En bortslarvad möjlighet

FILMEN

"Under the Dome" bygger på en bok av Stephen King och handlar om hur staden Chester’s Mill fångas under en stor genomskinlig kupol. Det går inte att slå hål i den, det går inte att lyfta upp den och smita ut under, det går inte att gräva sig ut under den. Staden sitter fast. Det är utgångsläget för serien. Säsong ett består av 13 avsnitt och planen är att varje avsnitt ska utspela sig under en dag även om man lyckas rätt dåligt med att förmedla att det är så.

Till en början är folk mest chockade över vad som hänt men ju längre tid det går desto mer börjar folk foga sig. De, som Big Jim Rennie, som redan har en maktposition ser till att få mer makt och de som har hemligheter gör allt för att de ska hållas gömda. En del lyckas och andra inte. Upplägget har som ni hör alla möjligheter att bli något riktigt bra. Men tyvärr slarvas det bort rejält.

Manuset är dåligt skrivet, karaktärerna agerar och reagerar underligt, dialogen känns mest som hämtad ur en TV-såpa och, det största misstaget, man gör kupolen till en karaktär i serien. Den "talar" till fyra av de yngre karaktärerna i serien och just det sänker mycket av upplevelsen för mig. Nu har jag visserligen läst boken och kan egentligen inte låta bli att jämföra de två men även när jag försöker känns TV-serien fjantig, platt och rätt ointressant.

När det sen gäller karaktärerna agerar och reagerar de som sagt väldigt underligt. Som när X får reda på att Y är en mördare och blir förskräckt - i en minut för att sen erbjuda sig att hjälpa X och sen återigen bli förvånad när X dödar Y. Helt galet och inte trovärdigt för fem öre! Det hela blir heller inte bättre av att man anlitat riktigt dåliga skådespelare. Colin Ford och Mackenzie Lintz som spelar Joe och Norrie skulle, om jag fick bestämma, inte få medverka i en enda film till. Så dåliga är det. Och de skådespelare som faktiskt är bra, som Dean Norris som spelar Big Jim Rennie får så dåligt skrivna manus att de förmodligen grät sig till sömn på kvällarna.

Nä, "Under the Dome" är en usel serie, eller en bortslarvad möjlighet om ni så vill, som borde få dö nu även om vi inte får något slut i säsong ett. Att låta den pågå en säsong till kan inte vara bra för någon.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet är faktiskt bättre än själva serien. Vi får två längre dokumentärer om serien och hur den gjordes. Vi får höra massor från Stephen King som skrev boken och framförallt får vi se hur man gjorde de specialeffekter som finns med. För glöm inte att "Under the Dome" är en väldigt snyggt gjord serie. Vi får se hur man fejkade kupolen. Vi får se hur man gjorde för att skådespelarna skulle kunna agera mot den. Vi får se hur man klöv en ko på mitten och framförallt får vi se hur man fick till det så en lastbil frontalkrockar med kupolen. Imponerande arbete.

Vi får även gag reels, borttagna scener samt Joes blogg och för er som inte vet vad det är kan jag berätta att det är en fejkblogg som skulle föreställa att komma från Joe som var fast under kupolen. Klart godkänt extramaterial med andra ord.


TRE SAKER

1. Skaparna av serien ändrade så mycket på handlingen att Stephen King själv ansåg sig tvungen att gå ut med ett öppet brev och försvara ändringarna.

2. Det finns väldiga likheter mellan "Under the Dome" och "The Simpsons-filmen" men ingen har plagierat den andra utan det ska vara slumpen.

3. Stephen King kommer själv att skriva manus till första avsnittet i säsong 2 som kommer sommaren 2014.


HANS-ÅKE LILJA (2014-04-09)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (51)
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama, TV-serie
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 4
Utkomstår: 2014
Bolag: Paramount
Tema: Stephen King
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 1.78:1
Extramaterial:
Deleted scenes, Stephen King and Under the Dome, Under the Dome from novel to series, The World of Under the Dome, Under the Dome the first season, Joe's blog and gag reel
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (14/7):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
ACTIONFILMERNA