Kanske fortsättningen ett filmuniversum

FILMEN

Det är fortfarande lite förbryllande att alla Marvelkaraktärer inte riktigt finns under ett och samma tak. Marvel Studios har givetvis de flesta i sitt filmuniversum, men Spider-Man delar de med Sony, som å sin sida har en väldig massa Spider-Man-karaktärer som inte är del av Marvels filmuniversum trots att de kanske borde vara det. Fast i och med konceptet med multiuniversum som bland annat "Spider-Man: No Way Home" introducerade har bolagen hittat ett kryphål. Det Spider-Man-universum som hittills etablerats med de två "Venom"-filmerna har kanske inte den Spider-Man som spelats av Tom Holland utan någon annan.

"Morbius" är film nummer tre i detta filmuniversum som möjligen ska leda fram till "Sinister Six", en sorts skurk-Avengers kopplat till Spider-Man. Att ambitionen är det är tydligt, men varken "Venom"-filmerna eller "Morbius" har blivit några direkta succéer så risken är att universumet självdör innan det ens kommit igång.

Hur som helst: Michael Morbius (Jared Leto) är en genial doktor som lider av en obotlig blodsjukdom. Han har vigt sitt liv åt att forska utifrån sin egen situation och bland annat framställt ett syntetiskt blodalternativ som räddat livet på människor flera gånger om. Men hans stora uppdrag är att hitta ett botemedel på sin egen sjukdom, vilket även skulle rädda livet på barndomsvännen Milo (Matt Smith) som lider av en liknande åkomma. I ett sista moraliskt tveksamt och högst illegalt experiment har Morbius börjat kombinera blod från vampyrfladdermöss med mänskliga celler och injicerar detta i sig själv. Resultatet blir att han blir frisk och stark, men också - givetvis - ett blodtörstigt monster till viss del. Effekten varar inte för evigt och Morbius märker att hans syntetiska blod inte räcker för att tillfredsställa hans törst och hunger, men han är så pass medveten om vad som skett att han kontrollerar sig. Han har trots allt redan lämnat en rad av kroppar efter sig som väckt polisens intresse.

Men Milo har sett vad som hänt och har mot Morbius tydliga vädjan injicerat sig och blivit en betydligt mer skrupelfri förhöjd version av sig själv som ser det som en gåva, när Morbius ser det som en förbannelse. Vännerna vänds mot varandra.

Det är en ursprungsfilm och likt många andra filmer med samma uppdrag, känns filmen lite kort. Slutet kommer nästan lite abrupt samtidigt som Sony slänger in väldigt många passningar och lösa trådar. Ja, det är ganska tydligt att ambitionen är att det ska bli fler historier med karaktären och det kan man förstå eftersom hela serietidningskonceptet bygger på det. Men vi får väl se om det blir så. Jag skulle inte ha något emot det, samtidigt blir jag inte förvånad om spåret slutar här. Det är något med helheten som inte riktigt fungerar.

Det jag gillar mest i filmen är specialeffekterna. Jag tycker man ha kommit på ett väldigt snyggt sätt att gestalta hur Morbius rör sig. Det går fort som attan och det är visuellt tjusigt. Dessutom är det sömlösa förvandlingar från människa till monster, något som annars brukar vara lite sisådär på film.

I sin helhet tycker jag att "Morbius" är bättre än vad jag hade trott. Jag vet att filmen inte riktigt landade bra när den efter mycket om och men kom på bio, och jag förberedde mig på det värsta. Lyckligtvis är det ingen kalkon vi har att göra med och personligen gillar jag den bättre än "Venom: Let there be Carnage" som bara blev ljummen och trist.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialspaketet börjar med bloopers och slutar med ganska märkliga inslag från marknadsföringen av filmen. Smått udda. I övrigt är det en handfull korta featuretter som betar av karaktären, regin, stunts, birollerna, påskägg och specialeffekter. Det är ganska korta filmer, men det blir ändå någon form av bra helhet. Jag tycker även att det är ganska kul att man i alla fall får intrycket av att de bläddrat mycket i serietidningarna under inspelningen.


TRE SAKER

1. Det är ju svenska Daniel Espinosa som regisserat och i ett av extramaterialsinslagen får han ordentligt med kärlek hällt över sig.

2. I filmens trailer finns det väldigt många scener som inte är med i själva filmen. Till exempel en del passningar till Spider-Man som Espinosa menar är något Sony petat in själva utan hans vetskap.

3. Karaktären Morbius skapades av författaren Roy Thomas och tecknaren Gil Kane. Den debuterade som Spider-Man-skurk i "The Amazing Spider-Man" #101 (oktober 1971). Detta är första gången som karaktären har filmats.


ANDERS JAKOBSON (2022-08-01)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (11)
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2022
Bolag: SF
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.39:1
Extramaterial:
Outtakes & Bloopers, Lights, Camera, Action, Defining the Anti-Hero, Doing the Stunt Work, The Good, Bad & Ugly -- Supporting Cast, Nocturnal Easter Eggs, From Human to Vampire: Visual Effects, Theatrical Marketing
RECENSERAT DENNA DAG (15/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
UNDERHÅLLNINGSUTGÅVORNA