Detta var inte speciellt lyckat, Lucas!

FILMEN

När jag såg den första av de tre nya "Star Wars"-filmerna var min första tanke att man velat attrahera en yngre publik än man velat med de tre första filmerna (de från 70- och 80-talet alltså). Nu har man tagit det ytterligare ett steg och släppt den animerade versionen av "Star Wars", den här gången med titeln "Star Wars: The Clone Wars".

"The Clone Wars" utspelar sig mellan film två och tre och är den första av ett antal filmer som ska berätta vad som egentligen hände under det så kallade Clonekriget som visserligen nämns i spelfilmerna men då bara i förbifarten. Alla de kända karaktärerna finns med i animerad form. Vi ser Anakin Skywalker, Obi-Wan Kenobi, Yoda, Padmé Amidala, Jabba the Hutt och C-3PO. Dessutom får vi också träffa en hel del nya karaktärer såsom Ahsoka Tano som är Anakins lärjunge, Captain Rex och Greve Dooku som är filmens "bad guy".

Någon har kidnappat Jabba the Hutts barn och för att få pappa Jabba att låta Federationen passera hans territorium bestämmer man sig för att låta Anakin och Ahsoka frita honom. Problemet är bara att de lurats och helt plötsligt tror Jabba (med lite hjälp från Greve Dooku) att det är Jediriddarna som kidnappat sonen och han bestämmer sig genast för att slå tillbaka. Dooku planerar på så vis att få separatisterna att verka hjälpsamma vilket i sin tur ska göra att Jabba låter dem passera över hans territorium istället för Federationen.

Det är upplägget i "The Clone Wars" och det är mycket skjutande och viftande med ljussablar som mest känns jobbigt att titta på. Dessutom är animeringarna rätt dåligt gjorda. Figurerna ser visserligen bra ut men när de rör sig är det stelt och inte alls så smidigt som jag hoppats på. Det hela känns mer som ett TV-spel än en film tyvärr.

När det sen gäller karaktärerna har man dessutom gjort samma misstag som i film ett (den nya ettan). Man introducerar en ny figur som mest ser ut som en gammal egyptier med turban och en massa hieroglyfer i ansiktet. Det är naturligtvis Ahsoka jag pratar om och direkt när jag ser henne känner jag bara att jag inte gillar henne. Hon är mer som ett husdjur än en jedilärling och det är omöjligt att inte jämföra henne med Jar Jar Binks, tyvärr. Även Jabbas son har man misslyckats kapitalt med. Visserligen är Jabba någon sorts groda och hans son borde ju rimligtvis vara ett grodyngel men när man väl ser resultatet ser det bara larvigt ut.

Med andra ord, "The Clone Wars" är ett misslyckande och är ni sugna på att se "Star Wars"-filmer, se då istället någon av de tre filmerna som släpptes under 70- och 80-talet. De är bättre på alla sätt och vis.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet ligger på en egen disk (förutom kommentarspåret) och är ganska gediget. Vi får höra mer om vad vi kan förvänta oss i kommande filmer, för det blir ju fler som sagt. Vi får också se skådespelarna bakom rösterna och det är ett gäng halvkända ansikten som dyker upp.

Vidare får vi lära oss mer om musiken i filmen samt se borttagna scener, trailers för filmen och en spelversion av filmen, bilder samt några Webisoder. Ganska väldokumenterad (om än på ett rätt tråkigt sätt) film med andra ord.


TRE SAKER

1. Christopher Lee gör rösten till Greve Dooku och Samuel L. Jackson dyker upp som Mace Windu, samma roll han hade i några av filmerna.

2. Vill man kan man få svenskt, norskt och danskt tal på filmen, förutom originalets engelska förstås. Dock får man då stå ut med att det låter som ett barnprogram.

3. Det känns som om det räcker med "Star Wars nu. Låt serien vila i frid nu Lucas, du har redan tjänat tillräckligt med pengar på den så låt den behålla sin värdighet!


HANS-ÅKE LILJA (2008-12-18)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (17)
20 senaste recensionerna i kategorin science fiction
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Science fiction
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2008
Bolag: Warner Bros.
Tema: Rymden
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk Widescreen 2.35:1
Extramaterial:
Kommentarspår med regissör, producent, manusförfattare och redigerare, Clone Wars: The untold stories, en förhandstitt på nya TV-serien Star Wars: The Clone Wars, Voices of the Clone Wars, A new score, Fotogalleri, Webisodes: 6 kortfilmer om hur filmen skapades, Borttagna scener och Trailers
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (20/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
DRAMAFILMERNA