Riktigt fin klass men svag upplösning

FILMEN

Jamen, ja! Det blev en andra säsong av "Bäckström", fritt baserad på Leif GW Perssons böcker med den svinaktiga kriminalkommissarien Evert Bäckström. Tv-serien där Kjell Bergkvist spelar en betydligt mildare version av romanfiguren jobbar på något vis baklänges. Den första säsongen baserades främst på den just nu senaste romanen om Bäckström, "Kan man dö två gånger?" (2016), medan den andra baseras på den näst senaste, "Den sanna historien om Pinocchios näsa" (2013). Det är i grund och botten en historia om en otroligt värdefull rysk speldosa föreställande Pinocchio som vandrar runt i Stockholm och för ett hastigt ögonblick passerar Bäckströms ögon. Men speldosan har en historik som på något vis pekar på att den har en förbannelse, för många av de som haft den i sin hand har dött.

Som till exempel kändisadvokaten Tomas Eriksson (Jens Hultén). Bäckström och Eriksson har en historia ihop där de bland annat sitter med i samma tv-program där Bäckström inte missar en chans till att prata illa om sin tv-kollega. Där blir även Bäckström som hittar den mördade Eriksson, strax efter att han stormat iväg berusad och gormat "Jag ska mörda den jäveln!". Det ser förstås inte bra ut för Bäckström, men han finner sig snabbt i situationen och börjar utreda fallet med sina kollegor, Ankan (Agnes Lindström Bolmgren), Niemi (Rolf Lydahl) och Olsson och Olzzon (Filip Berg och Peshang Rad).

I och med att Bäckström anses vara lite jävig tar avdelningschefen Toivonen (Pekka Strang), som Bäckström inte har någon som helst respekt för, bort honom från utredningen, men Bäckström lyckas ändå hålla sig kvar på ett eller annat vis. En bit in i säsongen ska Toivonen och Bäckström göra en del av utredningen tillsammans med ett väldigt lyckat resultat och efter det kanske Bäckström inte tycker riktigt lika illa om sin chef.

Parallellt hänger delar av förra säsongens drama kvar. Där utsattes Bäckström för ett mordförsök av ryssarna och Ankan håller fortfarande på att försöka få fast hjärnan i ryssarnas gäng, samtidigt som hon blir drivande i mordutredningen kring Eriksson där fler mord och mordförsök kan knytas till fallet. Någonstans börjar Ankan även undra om Bäckström säger hela sanningen, vilket han förstås inte gör.

Det har gått ganska lång tid sedan jag läste boken och jag kommer inte ihåg alla detaljer, men jag känner igen mycket i tv-serien. Det är med andra ord en bra tolkning men jag tycker också att själva upplösningen känns lite svag. Fram till dess är serien spännande, rolig och ganska originellt utformad. Det känns inte som en serie som hällts ned i en dramaturgisk mall där alla sex avsnitt är likadant stöpta. Det finns en lätthet och ett fantasifullt anslag som jag verkligen uppskattar som gör att det är roligt och givande att se serien.

Romanens Bäckström är ett svin till 100 procent och jag är lite glad att seriens version har fler förlåtande drag även om han är självgod, överlägsen, dryg, tjuvaktig och opålitlig. Han är ju trots allt en väldigt bra utredare och otroligt god mot de han verkligen tycker om. Dessutom är Kjell Bergkvist helt rätt person att leverera replikerna nästan exakt som romanfiguren skulle ha gjort. Men böckernas Bäckström hade nog inte hållit med mig.

Som sagt, lite svag upplösning, men i sin helhet är denna säsong av "Bäckström" av riktigt fin klass.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Säsong 3? Ja tack, säger jag. Om serieskaparna ska fortsätta att leta sig bakåt i romanerna är det "Den som dödar draken" nästa bok att utgå ifrån, även om delar av den faktiskt användes i säsong 1. Sen har vi "Linda - som i Lindamordet" också, om inte GW kommer med en ny bok.

2. Andreas Öhman och Manuel Concha delar på regin denna gång. Öhman har gjort de tre första avsnitten och Concha de tre sista. Lite udda fördelning kan man tycka, men det kanske är vanligare än man tror. Exakt samma upplägg var det även på första säsongen även om det var andra regissörer då.

3. Vinjetten till den här säsongen känns lite inspirerad av "Game of Thrones".


ANDERS JAKOBSON (2022-03-31)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (11)
20 senaste recensionerna i kategorin kriminaldrama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Kriminaldrama, TV-serie
Format: Streamat
Utkomstår: 2022
Bolag: CMORE
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 1.78:1
RECENSERAT DENNA DAG (20/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
DOKUMENTÄRERNA