Högklassig wuxia med underbar koreografi

FILMEN

En legend hävdar att den som har båda delarna av mumien efter en indisk munk, kommer att besitta magiska stridskonstkrafter. Lönnmördargruppen Mörka Stenen har funnit halva mumien hos premiärministern, och mördar denne och hans son. Shi Yu, en ung kvinnlig medlem av Mörka Stenen, tar dock mumiedelen själv och försvinner.

Hon söker upp en primitiv form av plastikkirurg, som föråldrar hennes utseende. Hon spelas härefter av Michelle Yeoh, känd från filmer som "Crouching Tiger, Hidden Dragon", "Tomorrow Never Dies" och "Police Story 3". Hon flyttar in i huvudstaden, fri från den mordiska värld hon kommit från. Hon träffar den lugne budbäraren Jiang, och de båda fattar tycke för varandra.

Mörka Stenens ledare, Hjulkungen, och de andra i gruppen har förstås inte givit upp utan letar fruktlöst efter både Shi Yu och den andra delen av mumien. När de till slut finner henne vill hon ge dem mumien mot sin frihet, men så lätt kommer hon inte undan.

Den kinesiska termen "wuxia" är inte så lätt att kort förklara. För kineser är det lika självklart som ordet "fabel" för oss. Ordet kan ungefär översättas med "hedersam strid", något som är allerstädes närvarande i asiatisk berättarkonst genom tiderna, likväl som temat hämnd. Det är oftast äventyrshistorier i det forna Kina, med svärdbärande krigare som har övermänskliga stridsförmågor. Det mest kända exemplet på en wuxia-film i västvärlden torde vara just "Crouching Tiger, Hidden Dragon".

För vi som gillar asiatisk film, och wuxia-fans i allmänhet, är detta mycket trevligt. Historien är sedvanligt något komplex. Tumregeln är: var riktigt uppmärksam i början av filmen, för du bjuds inte på mycket hjälp att hålla rätt på karaktärerna senare. Storyn känns fräsch med färgstarka karaktärer, och det hålls ett bra tempo.

Actionscenerna bjuder på underbar koreografi. Shi Yus vattenklyvarsvärd och Lei Bins kastnålar är supercoola, och alla specialeffekter är i princip felfria och ser helt äkta ut. Många av de vajerguidade hoppen ser onaturliga ut, men det får man ta.

Ett problemet ligger dock i cinematografin. Det är ibland alldeles för tajt filmat, och närbilderna kan göra det svårt att se vad som händer. Lyckligtvis hjälper redigeringen mycket för att lätta på virrvarret och irritationen blir aldrig särskilt stor. Det kunde varit bättre, men det är riktigt bra ändå.

Producenten som varit så hands-on att han benämns medregissör är John Woo, actionlegenden bakom klassiska filmer som "Hard Boiled" och "Face/Off". Huvudregissören Chao-Bin Su kände jag inte till sedan tidigare men hans tidigare filmer ser nu förstås väldigt intressanta ut. En tveklös rekommendation till genrefansen, och ett tips till dig som vill se något lite annorlunda.


EXTRAMATERIALET

Trailers för andra filmer.


TRE SAKER

1. Skådespelerskan som spelar den unga Michelle Yeoh är oerhört porträttlik vilket verkligen gör "plastikoperationen" mer trovärdig.

2. Den engelska titeln kan översättas till "Lönnmördarnas styre", men originaltiteln har betydligt fler dimensioner än så. "Jianyu Jianghu" översätts till "svärd och regn, floder och sjöar", men ordet "jianghu" syftar också på en fantasivärld där kung-fu och magi existerar. Lägg där till att en huvudkaraktärer heter Jiang.

3. Skådespelarna kommer från Taiwan, Korea, Hong Kong och Kina, och de fick lära sig att tala mandarin för filmen.


HENRIK ANDERSSON (2012-01-28)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2012
Bolag: Nordisk film
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.35:1
RECENSERAT DENNA DAG (20/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
ROMANTISKA KOMEDIERNA