Värdelös ripoff

FILMEN

I min recension av "Caligula" skriver jag att filmen hade rasat ihop som ett korthus om huvudrollen hade gjorts av en skådespelare mindre karismatisk än Malcolm McDowell. Och det är situationen i "Caligula & Messalina" från 1981, där rollen som den perverse kejsaren träaktigt levereras av Gino Turini (i filmen listad som John Turner).

Inte för att det spelar någon störa roll, för denna Bruno Mattei-regisserade ripoff är helt värdelös på de flesta plan.

Återigen berättas historien om Caligula, men denna gång kommer vi in i handlingen när han redan varit kejsare en tid. I en kort prolog redogör två centurioner torrt och kasst dubbat för några av härskarens mer bisarra episoder.

"Caligula & Messalina" återberättar sedan ungefär samma historia som i "Caligula", och flera scener som finns med i den filmen återskapas, men utan bra skådespeleri och fina miljöer.

Storyn fokuserar här på hur den incestuöse Caligula utsätts för en komplott av en av sina systrar, samtidigt som han uppvaktas av den fagra Messalina, en riktig gold digger fast besluten att bli kejsarinna av Rom.

Den största skillnaden filmerna emellan är att Caligula här faller offer för konspiratörernas knivar redan i halvtid, och resten av filmen skildrar intrigerna som följer när hans bror Claudius övertar tronen. Storyn är olidligt seg.

"Caligula & Messalina" innehåller en del svärdsfajter, och dessa är bland de sämsta jag sett. Sin förlaga trogen finns här också mycket naket och sex, även om ingetdera visas upp lika explicit som i föregångaren.

Det här är en riktigt dålig film. I sanning en klåpares hantverk.


EXTRAMATERIALET

En originaltrailer haussar filmen som om den vore det bästa sedan skivat bröd, och har därför ett visst underhållningsvärde. De sedvanliga bio- och filmografierna finns också med.


TRE SAKER

1. Regissören Bruno Mattei byggde en karriär på att stjäla från andra filmer, vilket redogörs för på omslagets baksida. Han använde ofta pseudonymer och i förtexterna till "Caligula & Messalina" heter han Vincent Dawn.

2. Filmen innehåller inte bara stulna scener, utan även arkivbilder från exempelvis Sergio Leones "Kolossen på Rhodos".

3. Det läskigaste med filmen är att det springer omkring en massa pilska dvärgar i det kejserliga palatsets korridorer.


JOEL FORNBRANT (2008-11-08)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

Relaterade recensioner (1)
1 senaste recensionen i kategorin sleaze
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Sleaze
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2008
Bolag: Njutafilms
Ljud: Dolby digital 2.0
Bild: Anamorfisk widescreen 2.35:1
Extramaterial:
Biografi och filmografi med Bruno Mattei, Trailershow
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (15/10):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN SEPTEMBER
12 SENASTE
KRIGSFILMERNA