En sämre uppföljare

FILMEN

Jag gillade den första säsongen av "Top Dog", serien lite löst baserad på Jens Lapidus-böcker om advokaten Emily Jansson (Josefin Asplund) och ex-kåkfararen Teddy Maksumic (Alexej Manvelov). Jag tyckte att den bjöd på något nytt inom den svenska kriminaldramagenren och hoppades på mer.

Nu kom det mer, men det är inte vad jag hade hoppats på. Säsong två är både kortare och kännbart sämre än sin föregångare. Den lyckades inte engagera eller beröra på samma vis, men är för den sakens skull ingen usel tv-serie. Bara inte alls lika bra och därmed avsevärt mindre underhållande.

Emily och Teddy bildade ett udda radarpar sist när de kom från två helt skilda håll och sammanstrålade kring en gemensam sak, men av olika anledningar. Men de kunde samarbeta och dra nytta av varandra och dessutom inleda ett mer köttsligt förhållande. Men hur man än vrider och vänder på det tillhör de olika världar.

Detta blir uppenbart i andra säsongen då de återigen sammanstrålar kring en gemensam sak men från olika håll. Emily är mellan uppdrag då hon kommit på tvären med sin gamla arbetsgivare. Hon är även bostadslös och hoppar runt hos kompisar. Vändningen kommer när hon erbjuder sina tjänster till affärsmannen Paul Ahlborg (Peter Viitanen) som har problem med kommunen i Södertälje där han ska bygga något stort.

Teddy försöker försörja sig på ett ärligt vis och har byggt upp ett fastighetsbolag tillsammans med bland annat Isak Nimrod (Mahmut Suvakci) och det är deras bolag som indirekt står i vägen för Ahlborgs planer. Här blir det alltså en sorts konflikt mellan Emily och Teddy och den växer till att bli lite av ett problem samtidigt som de försöker hålla igång sitt förhållande.

Parallellt har Teddy börjat irritera sig på en ung kriminell aktör, Devin (Maxwell Cunningham), som skapar oro och oreda i området. Snart drabbas Teddy av personliga angrepp som bara kan vara orsakat av Devin, men jobbar Devin verkligen ensam? Situationen för både Emily och Teddy blir snabbt allvarlig och farlig.

Säsong två är plattare och tråkigare och har en del dumma inslag i plotten som gör att den känns som en slarvig uppföljare till något som var betydligt bättre. Även om det som sagt inte är katastrofdåligt på något vis, känner jag mig ändå lite besviken. Om jag sist längtade efter mer, gör jag inte det nu, och även om säsongen inte ger ett definitivt slut på serien så skulle den utan problem kunna ta slut här.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Jag kan inte, vid en snabb titt på Jens Lapidus böcker om karaktärerna, se att säsongen följer någon speciell bok (möjligen skulle den kunna plocka lite från "Mr. Ett"). Jag har ju i och för sig inte läst dem, men det verkar som om tv-serien lever sitt eget liv.

2. Jens Lapidus verkar för övrigt nöjd med serien. "Serien får verkligen ett eget liv nu i den andra säsongen, och det känns riktigt stort. Manuset är sofistikerat och högoktanigt, karaktärerna och Top Dog-universumet är i trygga händer." har han sagt.

3. Jag tycker att det är lite lustigt att Isak heter Nimrod i efternamn. För mig är det enbart slang för en idiot, men nu läser jag mig till att ordet även kan betyda tyrann eller duktig jägare och att det också är namnet på en biblisk kung. Lite passande, trots allt.


ANDERS JAKOBSON (2023-06-14)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin kriminaldrama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Kriminaldrama, TV-serie
Format: Streamat
Utkomstår: 2023
Bolag: CMORE
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition
RECENSERAT DENNA DAG (25/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
SKRÄCKFILMERNA