Tänkvärt om modern krigsföring

FILMEN

"Eye in the Sky" är en intressant modern militärthriller, om nu det är en genre, då den har två tydliga spår. Det ena handlar om modern krigsföring via drönare och det andra om de moraliska aspekterna av den samma. När man kan se och förutspå konsekvenserna redan innan man slår till, hur väljer man då att gå vidare?

Amerikanska och brittiska militärstyrkor samarbetar i en jakt på terrorister som håller sig gömda i Nairobi, Kenya. Övervakningen sker via drönare och det blir något av en jackpot när tre namn från USA:s "most wanted"-lista befinner sig i samma hus där man även kan se två självmordsbombare rustas med västar. Uppdraget var initialt att tillfångata terroristerna men ändras till att döda dem genom att bomba huset från en drönare.

Överste Katherine Powell (Helen Mirren) leder uppdraget framför stora skärmar i London. På en annan plats sitter general Frank Benson (Alan Rickman) med brittiska politiker och övervakar det hela. I Nevada i USA finns piloterna Steve Watts (Aaron Paul) och Carrie Gershon (Phoebe Fox) som slutligen är de som ska trycka på avfyringsknappen, och på plats i Nairobi finns två undercoveragenter som styr minidrönare för att bevaka huset. Egentligen ska det väl bara vara att köra men allting måste gå genom olika instanser så att rätt beslut fattas, men när allting verkar vara grönt sker något som förändrar förutsättningarna totalt.

Även om filmen i grova drag känns som ett avsnitt av "Homeland" blir "Eye in the Sky" något annat till slut när den avhandlar den seriösa byråkratin där frågan om ansvar stöts och blöts. Vem bär ansvaret? Den som tar beslutet? Den som leder operationen? Den som beräknar skaderisken på oskyldiga? Den som trycker på knappen?

Det gör filmen tänkvärd på ett nytt vis. Andra krigsfilmer skildrar soldater som är "i skiten" på nära håll och drabbas av posttraumatisk stress och liknande på grund av det. Här är soldaterna långt bort från "skiten" men ändå extremt nära den. "Eye in the Sky" har visserligen ett spänningsmoment i sin historia men det som stannar kvar när filmen rullat klart är något helt annat.


EXTRAMATERIALET

Två korta featuretter av "trailer-med-intervjuer"-snitt tar upp just moral och perspektiv under de få minuter det tar att se båda.

Dessutom trailers till andra filmer.


TRE SAKER

1. Denna film innehåller Alan Rickmans sista skådespelarinsats i ickeanimerade sammanhang.

2. För regin svarar Gavin Hood som även gör en mindre roll i filmen. Tidigare har Hood regisserat filmer som "Ender’s Game" och "X-Men Origins: Wolverine".

3. Agenterna på plats i Nairobi använder sig av en drönarfågel och en drönarskalbagge för att hantera sin bevakning. Jag antar att det inte är helt taget ur luften att det går till på det viset.


ANDERS JAKOBSON (2016-09-15)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2016
Bolag: Scanbox
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.40:1
Extramaterial:
Morals, Perspectives
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (21/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
WESTERNFILMERNA