Hemsk inledning blir fantastisk serie

FILMEN

"Mr Mercedes" bygger på en bok av Stephen King med samma namn och handlar om den pensionerade polisen Bill Hodges. Innan han gick i pension var Bill med och utredde vansinnesdådet som givit serien dess namn. En tidig morgon kör en person en Mercedes rakt in i en folkmassa som står i kö vid en jobbmässa. Många dör och många skadas, men polisen lyckas aldrig få tag på förövaren; Brady Hartsfield. Vi som tittare inser snabbt att det är just Brady som är den skyldige och vi får följa honom när han nu retar Bill för att han aldrig tog fast honom. Serien inleds med just detta vansinnesdåd och de första åtta minuterna är något av det bästa och mest skrämmande jag sett i en TV-serie.

Bill tar dock upp kampen och tillsammans med Jerome Robinson och den lite underlige Holly Gibney börjar de så smått nysta upp gåtan med vem The Mercedes Killer verkligen är. Brady å andra sidan jobbar på som glassförsäljare och i Supreme Electronix där han säljer datorer och åker på hembesök till de kunder som har problem med sina datorer. Han bor fortfarande hemma hos sin alkoholiserade mamma och de två har en minst sagt obehaglig relation.

Brady gömmer dock sin mörka sida bra. Folk märker att han är lite udda men ingen anar vad han egentligen är kapabel till. Men Brady bidar sin tid, bevakar Bill och så när tiden är inne sätter han in sin stöt. Frågan är om Bill, Jerome och Holly lyckas stoppa honom innan allt går åt skogen?

"Mr Mercedes" är en av de bättre TV-serierna på senaste tiden. Manuset är bra, castingen är bra. Serien ser bra ut och man känner verkligen för karaktärerna, även för Brady. Bill Hodges spelas av Brendan Gleeson och Brady Hartsfield av Harry Treadaway. Jerome Robinson spelas av Jharrel Jerome och Holly Gibney av Justine Lupe. Dessutom ser vi Kelly Lynch som Bradys mamma Deborah Hartsfield och hon gör här sin livs roll. Man tror verkligen att hon är alkoholiserad. Hon är obehaglig och sorglig på samma gång och hon imponerar verkligen på mig.

Säsongen är tio avsnitt lång och det ger skaparna den tid man behöver för att bygga upp karaktärerna ordentligt. En del kommer säkert att uppfatta serien som lite långsam men jag gillar att man tar sin tid. När det handlar om karaktärer som man bryr sig om gör det inget om man skyndar långsamt. "Mr Mercedes" är en serie som alla bör se så gör det nu!


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Boken "Mr Mercedes" av Stephen King är den första i en trilogi. De andra två är "Den som finner" och "Sista vakten". En andra säsong har premiär i USA sommaren 2018.

2. Brady skulle egentligen spelats av Anton Yelchin men kort innan inspelningen började dog han.

3. Stephen King har en cameo i ett av avsnitten, såg ni honom?


HANS-ÅKE LILJA (2018-05-14)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (51)
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama, TV-serie
Format: Streamat
Utkomstår: 2018
Bolag: CMORE
Tema: Stephen King
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
RECENSERAT DENNA DAG (20/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
UNDERHÅLLNINGSUTGÅVORNA