En introduktion utan fördjupning

FILMEN

"Insidan av maffian" är en dokumentär i fyra delar, anpassade att vardera sändas en timme i tv. Det finns ett visst anslag i sådana här tv-dokumentärer, ett slags mallad kommunikationsform som är förutsägbar. Vi får den historiska exposén, viss dramatisering, dov musik i moll, sittande intervjuer och ett och annat arkivklipp från tv. Berättarglädjen existerar inte alls. Resultatet blir om inte tråkigt så åtminstone mycket stelt.

Att göra en dokumentär om maffian är dessutom otacksamt eftersom så mycket är sagt, så mycket är berättat, så många har redan satt tänderna i den mytiska värld som maffian utgör. Har du läst Mario Puzos "Gudfadern", följt "Sopranos" och hyrt åtminstone "Casino" på dvd finns det inte mycket i "Insidan av maffian" som du inte redan vet eller har hört talas om, även om det kanske är intressant att se de verkliga karaktärerna bakom både Johnny Depps och Ray Liottas karaktärer i "Donnie Brasco" och "Maffiabröder" som båda figurerar i dokumentären.

Har du däremot ingen koll alls på maffian beklagar jag din urskiljning när det kommer till populärkultur och gratulerar dig till att "Insidan av maffian" säkert kan fylla ett tomrum vi andra inte har.

Mest av allt är "Insidan av maffian" en sammanfattning av maffians historia, där de många åren måste hanteras i raskt tempo för att hela tiden ta tittaren vidare. Dokumentären går därför inte på djupet, istället håller den sig till kort avhandlande. "Insidan av maffian" borde istället kallas för "Historien om maffian: en introduktion", tittar man bortom och gräver djupare märker man ganska snart att många andra har gjort det här väldigt mycket bättre.


EXTRAMATERIALET

Finns inget.


TRE SAKER

1. Fredrik Birging som gör speakerrösten till "Du är vad du äter" på TV3, och dessutom samma kille som en gång i tiden skämde ut sig själv och hela TV3 när han ledde den korta satsningen på nyheter i kanalen gör även speakerrösten till "Insidan av maffian". Det skänker varken värdighet eller trovärdighet till dokumentären.

2. Över lag är jag på många sätt en motståndare till att dramatisera historien i dokumentärer, alltså att man låter skådespelare återskapa historiska händelser. "Insidan av maffian" gör det i viss mån, känns som att de hade kunnat skippa det till förmån för en större andel arkivmaterial.

3. Är du intresserad av att läsa på svenska om maffian och hur den fungerar är faktiskt Jan Guillous gamla Hamiltonbok "Vendetta" en välutmejslad berättelse baserad på ett gediget faktainsamlande. En dramatiserad historia i bokform gör sig ju dessutom betydligt bättre än i formatet rörlig bild.


JOAKIM JOHANSSON (2008-05-09)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin dokumentär
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Dokumentär
Format: DVD
Region: 0
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2008
Bolag: Pan Vision
Ljud: Digital dolby 2.0
Bild: Anamorfisk widescreen 16:9
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (24/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ
12 SENASTE
UNDERHÅLLNINGSUTGÅVORNA