Den efterlängtade och värdiga finalen

FILMEN

Ett tio år långt filmprojekt går i hamn. Fjorton år om man räknar från när första boken släpptes. 3407 boksidor (baserat på den engelska utgivningen) fördelade på sju böcker har blivit 1199 minuter film i åtta delar, varav de sista 130 minuterna är "Harry Potter och Dödsrelikerna - Del 2".

Oavsett om man är en person som växt upp med serien, älskat varenda boksida och filmruta, eller bara är en som har hängt med för att det varit god underhållning, så måste man ändå hålla med om att det är ett fantastiskt filmprojekt där endast en skådespelare i en huvudroll bytts ut. "Harry Potter"-sviten är unik ur den synvinkeln och det kommer att dröja väldigt länge innan något liknande händer igen.

Den avslutande filmen börjar exakt där den förra slutade. Harry (Daniel Radcliffe), Hermione (Emma Watson) och Ron (Rupert Grint) har fortfarande några horrokruxer kvar att hitta och förstöra och Harry misstänker att en finns i Bellatrix Lestranges (Helena Bonham Carter) valv i banken Gringotts och när de hittat den inser de att nästa finns någonstans i Hogwartsslottet och det är även där den stora slutstriden mellan Harry och Voldemort (Ralph Fiennes) kommer att ske, det som allting byggt upp till, inte minst de senaste filmerna. Om de varit lite av transportsträckor och stundtals lite långsamma så är det betydligt mer fart och action i denna sista film, som också är seriens kortaste. Här är det stora episka bataljer och allt man kan önska sig av en storslagen final.

Men det finns även utrymme för mer emotionellt laddade scener. Scener som innehåller död och sorg och ett efterlängtat avslöjande angående en av seriens mest älskade karaktärer.

Det blir lite återträffskänsla i filmen då både gamla platser och karaktärer skymtar förbi. Det görs referenser till de tidigare filmerna och vad jag tycker är extra bra är att karaktärer som nästan enbart pliktskyldigt varit med i några av de tidigare filmerna, äntligen får sin stund i rampljuset. Det är just därför jag verkligen älskar att skådespelaruppsättningen varit intakt för de betydande rollerna.

"Harry Potter och Dödsrelikerna - Del 2" blir en värdig avslutning på en filmserie som krasst sett varit lite ojämn, men aldrig dålig. J.K. Rowlings fantasivärld som hon inledde som urfattig, ensamstående mamma på ett kafé har via ett antal olika regissörer, manusförfattare och producenter samt en skådespelaruppsättning som inte kunde varit mer lämplig blivit den filmatisering som alla fans av böckerna önskat, och jag är tacksam för att jag fått ta del av den under de senaste tio åren av mitt liv.


EXTRAMATERIALET

Av någon lustig anledning är denna utgåva med blu-ray och DVD i samma förpackning begränsad och kommer att utgå när den sålt slut. Ett märkligt påhitt som gör att folk får vara snabba om de vill ha den. Å andra sidan rekommenderar jag blu-ray-köpare att skaffa 3D-versionen som även innehåller filmen i 2D och betydligt mer extramaterial än vad som bjuds här.

Med "Maximum Movie Mode" får vi 26 extraminuter insprängda i filmen, men de går givetvis att se separat också. Det är ett antal minifeaturetter på olika ämnen kopplade till filmen som är riktigt bra och ibland högintressanta.

Utöver detta finns en kort "hej då"-film från skådespelarna och crewet. Trevligt, men inte så mycket mer.

Stoppar man i DVD:n finns det en liten reklamfilm för communityn "Pottermore" med J.K. Rowling, ytterligare en liten reklamfilm för LEGO-Potter och sen bortklippta scener. Dessa är alltså inte med på blu-ray-skivan, så se till att stoppa i båda skivorna!

På 3D-utgåvan finns även "The Goblins of Gringotts", "The Women of Harry Potter", "When Harry Left Hogwarts", "Making of Harry Potter", "A Conversation with JK Rowling and Daniel Radcliffe", "Game demo of LEGO Harry Potter: Years 5-7 for PS3". Rätt så mycket mer alltså.


TRE SAKER

1. På bio visades filmen i 3D, men det var konverterad 3D som skapats under postproduktionen. Även om jag inte sett speciellt många filmer i 3D så är det ändå en synbar skillnad på sådan här efterhandskonstruerad 3D och "riktig" 3D. Visst blev många scener lite extra spektakulära men något riktigt lyft blev det inte.

2. Filmen slutar precis som boken med en epilog som jag inte kommer att prata om i detalj. Redan när jag läste den för ett par år sedan kändes det som en smått överflödig och lätt smörig epilog som man kunde varit utan. När jag såg den på bio började många i publiken att skratta för den är minst sagt speciell, men jag måste ändå säga att den blev bättre än vad jag hade vågat tro.

3. David Heyman är ett namn som inte förekommer tillräckligt ofta i "Harry Potter"-sammanhang, men det var han som köpte filmrättigheterna 1999 och som fungerat som producent till samtliga åtta filmer. Heyman såg Daniel Radcliffe tillsammans med sin far vid en teaterföreställning och insåg att det var Harry Potter han såg. Heyman kunde knappt koncentrera sig på föreställningen utan tittade oavbrutet på ynglingen. Resten är filmhistoria...


ANDERS JAKOBSON (2011-11-25)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (8)
20 senaste recensionerna i kategorin Äventyr
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Äventyr
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2011
Bolag: Warner Bros.
Ljud: DTS-HD 5.1 MA
Bild: 1080p High Defintion 2.40:1
Extramaterial:
Maximum Movie Mode, Extrascener
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (20/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
ANIMERADE FILMERNA