Samma höga kvalitet för tredje gången

FILMEN

När vinjetten till första avsnittet av tredje omgången av "Fröken Frimans krig" drar igång översköljs jag av pirriga välbehagskänslor, för jag vet att tre härliga timmar väntar. De tidigare säsongerna har varit svenskt tv-drama när det är som allra bäst producerat och denna omgång är inget undantag. Det är härligt att en serie fortsätter i samma goda kvalitet år efter år. Tidigare har Fröken Dagmar Friman (Sissela Kyle) och hennes vänner kämpat för sitt kvinnokooperativ Svenska hem och kvinnlig rösträtt och den här gången tar de ställning för de prostituerade.

Engagemanget ligger dock långt inne för Dagmar som tycker att Svenska hem behöver fokusera på annat. Kinna Boman (Sofia Ledarp) är betydligt mer drivande i frågan, då det pågår en ganska märklig registrering av prostituerade vilket drabbar en närastående till Svenska hem. Nyligen inflyttade Britta Knutas (Felicia Löwerdahl), yngre syster till Svenska hems Karin (Sofia Rönnegård) luras av Riksdagsmannen Gösta Wikland (Johan Hedenberg) och blir oförstående registrerad som prostituerad, vilket Wikland utnyttjar i tid och otid.

Trots att Kinna har gott om argument för saken är det först när Dagmar får höra ungefär samma sak från den kvinnliga doktorn Nea Olsson (Magdalena in de Betou) som det börjar ta fart. Det hela är dock en knivig kamp som emellanåt ställer till mer än vad den gör nytta och när de till och med anklagar Wikland både dolt och öppet blir det ännu värre.

Wikland har sett till att skaffa sig en liten "försäkring" som innefattar den notoriskt Svenska hem-fientliga Fritjof Johansson (Allan Svensson) med sin luriga fru (Ulla Skoog), men den här gången kliver Johansson tillfälligt ur sin vanliga roll när även han dras in i allt trassel.

I övrigt finns det två bihistorier som sticker ut. Den första innefattar Emily (Maria Kulle) som blir blixtförälskad i en äggleverantör (Lennart Jähkel) vilket leder till att Emily behöver ta en rad obekväma beslut - flera gånger. Den andra handlar om Jon (Kristoffer Berglund), numera ensam förälder till dottern Alma, som får det trassligt när han väljer att flytta till ett enkelt, eget boende. Att vara ensam far som tvingas ta dubbla jobb för att klara av ekonomin är inte lätt och snart har han myndigheterna efter sig som ifrågasätter hans lämplighet.

Som vanligt väcker denna omgång av serien tankar kring hur det var förr, för över 100 år sedan. Låt gå för att allt kanske inte är helt korrekt men jag har svårt att tro att det är ren fiktion. Den märkliga registreringen av prostituerade kvinnor, där de manliga kunderna gick helt fria, är en vidrig kränkning som Dagmar och hennes vänner gör en stor insats för att lyfta fram i ljuset. Och det gillar man ju!

Som tidigare konstaterat sviktar det inte i kvaliteten under denna omgång utan det handlar mest om att luta sig tillbaka och njuta, och sedan längta efter nästa gång.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Det var meningen att denna säsong skulle bli den sista men en fjärde kommer till julen 2017. Bra!

2. Serien har vid det här laget ett brett karaktärsstall och de flesta är fortfarande med på ett eller annat vis, så vi kan även denna gång se skådespelare som Frida Hallgren, Lena T. Hansson, Gustaf Hammarsten och Ellen Mattsson i sina återkommande roller.

3. Utöver Magdalena in de Betou som gör en tydligt stor roll kan man också se Pia Johansson i en ganska stor biroll. Dessutom måste jag bara nämna Peter Dalle som gör en oerhört minnesvärd insats i det sista avsnittet.


ANDERS JAKOBSON (2017-06-12)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (3)
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2017
Bolag: SF
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
RECENSERAT DENNA DAG (22/2):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JANUARI
12 SENASTE
DRAMAFILMERNA