Hans-Åke Liljas blogg

projekt nypd blue del 10 (intervju med dennis franz)
Postad: 2013-08-21 10:59:29

Sedan mitten av 90-talet har jag rankat TV serien ”På Spaning i New York” som en av de bästa. TV serier har kommit och gått och även om de varit bra har väldigt få lyckats hota dess plats bland de tre bästa, alla kategorier inräknade. Skådespelare kom och gick i serien men Dennis Franz fanns alltid där som den lite sure och specielle men alltid godhjärtade Andy Sipowicz. För några dagar sedan fick jag chansen att intervjua Dennis och det kändes väldigt stort. Vi pratade i lite drygt 20 minuter (resultatet finner ni nedan) och jag slogs direkt av hur ödmjuk och annorlunda han var i verkligheten jämfört med sin karaktär Andy. Ni som sett serien kommer säkert att märka detta när ni läser intervjun. Just ja, det finns en spoiler för er som inte sett hela serien. Dennis berättar hur serien slutar och vill ni inte veta det kan ni hoppa över just det stycket. Jag har märkt upp det så ni ser när det är dags satt hoppa fram lite. Nu kör vi…

När jag ringer Dennis befinner han sig på sitt sommarställe i Norra Idaho. Han berättar att han och frun skaffade huset för flera år sedan och att det alltid är mycket familj och släkt där och hälsar på. Mycket av hans tid idag tas upp av just familjen och resande. Faktum är att han idag inte alls håller på med någon form av skådespeleri.

Han berättar att det under nionde säsongen av ”På Spaning i New York” började kännas som jobb. När han började med serien kunde han inte få nog av den. Det var mycket jobb men han älskade varje sekund av det. Men så efter nio säsonger började det kännas mer som ett jobb än som en passion och även om han fortfarande gillade de manus som togs fram kände han att han behövde en paus. Han berättade detta för Steven Bochco (seriens skapare) när de hade sitt årliga möte inför en ny säsong, ett möte där de gick igenom vad som skulle hända under säsongen, och Steven frågade hur länge han ville fortsätta med serien. Dennis svarade att han kunde tänka sig 12 år men att det fick räcka. Och så blev det. Serien visades i 12 säsonger och sen vad det slut.



När han var färdig med ”På Spaning i New York” såg Dennis fram mot lite ledigt. Han sa till sin agent att ”jag behöver ett års ledigt nu” och det året passerad på ungefär 10 minuter. Han bestämde sig då för att ta ytterligare ett år ”…och efter det var jag ganska lat och njöt i fulla drag av att vara ledig, att umgås med mina döttrar, med mina tre barnbarn och att resa.” Så idag består hans liv av att umgås med familjen, resa och spela golf och han har inga planer alls på att göra något annat. Under en period ville han inte ge upp skådespeleriet helt utan höll dörren öppen för ett återvändande om rätt manus dök upp. Den dörren är nu så gott som stängd och även om jag hör vad han säger kan jag inte låta bli att tycka att det ändå låter lite som om han fortfarande inte stängt dörren helt. Skulle rätt projekt dyka upp tror och hoppas jag att han hoppar på det. För erbjudanden får han men än så länge har inget dykt upp som han inte kunnat motstå.

Jag frågar om han fortfarande blir igenkänd som Andy Sipowicz och det blir han. ”Det är otroligt. Vi började jobba med serien 1993, 20 år sedan, och det är väldigt lång tid. Jag blir fortfarande förvånad över att folk minns den och känner igen mig.” han fortsätter ”Det är inte som under serien storhetstid då vi knappt kunde gå ut men det finns fortfarande folk som när de möter mig säger ”Hey, aren’t you…” och det är alltid väldigt smickrande. Det visar att serien påverkade folk.”

Jag berättar för Dennis att man nu äntligen (i alla fall i England) gett ut de sista åtta säsongerna på DVD, något han inte kände till. I USA har man bara gett ut de fyra första säsongerna. Men han blir glad att serien nu finns ute. ”Det är en spännande serie som visades i 12 år. Man kan se att den har sina bra och dåliga stunder som alla serier som sträcker sig över så lång tid har men jag är glad att den nu finns ute.”



Naturligtvis undrar jag hur Dennis fick rollen som Andy Sipowicz och det ska visa sig att det hela började med att han lärde känna Steven Bochco några år innan det blev aktuellt med ”På Spaning i New York”. ”Jag introducerades för Steven Bochco när jag hade en roll I serien ”Chicago Story” för länge sedan. Det var en serie om poliser, advokater och doktorer. När den serien lades ner tyckte en av regissörerna som nu skulle regissera ett avsnitt av ”Spanarna på Hill Street” att jag skulle passa i en av rollerna i det avsnittet. En korrupt polis som han tyckte att jag var rätt för. När jag kom till kontoret för att läsa för rollen satt det en kille med vitt hår som kastade en fotboll upp och ner i luften där. Han kastade fotbollen till mig, jag fångade den och kastade tillbaka den. Det visade sig vara Steven Bochco. Det var ett bra sätt att få mig avslappnad inför provläsningen.” Han fick rollen som den korrupte Sal Benedetto under några avsnitt innan karaktären dog och skrevs ut ur serien. Men Steven och Dennis gillade varandra så Dennis fick en ny roll i serien ”Bay City Blues” som lades ner efter en säsong. Återigen var han utan jobb men då ville Steven att han skulle komma tillbaks till ”Spanarna på Hill Street Blues” men då som en annan karaktär, Norman Buntz, som också han var polis. Honom spelade Dennis under de två sista säsongerna innan serien lades ner.

