Kiss som vi aldrig sett som förut

FILMEN

Kiss och Melbourne Symphony Orchestra, kan de ha något gemensamt? Ja, faktiskt mer än man skulle kunna tro. På DVD:n "Kiss Symphony" uppträder de nämligen tillsammans under ledning av David Campbell och faktum är att detta nog är en av de mest intressanta konserter jag sett.

Jag har alltid gillat kombinationen hårdrock och klassisk musik. Stråkarna ger liksom musiken lite extra djup vilket får det att låta extremt bra.

På denna dubbel-DVD får vi först se en nästan normal Kisskonsert där Kiss uppträder som de brukar, Gene flyger och spottar blod och Paul glider ut över publiken.

Vi får även en akustisk akt där Kiss spelar akustiska låtar med delar av Melbourne Symphony Orchestra och dessutom får vi en tredje akt där Kiss spelar med hela orkestern och samspelet mellan Kiss musik och de klassiska tongångarna blir här ännu tydligare och man kan inte göra annat än njuta.

När det sen kommer ut en kör och sjunger med i "Great Expectations" får jag gåshud över hela kroppen. Samma sak när Peter Criss ackompanjeras av enbart Melbourne Symphony Orchestra i "Beth". Förmodligen den bästa versionen av låten som har gjorts och definitivt enda gången Criss backats upp av en livs levande orkester.

Förutom detta får vi även en dokumentär om hur Kiss och Melbourne Symphony Orchestra repeterade inför konserten och det är riktigt kul att se hur samspelta de blir efter lite övning. Det är som Gene själv säger i dokumentären: I början spelade de två grupperna mer bredvid varandra än med varandra. När de sedan väl står där på scen är de otroligt samspelta.

Det är även kul att se hur medlemmarna i Melbourne Symphony Orchestra som till en början verkar lite skeptiska sminkas till olika medlemmar i Kiss och faktiskt verkar tycka att det hela ska bli ganska spännande.

Förutom att DVD:n är fullmatad med godbitar är även själva boxen väldigt trevlig att se på. Den är silverfärgad med en vapensköld på, mycket snygg. Man får även med ett litet häfte med bilder och information om vilka som varit delaktiga att göra DVD:n.

Det enda negativa jag kan se med DVD:n är att den tredje akten finns med på båda skivorna. På skiva ett tillsammans med dokumentären om konserten och på skiva två i sitt rätta sammanhang, det vill säga i konserten. Kanske kunde man ha utnyttjat utrymmet på de båda skivorna bättre men å andra sidan är detta inte hela världen.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består av en intervju med Kiss från programmet "rove[live]" där man även introducerar Tommy Thayler som Aces efterträdare. Paul är dock snabb med att poängtera att det är gruppen som är viktigast, inte individen.

Vi får även se låten "Sure know Something" live från samma program.


TRE SAKER

1. Konserten finns också utgiven på CD och där precis som när det gäller DVD:n pryds själva skivorna av en bild av Beethoven sminkad som en blandning av alla Kissmedlemmarna.

2. Hur bra Tommy än är så är det synd om honom att han måste uppträda med Aces sminkning. Man kan inte låta bli att jämföra honom med Ace och då ser han hela tiden ut som någon från ett coverband.

3. Man får se en hel del sminkade fans utanför arenan och det är verkligen kul att se hur de anstränger sig. Det finns de som till och med klätt ut sig som Kiss såg ut på omslaget till "Dressed To Kill". Kul!


HANS-ÅKE LILJA (2007-09-29)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (8)
20 senaste recensionerna i kategorin musik
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Musik
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2003
Bolag: Sanctuary
Tema: Musik
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Widescreen
Extramaterial:
Intervju och musik av KISS från programmet rove[live]
RECENSERAT DENNA DAG (4/12):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN NOVEMBER
12 SENASTE
ACTIONFILMERNA