Finlands dyraste Hollywoodfilm

FILMEN

Drygt 79 miljoner kronor kostade "Big Game" att spela in. Det är den dyraste film Finland någonsin producerat. Tiden på amerikanska biografer drog in ungefär 140 000 kr. Det är 0,18 procent det. Inte så imponerande. Men nu ska man inte stirra sig blind på en finsk films framgång på amerikanska biografer, där den uppenbarligen bara var uppe och vände, utan plussar man ihop alla biointäkter över hela världen landar vi i stället 38 miljoner kronor, vilket i alla fall är 48 procent av budgeten.

Jag tror att "Big Game" kommer att dra in mer slantar på hemmamarknaden för det här är en film som doftar 80-talets videobutik långa vägar, dock i en modern och dyr skrud. Historien tar sin början i en gammal ritual där barnet ska bli man. Tolvåriga Oscari (Onni Tommila) ska precis fylla tretton och följer med sin far Tapio (Jorma Tommila) ut i Finska Lappland där han precis som många innan honom ska gå ensam i väg för att fälla ett byte som för evigt ska tala om för världen vilken typ av man han är. Tapio är något av en legendar eftersom han fällde en björn med sin pilbåge när det begav sig. Oscari kan knappt få i väg en pil, så chanserna att han ska lyckas är få.

Samtidigt är Air Force One lastad med USA:s president William Alan Moore (Samuel L. Jackson) på väg till ett G8-förmöte i Helsingfors. Hans livvakt Morris (Ray Stevenson), som fortfarande bär resterna av den kula han tagit för sin president i bröstet, har i smyg inlett en konspiration och plötsligt är missiler på väg mot planet. Presidenten evakueras i en kapsel, Morris saboterar utrustning och dödar alla andra agenter och kastar sig sen ut ur det dömda planet för att hitta presidenten och lämna över honom till den uberrika galningen Hazar (Mehmet Kurtulus) som vill jaga extra stort storvilt.

Men det blir Oscari som hittar presidenten först och inser att det är genom att skydda honom mot alla skurkar som han ska gå från barn till man. Det är dock ingen lätt uppgift, för konspirationen mot presidenten är djupt rotad.

"Big Game" är en underhållande actionfilm som egentligen känns mer som en äventyrsfilm. Helikoptertagna miljöbilder kryddas med peppig musik och det raffel som Oscari och presidenten råkar ut för, bland annat genom att åka i en portabel frysbox, känns mer Indiana Jones eller gamla James Bond än som modern action. Samuel L. Jacksons president är dessutom ganska mesig, vilket är en av anledningarna till konspirationen, och han förvandlas inte till någon Rambo-person lagom till finalen. Inte heller Oscari blir någon extraordinär superhjälte, så filmen känns jordnära utifrån vad det kunde vara.

Det känns dock lite som att någon, i det här fallet den finska filmskaparen Jalmari Helander, fått sätta sprätt på riktigt mycket pengar och göra verklighet av någon sorts barndomsdröm. Det är en liten B-känsla över filmen, som utöver Jackson och Stevenson innehåller andra kända ansikten så som Felicity Huffman, Jim Broadbent, Victor Garber och en påtagligt gammal Ted Levine i större biroller.

Hade filmen gjorts på 80-talet enligt tidens budget hade filmen nog varit en riktig kultklassiker. Nu är det framför allt en kul idé men även en godkänd film.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Lappland ser helt magiskt ut i filmen, miljöer som matchar Nya Zeelands snötäckta höga berg och ymniga skogar. Det beror på att filmen inte alls är inspelad i Lappland utan i alperna, vilket var mer enligt Jalmari Helanders vision.

2. Helander ville ursprungligen att Mel Gibson skulle spela presidenten.

3. Helander har sedan tidigare tomte-thrillern "Rare Exports" på sitt samvete.


ANDERS JAKOBSON (2015-09-14)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2015
Bolag: Studio S
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.35:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (21/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
UNDERHÅLLNINGSUTGÅVORNA