”Några år senare ringde Steven Bochco och David Milch och berättade att de skulle skapa en ny polisserie och frågade om jag var intresserad. Den skulle ha färre karaktärer än ”Spanarna på Hill Street” men vara mer intensiv. Jag hade då redan gjort ungefär 28 polisroller och letade efter något annat och ville inte alls spela polis igen. Men samtidigt tänkte jag att om jag passar nu kommer jag att ångra mig. Jag beundrade deras tidigare serier och gillar dem som personer så jag funderade lite och sa till slut ja.”

Dennis var den fösta som fick en roll i serien och det tog sedan nästan ett år för dem att hitta skådespelarna till de andra rollerna. David Caruso spelade Andys första partner John och han var faktiskt ett sista minuten val. De försökte få loss andra skådespelare men de var inte tillgängliga. ”David var fantastisk under det året han var med men han var bara med under en säsong.” Något som få vet är att man från början planerade att låta Andy dö redan i första avsnittet. Man ville chocka tittarna men bestämde till slut att man behövde honom. Vilket var tur för annars hade man inte haft någon av de två huvudkaraktärerna kvar när David lämnade serien efter första säsongen. Nu hade man Andy men vem skulle man para ihop honom med? Som tur var så var Jimmy Smits som faktiskt var en av dem man ville ha redan när serien startade ledig. Han blev Andys nya partner när han spelade Bobby Simone och en helt ny relation utvecklades mellan dessa två och handlingen fokuserade mer på Andy och hans liv än tidigare.



När sen även Jimmy lämnade serien blev Andy dess huvudperson, något som från början aldrig var tanken. Det blev så naturligt när intresset för Andy växte bland tittarna. Dennis har även vunnit fyra Emmys för rollen som Andy och med det är han den som fått mest Emmys för samma karaktär. ”Ja, det stämmer men i år kan Bryan Cranston från ”Breaking Bad” få sin fjärde för samma karaktär och då har vi båda fyra.”

-- SPOILER --

Inför sista och tolfte säsongen visste alla att detta var den sista säsongen. Dennis och Steven hade en del diskussioner om det men var helt överens om att det skulle bli den sista. Steven lät alla inblandade veta det i tid och när så säsongen promotades gjorde den det som sista säsongen av ”På Spaning i New York”. ”Nu var det upp till manusförfattarna att hitta på ett bra slut vilket alltid är svårt när det handlar om en serie som hållit på i många år. Det finns några klassiska slut så som ”M*A*S*H” och ”Seinfeld”. ”The Sopranos” är en av mina favoriter.” han fortsätter ”när så Steven Bochco och David Milch skulle hitta ett slut på ”På Spaning i New York” gjorde de det genom att öppna en ny dörr och visa att livet alltid fortsätter, att folk byter jobb och gör nya saker. Som att Andy tar över som chef för stationen och sitter i den stolen för första gången. Cirkeln var liksom sluten. Ser man det som historien om Andy så börjar den på botten och slutar på toppen och under tiden däremellan får man följa honom i hans vardag. Andy stod alltid för det som var rätt även om han ibland föll för olika frestelser och hade ett klumpigt sätt så stod han alltid upp för de som hade rätt.”

-- SPOILER --

Dennis nämner att det var tillfredställande att få avsluta serien på deras egna villkor och inte bli nedlagda mitt i som så ofta är fallet med TV serier nu. ”ABC stöttade oss hela tiden och det var skönt att sluta på topp och slippa känna det som om du släpade runt på en död häst. ABC visste att kvalitén fanns där redan från början men de fick ta mycket stryk för att vi använde svordomar och en hel del naket i serien.” På den tiden var det mycket kontroversiellt att ha så mycket svordomar och naket i en TV serie som inte visades på en kabel TV station. ”Idag är det inte värre än en del barnprogram men på den tiden var det illa.” Många lokala ABC kanaler vägrade visa serien på grund av detta vilket gjorde att alla inte kunde se serien. När seriens popularitet växte var det dock många som tänkte om och började visade serien. ”Många var rädda för något de inte ens sett.”

Med det tackar jag Dennis för att han ställde upp på intervjun. Det var kul att höra att han mådde bra och trivdes med livet. Lite synd är det att han förmodligen inte kommer dyka upp mer på TV men vem vet, han kanske ändrar sig. Kanske dyker det där manuset han inte kan säga nej till upp…


“Very few of us say Freekin instead of Fucking you know. We say what we mean.”
- Dennis Franz om att folk ville censurera serien på grund av dess språk och nakenhet.


hans-Åke lilja

<< Augusti 2013 >>
Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Sök i bloggen:
SENASTE 10 RECENSIONERNA AV HANS-ÅKE LILJA:
RECENSERAT DENNA DAG (24/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
ANIMERADE FILMERNA