Vackert foto räcker inte

FILMEN

En kärlekshistoria med brinnande krig som fond låter som ett förvisso slitet men ändå klassiskt recept till framgång. Tankarna går både en och två gånger till "Den engelske patienten" och med skådespelare som Ben Kingsley och Josh Hartnett känns det bäddat för succé. Men tar man ett slitet koncept vill det till att man kan göra något nytt och spännande av det, och det lyckas inte regissören Joseph Ruben med.

Den unga och idealistiska sköterskan Lillie (Hera Hilmar) träffar på den unga läkaren Jude (Josh Hartnett) som är i stan för att ragga pengar till det fältsjukhus han driver tillsammans med läkarkollegan Woodruff (Ben Kingsley). Hon beslutar sig för att följa med honom till det Ottomanska imperiet för att göra en insats på riktigt. Väl på plats faller hon för soldaten Ismail (Michiel Huisman) som av de övriga på läkarstationen ses som en del av fienden vilket leder till att hennes lojalitet ställs på sin spets.

Ruben är inte direkt känd för några finstämda filmer. På meritlistan hittar vi thrillers och action som "Sova med fienden" och "Money Train". Ingen av dem särskilt framstående inom sin respektive genre. Senaste filmen jag såg av honom var 2013 års "Penthouse North" och inte heller den kittlade mina sinnen särskilt mycket.

Här finns exempel på fina repliker som kunnat ge känslomässiga avtryck men som i stället slarvas bort genom dålig klippning. Det verkar som att det varit viktigare att visa upp ett vackert foto än att låta karaktärerna och handlingen stå i första rummet. Och så där känns det i stort sett hela tiden under filmens knappa två timmar, man fokuserar på fel saker och resultatet blir som en blaskig drink som ser vacker ut i sitt glas men som bara smakar trist.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. IMDB listar filmen som 1.46 timmar lång. Den här blu-ray-utgåvan klockar in på 1.50. Har inte hittat vad som skiljer sig.

2. Det finns ganska många anakronismer i filmen. Konstantinopel kallas Istanbul (trots att filmen utspelas 1913) och det talas arabiska där det rimligtvis borde ha talats turkiska vid den här tiden. Dessutom benämns första världskriget vid minst ett tillfälle som "world war 1". Slarvigt.

3. Inte heller manusförfattaren har jobbat med den här typen av film tidigare. Jeff Stockwells magra meritlista innehåller "Bron till Terabitia" och "The Dangerous Lives of Altar Boys".


THOMAS HELSING (2017-11-20)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2017
Bolag: Universal
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.40:1
RECENSERAT DENNA DAG (8/12):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN NOVEMBER
12 SENASTE
DRAMAFILMERNA