society of America, en annan av alla dessa hjältesamlingar som DC har under Justice League of America i hierarkin. Även roligt att det är lite udda och småobskyra hjältar som får luftas i filmen.

3. Faktum är att JSA kom fram i the Golden Age of Comic Books redan 1940, vilket är 20 år innan JLA. Både Hawkman och Doctor Fate var medlemmar i den första versionen.


ANDERS JAKOBSON (2023-01-23)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (17)
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2023
Bolag: Warner Bros.
Tema: Superhjältar
Ljud: Dolby TrueHD 7.1
Bild: 1080p High Definition 2.39:1
Extramaterial:
The History of Black Adam, Who is the Justice Society?, From Soul to Screen, A Flawed Hero, New Tech in an Old World, Taking Flight, Kahndaq: Designing a Nation, The Rock of Eternity, Black Adam: A New Type of Action, Costumes Make the Hero
RECENSERAT DENNA DAG (14/7):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
ACTIONKOMEDIERNA