En lång väntan är tyvärr över

FILMEN

Efter att ha varit klar i nästan två år och bara väntat på en distributör är nu äntligen filmatiseringen av Stephen Kings bok "Cell" här och hur mycket det än smärtar mig måste jag erkänna att jag nästan önskar att man inte hade hittat en distributör. Man gör en mängd olika misstag som tillsammans gör att filmen blir riktigt dålig. Är man ett Stephen King-fan (som jag är) har man väntat ett bra tag på denna och har man läst boken kommer man märka att man ändrat på nästan allt. Grundstoryn finns där men man har gjort ändringar som känns helt onödiga vilket jag tycker är otroligt irriterande.

Handlingen liknar den i en zombiefilm men i stället för att bita varandra blir folk galna av en signal som skickas ut via deras mobiler. Signalen gör att de ger sig på varandra i det enda syftet att ha ihjäl varandra. Till en början. Snart börjar de gruppera sig och de få som klarade sig undan börjar inse att det är något annat på gång. Men vad? Varför skickades signalen ut? Vem skickade ut den? Många av dessa frågor får vi inte svar på tyvärr.

Är man inte ett Stephen King-fan och inte bryr sig om hur nära man följer boken, eller om man inte läst boken, kommer man nog ändå att reagera, kanske till och med mer än om man skulle ha läst boken, på hur snabbt allt går. Våra huvudpersoner Clay (John Cusack), Tom (Samuel L. Jackson) och Alice (Isabelle Fuhrman) kommer på vad som händer väldigt snabbt vilket gör att storyn inte håller, det blir helt enkelt inte trovärdigt. Man har även gjort om Tom till en karaktär som mer påminner om Jacksons roll i "Die Hard 3". Alice har inte några problem med att skjuta folk och är inte den osäkra 16-åring vi lär känna i boken. Kort sagt ville man ha action hellre än att bygga på karaktärerna.

När det gäller specialeffekterna så fungerar en del men många känns rätt fejkade. Dessutom bli många av scenerna där folk förvandlas och dödar varandra lite komiska. Det finns blod, massor av blod och det finns våld men ändå känns de komiska. Inte vad man vill ha här.

Jag kan förstå varför filmen fick sitta på hyllan i några år innan den hittade en distributör och det är nästan så jag önskar att den fått stanna kvar där. Då hade man åtminstone kunnat hoppas att den skulle vara bra. Det finns dock en lite bra sak med filmen och det är slutet. Här har man lagt in en twist och jag måste erkänna att jag blev överraskad.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Vad är det med Clays toppluva. Han sätter på sig den som en talisman eller ett skydd redan på flygplatsen och sen går han runt och ser mest löjlig ut i den resten av filmen.

2. Stacy Keach spelar Charles Ardai (som för övrigt fått namnet från en förläggare som gett ut två av Kings böcker) och han är med alldeles för lite i filmen. Dock är Keach helt fel för rollen.

3. Det är intressant att se att man verkligen lagt manken till för att få med vissa saker från boken men sen ändrat andra helt obefogat.


HANS-ÅKE LILJA (2016-08-01)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (51)
20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2016
Bolag: Noble Entertainment
Tema: Stephen King
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.35:1 2.35:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (22/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
ROMANTISKA KOMEDIERNA