Från skinnkeps till paneler och opera

FILMEN

Jag har alltid uppskattat Claes Malmberg som komiker och tycker att han som oftast förgyller de program han är med i, vilket nu för tiden mest är olika panelprogram och ett och annat övrigt underhållningsprogram.

Nu har han fått en egen DVD efter minst tre decennier som komiker och det mesta på DVD:n handlar om hans karaktär Ronny Jönsson, hårdrockaren från Mölndal. DVD:n är indelad i tre delar – "Ronny Jönsson", "Claes 1900-tal" och "Claes 2000-tal". De två sista inslagen är kortare klippsamlingar från olika tv-program. Det är rena nostalgitrippen som bjuds eftersom det är tv-program som man glömt bort hur de såg ut eller var, som "Oldsberg för närvarande" eller "Högsta domstolen".

Klippen är allt från standup till opera (!) med Malena Ernman, via inslag från "Time out!" och "Parlamentet". Lite varierad kvalitet, men övervägande roligt.

Det är dock "Ronny Jönsson" som är DVD:ns huvudfilm, och det är faktiskt mer av en dokumentär än en löst sammansatt klippsamling. Här får vi nämligen en nyinspelad intervju med Claes som knyter ihop de olika klippen med den rebelliske Ronny och på så vis faktiskt skapar en story, från när karaktären föddes i Radio Göteborg till han begravdes efter ett framträdande i Stockholm. Claes har gott om roliga anekdoter från Ronny-åren som ger dokumentären ytterligare tyngd.

Själva Ronny Jönsson är väl kanske inte det roligaste han hittat på, även om det har en viss charm när en så pass excentrisk karaktär kommer loss i sina utläggningar oavsett om det gäller Livets ord, Nigeria eller den senaste "Arnold Schwarzeneggernegger-filmen". Eller för den delen brister ut i sång - Ronny Jönsson var lika delar tv-figur som krogshows-/rockartist och vi får smakprov från båda delarna. Utöver de låtar som sjungs så ska det mesta materialet vara helt improviserat så vad som helst kan sägas från scenen eller framför kameran.

Jag minns Ronny Jönsson från när det begav sig och tycker det är riktigt trevligt med ett återseende, speciellt när det presenteras på ett så snyggt sätt som i denna dokumentär. När man dessutom får höra Claes tankar om figuren så inser man att det inte bara var en gapig karikatyr av en mölndalsbo utan något mycket mer.


EXTRAMATERIALET

Många minns säkert "Måndagsklubben" på Kanal 5 från mitten av 90-talet, där Claes Malmberg och Lenny Norrman satt och rökte och drack sprit tillsammans med gäster och programledaren Caroline Giertz, och diskuterade dagsaktuella ting. Då minns ni kanske det smått märkliga sketchinslaget "Fettan" där Claes, iklädd badmössa och simglasögon satt inne i en… "fetta" och var som en liten filosofisk mysfarbror. Här finns hela samlingen, inklusive en liten avslutande intervju med Claes där han berättar hur han och Lenny kom på "Fettan" och vad poängen med det hela var.

Man kan även lyssna på en av Ronny Jönssons låtar.


TRE SAKER

1. Det enda jag kan gnälla lite över när det gäller DVD:n, och dokumentären i synnerhet, är att det är lite dåligt med information om var och när de olika klippen kommer ifrån. Sådant är alltid roligt att få veta.

2. Rolig trivia som kommer fram i dokumentären: Det var Lasse Brandeby som skrev AC/DC på Ronnys rygg, typ bara sekunder innan han skulle visa upp sig för första gången.

3. Inuti fodralet till DVD:n finns en text från Ronny Jönsson som verkligen är skriven i hans vokabulär. Det är omöjligt att inte höra rösten i huvudet när man läser texten.


ANDERS JAKOBSON (2009-11-29)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (1)
20 senaste recensionerna i kategorin underhållning
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Underhållning
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2009
Bolag: Pan Vision
Tema: Stå upp
Ljud: Dolby digital 2.0
Bild: 4:3
Extramaterial:
Fettan, Låten ”Mölndalsbro”
RECENSERAT DENNA DAG (26/2):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JANUARI
12 SENASTE
BARN- & FAMILJEFILMERNA