Kampen mellan man och apa går vidare

FILMEN

Kampen mellan människorna och aporna går vidare. Det verkar omöjligt att få till en långsiktig fred. Nu har människorna dessutom fått fram en general som inte skyr några medel för att få slut på apornas motstånd och en gång för alla utrota dem. Och den apa som man allra helst vill utrota är Caesar som vi känner igen från de tidigare filmerna. Han i sin tur har dragit sig tillbaka i djungeln för att få vara ifred, men när människorna anfaller dem och dödar hans fru och son har han fått nog. Han ger sig nu av för att döda generalen.

Upplägget med att aporna kan tala och bete sig som människor köper man vid det här laget så där är det inga problem. I stället tänker man inte så mycket på just det faktum att de är apor vilket är lite trist. De har blivit lite för mänskliga tycker jag och jag hade inte haft något emot om de fått vara lite mer apa. En annan sak som skiljer denna film mot de tidigare är att det nu finns ett virus som smittar människorna och när de väl blivit smittade blir de dummare och kommer att bli det aporna var innan de blev smarta. Vi håller med andra ord på att få en omvänd ordning. Något som generalen inte kan acceptera.

Filmen är bra, men på tok för lång. Den är två timmar och tjugo minuter vilket är minst en halvtimme för långt. För även om den är bra skulle man kunna tighta till den lite och på så sätt få lite mer fart i den. Nu går den på sparlåga under vissa perioder. Dock går det inte att förneka att man lyckat med att skapa aporna. De ser väldigt verklighetstrogna ut. En del har kanske lite för tydliga mänskliga drag med de ser väldigt trovärdiga ut.


EXTRAMATERIALET

Vi bjuds på en massa bakom kulisserna-material, men det som är mest intressant att se är de borttagna scenerna och där vi får se hur man gjorde aporna. Varje apa är egentligen en skådespelare i en specialdräkt och en massa prickar i ansiktet. Prickarna är för att man ska kunna fånga ansiktsuttryck. Och det är kul att se hur skådespelarna går in för sina aproller.

Det är även intressant att se hur man tagit inspiration från de första filmerna och hur man byggt upp scenerna med datorns hjälp.


TRE SAKER

1. I rollen som Caesar ser vi Andy Serkis som vi även kunde se som Gollum.

2. En fjärde film är planerad.

3. Ni som kan er "Apornas Planet"-historia känner säkert igen namnet Nova (den lilla tjejen i filmen). Det är också namnet på karaktären Linda Harrison spelade i de två första originalfilmerna.


HANS-ÅKE LILJA (2017-11-29)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (3)
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2017
Bolag: FOX
Ljud: DTS-HD Master Audio 7.1
Bild: 1080p High Definition 2.40:1
Extramaterial:
Audio commentary, Deleted scenes, Apes: the meaning of it all, All about Ceasar, Concept art gallery, trailer
RECENSERAT DENNA DAG (26/2):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JANUARI
12 SENASTE
ACTIONKOMEDIERNA