När blod och våld utmanar och hotar tron

FILMEN

"Under the Banner of Heaven" är en verklighetsbaserad historia om ett brutalt mordfall i Utah 1984. En ung kvinna (Daisy Edgar-Jones) hittas mördad i sitt hem där även hennes 15-månader gamla flicka har bragts om livet på ett synnerligen brutalt vis. Utredaren Jeb Pyre (Andrew Garfield) är bland de första på plats och han tar väldigt illa vid sig av vad han ser. Som mormon blir det extra jobbigt när han känner igen offret från sin egen kyrka. Ganska snart grips kvinnans man, Allen Lafferty (Billy Howle), som omedelbar misstänkt och Pyres kollega Bill Taba (Gil Birmingham) är övertygad om att de har den skyldige, men snart ska det visa sig att mordfallet är avsevärt mer komplicerat än vad man kan tro.

Avsevärt komplicerad är även en ganska bra sammanfattning av den sju avsnitt långa miniserien. Det är en bra historia men aningens långsam och just komplicerad. Det är inte helt lätt att hänga med i den. Det slår mig ganska omgående hur lite jag faktiskt vet om mormonismen och dess intrikata upplägg. Men man kan väl säga så mycket att någon bra reklamfilm för mormonismen och Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga är serien inte. Snarare tvärtom.

Serien utvecklas till att handla mycket om familj och hierarkier samtidigt som den avhandlar tro, fundamentalism och inte minst tappad tro. Detta gestaltas av att Pyres egen tro sätts på spel, vilket leder till personliga problem och konsekvenser i ett sammanhang där kyrkan går före lag och ordning och det mesta.

"Under the Banner of Heaven" har jämförts lite med "True Detective" och "Mare of Easttown" och jag kan förstå tänket. Det är småstads-Amerika med tydliga samhällen där alla känner alla, som båda jämförelseserierna har, men det är också den där känslan av ond tro, där religion har ett otäckt mörker. Jag är lite svag för den typen av historier.

Jag hade sett fram emot att bli tämligen golvad av serien, men så blir det inte riktigt. Det är däremot en intressant serie som ger mig en inblick i något jag inte vet speciellt mycket om - visserligen en vinklad inblick, men ändå - och seriens mordfall blir faktiskt bara mer och mer förfärligt ju mer av historien vi får ta del av. Och då känns det beklämmande att det faktiskt är verklighetsbaserat. Ruggigt!


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Andrew Garfield har blivit Emmynominerad för sin insats. Prisutdelningen är i september 2022, vilket är efter att denna recension publicerades.

2. Utöver mordfallet får vi då och då ta del av mormonismens historia i flashbackformat. Jag vet inte riktigt vad jag tycker om detta. Det känns lite konstlat även om det samtidigt har en funktion. Men det känns som något som kunde ha uteslutits eller presenterats på ett annat vis.

3. Serien är baserad på en reportagebok av Jon Krakauer som kom 2003. I den beskriver han både mordet och bakgrundshistorien till Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga så det förklarar varför även miniserien berättar båda historierna.


ANDERS JAKOBSON (2022-08-03)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin kriminaldrama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Kriminaldrama
Format: Streamat
Utkomstår: 2022
Bolag: Disney+
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.00:1
RECENSERAT DENNA DAG (20/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
ROMANTISKA KOMEDIERNA