Stark Beck med svaga medarbetare

FILMEN

Den nionde filmen om Martin Beck med Peter Haber och Mikael Persbrandt i huvudrollerna är också de första i den andra omgången, och det märks. Beck har fått en ny chef, de har fått nya lokaler och nya medarbetare. Faktum är att de enda som är kvar sen första omgången är just Peter Haber och Mikael Persbrandt.

Detta är också de andra omgångens svaghet. Marie Göranzon är visserligen bra som Becks chef men Jimmy Endeley och Mårten Klingberg båda är hopplösa som Becks undersåtar Robban och Nick. Dessutom får Sophie Tolstoy endast knappt godkänt som Sara.

Manuset är dock väldigt starkt och handlar om hur två poliser mördas varav en är en god vän till Gunvald. Beck och Gunvald gör allt för att hitta förövarna, dock på olika sätt. Medan Beck låter processen och utredningen ha sin gång så besöker Gunvald misstänkta med knytnävarna i högsta hugg. Detta håller naturligtvis inte utan till slut ser Beck inte någon annan utväg än att plocka bort Gunvald från utredningen.

Det hela mynnar till slut ut i en gisslansituation som är otroligt intensiv och välspelad av Mikael Persbrandt och Shanti Roney. Roney är för övrigt en otroligt bra skådespelare och här porträtterar han en psykopatisk polismördare på ett utmärkt sätt. Med andra ord täcker Persbrandt, Haber och Roney väl upp för de som gör lite svagare ifrån sig.

"Beck 9 – Hämndens pris" är en av de få "Beck"-filmer som haft premiär på bio och det är även en av de som mest passar för biovisning. Filmens handling är så intensiv och grym att den gynnas av att ses i större format mer än många av de andra filmerna. Det är bara att konstatera, Beck är tillbaka med en ny omgång på åtta filmer och fortsätter de övriga så här har vi många fina timmar framför oss.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består framförallt av en dokumentär om dels hela andra serien (åtta filmer) men framför allt om filmen "Beck 9 – Hämndens pris". Vi får se lite hur det gick till när man spelade in och det är fascinerande att höra hur det gick till när åtta filmer spelades in nästan samtidigt. Dessutom får man höra regissören Kjell Sundvall svära som en borstbindare

Vi får också en trailern och en teaser för filmen och i båda har scenen där Gunvald sitter handfängslad vid spisen spegelvänts jämfört med filmen.


TRE SAKER

1. Vi ser Becks gamla chef på TV:n i ett par scener men får ingen förklaring till vad han gör idag eller varför han är på TV.

2. När filmen släpptes kritiserades den för att vara allt för lik polismorden i Malexander. Till slut lyckades man dock övertyga alla om att manuset faktiskt skrivits innan Malexandermorden och att allt bara var en slump.

3. Vi får inte se Becks dotter Inger mer än i en scen i "Beck 9 – Hämndens pris" och för övrigt så är den definitivt inte en film men mycket privat utveckling för karaktärerna.


HANS-ÅKE LILJA (2001-10-02)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (55)
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2001
Bolag: Nordisk film
Tema: Beck
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Widescreen
Extramaterial:
Bakom kulisserna, Trailer och Teaser
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (18/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
DRAMAKOMEDIERNA