Lurigt om konkurrerande trollkarlar

FILMEN

Mitt emellan "Batman Begins" och "The Dark Knight" återförenas regissören Christopher Nolan med Christian Bale. Med i den ytterst kompetenta ensemblen har han Hugh Jackman, Michael Caine och Scarlett Johansson. I periferin finns David Bowie och Andy Serkis.

Det är med andra ord väldigt bra skådespelare i alla roller. Ibland räcker bara det, men här finns det också en synnerligen lurig historia som utspelar sig kring det förra sekelskiftet, tjusigt filmad och på alla sätt en mycket läcker film.

Bale och Jackman spelar två konkurrerande trollkarlar. När vi kommer in i handlingen anklagas Alfred Borden (Bale) för att ha haft ihjäl Robert Angier (Jackman). Det hela bottnar i en kantig strid efter det bästa trolleritricket, som i sin tur uppstod när det skar sig rejält mellan de forna kollegorna. Från början var de båda assistenter till en äldre trollkarl. Angiers fru var också med och det var när hon dog i ett trick där Borden gjorde bort sig som sprickan uppstod.

Sedan dess har de regelbundet saboterat och avslöjat varandras trick, ända tills den dag Borden presenterar ett fullkomligt unikt trick där han går in i ett skåp och kommer ut ur ett annat. Tricket sätter griller i huvudet på Angier och hans "ingénieur" (den som skapar tricken) John Cutter (Caine), och för att bräcka Borden söker Angier upp en isolerad vetenskapsman som skapar en maskin som gör det omöjliga möjligt, utan trick. Därefter går maktkampen in i ett avgörande slutskede, och det är där vi kommer in i filmen.

Jag ska erkänna att jag blev bra lurad av filmen första gången jag såg den, men precis som med varje lysande hemlighet blir förklaringarna - och i det här fallet - ledtrådarna, självklara när man vet dem.

Filmen berättas i tjok som kommer i fel ordning, likt grupper av pusselbitar som passar ihop, och det är först när den sista biten hamnat på rätt plats som bilden klarnar. Det kanske inte helt originella, men ändå oortodoxa berättandet bidrar helt klart till filmens stundtala briljans.

Ensemblen är som sagt av högsta kvalitet och återigen förundras jag över hur lite Michael Caine (som också återförenas med Nolan och Bale) behöver göra för att resultatet ska bli så bra. Kan inte karln misslyckas? Jag tror inte det.

En fin thrillergåta som är väl värd att se.


EXTRAMATERIALET

Bakomfilmen till "The Prestige" är ganska kort men bra. Den består av sex delar som man kan se en och en eller i ett svep. Alla betydande personer i filmen är med, inklusive författaren Christopher Priest som skrev boken filmen är baserad på. Sådant tycker jag är lite extra kul.

Vi får höra lite tankar från regissören Christopher Nolan och hans medförfattare och bror Jonathan, samt titta lite närmare på miljöer, kläder, ledtrådarna i filmen och Tesla, vetenskapsmannen som fanns på riktigt. Allt som allt, 18 ganska intressanta minuter.

Resten av extramaterialet består av en massa bildgallerier och trailern till filmen.


TRE SAKER

1. "Varje trolleritrick består av tre delar, eller akter. Den första delen kallas för Löftet. Trollkarlen visar något helt vanligt. En kortlek, en fågel, en människa. Han visar upp föremålet, kanske ber han er inspektera det så att ni ser att det är något vanligt. Något oförändrat, normalt. Men det är det antagligen inte."

2. "Andra akten kallas Vändningen. Trollkarlen tar detta ordinära och förvandlar det till något extraordinärt. Ni söker efter hemligheten, men finner den inte eftersom ni inte letar på allvar. Ni vill inte veta. Ni vill bli lurade."

3. "Men ni klappar inte än. Att trolla bort något räcker inte. Man måste trolla fram det igen. Därför har alla trolleritrick en tredje akt. Den svåraste delen. Den del vi kallar Prestigen. "


ANDERS JAKOBSON (2007-06-03)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (8)
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2007
Bolag: Warner Bros.
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.40:1
Extramaterial:
Directors Notebook: The Prestige, The cinematic sleight of hand of Christopher Nolan, 5 featurettes från inspelningen, The art of The Prestige: produktionsfoton, Kostymer/Sceneri, Galleri med fotografier och posters från inspelningen, Trailer
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (20/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
DRAMAKOMEDIERNA