Radarparet King och Garris gör det igen

FILMEN

Så har Mick Garris gjort det igen. Han har tagit en Kingbok och förvandlat den till en mycket trevlig film. En tre timmar lång film för att vara mer exakt. Garris version av "Desperation" är nog den filmatisering som är mest trogen Kings bok hittills.

"Desperation" handlar om en grupp människor som av olika anledningar (mest sheriffen) hamnar i staden Desperation där en mörk kraft, Tak, härjar. Tak har under en lång tid suttit instängd i en gammal gruva men nu är han ute och fast besluten att inte låta någon i Desperation slippa undan hans hämnd…

I USA visades filmen ursprungligen på TV och i de fall då detta händer brukar censuren snabbt vara framme med saxarna. Inget våld i TV-sofforna inte. Här har man dock hellre friat än fällt och Garris fick behålla allt han ville ha med. Inget offrades till censurgudarna. Mycket bra!

När det sedan gäller skådisarna har man även här lyckats väldigt bra. Ron Perlman som Collie Entragian är perfekt. Han ser precis (kanske är han aningen smalare) som jag tänkte mig när jag läste boken. Övriga stora namn är Steve Weber ("Vingar") som Steve, Annabeth Gish ("Arkiv X") som Mary och Matt Frewer ("Riding the Bullet" och "The Stand") Som Ralph Carver. Övriga namn i rollistan är inte lika kända men levererar ändå vad man kan vänta sig.

Filmen är 2:10 lång och det känns lagom för den här filmen. Man får med det som behöver vara med. "Desperation" är i sig själv en rätt långsam bok, inte någon actionrulle direkt och hade Garris sträckt ut eller kortat ner den hade det nog bara blivit konstigt.

Jag tycker nog att man kan sammanfatta "Desperation" som en film som klarat överförandet från bok galant och att man lyckats få rätt skådis i rätt roll.


EXTRAMATERIALET

När det gäller extramaterialet är det framför allt något som heter "Postcards from Bangor, ME" som är av intresse. Här finns ett gäng kortare intervjuer med Mick Garris och Stephen King. De är visserligen rätt korta men samtidigt väldigt informativa så även om man velat ha mer är dessa helt OK.

Vi får även ett kommentators spår av Mick Garris (regissör), Ron Perlman (spelar Collie Entragian i filmen) samt producenten Mark Sennet. Personligen tycket jag att detta är ett riktigt intressant spår. Dels berättar de en hel del om filmen men det finns även en bra kemi mellan Garris och Parlman. De verkar ha haft rätt roligt när de spelade in det.

Utöver detta finns det även en trailer för filmen men sen är det slut. Detta är, enligt mig, alldeles för lite material för den här filmen. Det talades om ett bakom scenen-inslag tidigare men det verkar som om Lion’s Gate skippade det. Förhoppningsvis kommer det en specialversion i framtiden som har med det inslaget.


TRE SAKER

1. Boken "Desperation" har en tvillingbok som heter "Väktarna"… nu väntar vi med spänning på att den ska bli film.

2. När skådespelaren Ron Perlman (som spelar Collie Entragian) spelade in kommentarsspåret var det första gången han såg filmen.

3. Från början skulle Cliff Robertson göra rollen som Tom Billingsley men på grund av en ryggoperation gick rollen till Charles Durning.


HANS-ÅKE LILJA (2006-05-23)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (51)
20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: DVD
Region: 1
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2006
Bolag: Lion's Gate
Tema: Stephen King
Ljud: Dolby Digital 5.1, Dolby Digital 2.0
Bild: 16x9 Widescreen
Extramaterial:
Kommentarspår med regissören Mick Garris, producenten Mark Sennet och skådespelaren Ron Perlman, "Postcards from Bangor, ME", Trailer
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (14/7):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
ANIMERADE FILMERNA